Helseleksikon: Testikkel- og peniskreft

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Testikkel- og peniskreft

Begge krefttypene er relativt sjeldne. Testikkelkreft blir imidlertid stadig vanligere, men pasientene har gode prognoser hvis sykdommen oppdages tidlig.

Årsaker

Det er faglig enighet om at testikkelkreft skyldes retinerte (tilbakeholdte) testikler. Hos dem det gjelder innebærer dette at testiklene ikke har fullført passasjen fra bukhulen og ned i pungen i tiden rundt fødselen. Hvis tilstanden forblir ubehandlet gir dette en omkring fem prosents risiko for kreftsykdom.

En annen årsak til testikkelkreft er ondartede (maligne) forandringer i de sædproduserende cellene i testiklene. Man har imidlertid ikke klart for seg hva som er den utløsende årsaken til denne prosessen. Av uvisse grunner er testikkelkreft mer utbredt blant menn som tilhører de høyeste sosioøkonomiske sjiktene. Krefttypen forekommer også oftere enn den gjorde tidligere.

Peniskreft forekommer relativt sjelden i Norden, og ses i de fleste tilfeller hos menn over 60 år. Det er en vanlig antakelse at dårlig intimhygiene er en medvirkende faktor til at en utvikler peniskreft, og sykdommen forekommer svært sjelden blant menn som er omskjærte. Det ser også ut til at både miljømessige og arvelige faktorer her spiller inn. Eksempelvis er sykdommen opp imot 20 ganger vanligere i enkelte deler av Sør-Amerika og Afrika enn i USA.

Symptomer

Ved testikkelkreft får man en klump i testikkelen som noen ganger er smertefull, andre ganger ikke. Hos noen pasienter kjennes den affiserte testikkelen tyngre ut enn den andre. Enkelte opplever at pungen pga. vannbrokk hovner opp. Svulsten kan spre seg til benmassen og lungene. Når dette skjer er ofte første symptom på spredning smerter eller kortpustethet. Det er viktig å merke seg at 10 prosent av testikkelsvulstene ikke gir noen form for symptomer, men kan oppdages ved egenundersøkelse av testiklene. De fleste testikkelkrefttilfeller oppstår hos menn i 20- og 30-årene.

Peniskreft oppdages ofte ved at man får et sår som er skjult under forhuden, eller utvekster på penishodet eller i hudfolden til forhuden (kan minne om en kjønnsvorte). Mange får dessuten forstørrede lymfekjertler i lysken.

Begge krefttypene bekreftes ved at det gjøres en biopsi (vevsprøve). Skanninger, samt røntgenbilder av brystet, kan avsløre om det er noen form for spredning. Det er viktig å ha visshet om hvorvidt det er spredning når det skal avgjøres hva slags behandling som skal iverksettes.

Behandling

Avhengig av hva slags type svulst (tumor) testikkelkreften skyldes, er aktuelle behandlingsalternativer strålebehandling og/eller behandling med cellegift (kjemoterapi). Oftest anses det som best å fjerne den kreftrammede testikkelen. Det er i våre dager svært gode utsikter for pasienter med testikkelkreft, men det er viktig med oppfølging gjennom mange år etter at man anses for kurert. Oppfølgingen består bl.a. i å teste blodet for biokjemiske stoffer som gir tidlige indikasjoner på at en svulst er i ferd med å komme tilbake.

Behandlingen består primært i at man kirurgisk fjerner primærtumoren, og i tillegg lymfekjertler hvis det er tegn til - eller mistanke om - spredning til lymfeknuter. Forhuden fjernes også nesten bestandig. I tillegg kan det noen ganger være aktuelt med strålebehandling. Peniskreft responderer bare i liten grad på kjemoterapi, men i langt fremskredne stadier gis det like fullt noen ganger lindrende (palliativ) kjemoterapi.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!