Helseleksikon: Bekkeninfeksjoner

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Bekkeninfeksjoner

Betennelse i eggstokkene (ooforitt), egglederne (salpingitt) og livmoren (endometritt) som ofte bare gir få symptomer i alle stadier av sykdomsforløpet.

Årsaker

De kvinnelige kjønnsorganene er svært utsatte for infeksjon. Bakterier som med letthet entrer skjeden, kan videre finne sin vei til livmoren, eggelederne og eggstokkene, og til slutt til bukhulen. Infeksjonen kan føre til arrvev og fibersammenfiltring som kan snevre inn livmoren eller blokkere egglederne eller eggstokkene. Resultatet kan være at organene slutter å fungere som de skal, og at man får kroniske smerter og/eller vansker med å bli gravid (blir subfertil).

Infeksjonskilder

De vanligste årsakene til bekkeninfeksjon er seksuelt overførbare sykdommer som klamydia og gonoré.

Noen ganger fører spontanaborter eller endte svangerskap til at deler av morkaken blir igjen i livmoren. Normalt vil disse delene bli utstøtt i forbindelse med den påfølgende menstruasjonen, men noen ganger skjer ikke dette og det døde vevet blir i stedet en yngleplass for bakterier. Det er med tanke på dette scenariet at det anbefales at kvinner som har spontanabortert får foretatt en utskrapning.

Bruk av spiral innebærer også en viss risiko for bekkeninfeksjon hos kvinner som har hatt denne sykdommen tidligere.

Slik det er tilfelle med andre kroppsdeler som har en omfattende blodtilstrømning, kan både livmoren og egglederne bli betente uten at det foreligger noen åpenbar årsak. Vanligvis vil man imidlertid kunne fastslå hva som er årsaken til en bekkeninfeksjon.

Symptomer

Vanligste symptomer ved bekkeninfeksjon er en kombinasjon av smerter nederst i buken og kraftig gul eller grønn utflod. Noen kvinner føler seg dårlige og får feber og skjelvinger. Når en kvinne har overnevnte symptomer, er dette en god indikasjon på at hun har en bekkeninfeksjon. I noen tilfeller gir imidlertid sykdommen mer atypiske symptomer, som forbigående unormal uflod og symptomer som gjør seg gjeldende over mange måneder, så som sterke og smertefulle menstruasjoner og smerter i forbindelse med samleie som kjennes langt inne i skjeden.

Noen kvinner får problemer med å bli gravide, enten det skyldes at eggstokkene ikke slipper løs eggene på normalt vis, eller at spermiene ikke kan nå egget fordi egglederne er tette. Enkelte kvinner får først påvist sykdommen i forbindelse med utredninger som foretas fordi de ikke er i stand til å bli gravide.

Behandling

En utflodprøve vil kunne avgjøre hva slags infeksjon det dreier seg om og hvilken type antibiotika som vil være mest hensiktsmessig å bruke. Høydosebehandling med det best egnede antibiotikumet vil som regel gå over minst 10 dager. Ulike prøver vil kunne avgjøre om det er en seksuelt overførbar sykdom som har forårsaket infeksjonen. Noen ganger er infeksjonen av en slik karakter at intravenøs antibiotikabehandling på sykehus er påkrevd.

Hos enkelte kvinner blir sykdommen kronisk. Det kan da være aktuelt med et kirurgisk inngrep der man løsner eggstokkene fra en eventuell fibersammenfiltring. En annen mulighet er å åpne passasjen i egglederne, slik at kvinnen kan få mulighet til å bli gravid. Operativ fjerning av livmoren (hysterektomi) er siste utvei hvis kvinnen har vedvarende smerter og ubehag under samleie.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!