Helseleksikon: Skjoldbruskkjertelsykdom (hypertyreose / hypotyreose)

Kilde: Artikkelen er oversatt fra Apple M, ed. The Times Complete Family Health. Hamlyn; 2001 og bearbeidet for norske forhold.

Skjoldbruskkjertelsykdom (hypertyreose / hypotyreose)

Sykdom i skjoldbruskkjertelen forårsaker en rekke helseplager, deriblant vekttap eller vektøkning.

Årsaker

Det er én kjertel i kroppen som fremfor noen kontrollerer kroppsfunksjonene våre, nemlig skjoldbruskkjertelen. Den skjoldformede kjertelen er lokalisert ved siden av luftrøret. Skjoldbruskkjertelhormon (tyroksin) regulerer stoffskiftet i cellene: For høyt stoffskifte forårsaker sykdommen hypertyreose, mens for lavt stoffskifte eller svikt i skjoldbruskkjertelen, fører til hypotyreose.

Skjoldbruskkjertelsykdom skyldes oftest en svikt i immunforsvaret, som gir seg til kjenne ved at kroppen behandler sitt eget vev som om det var et fremmedlegeme. Svikten fører til at kroppen mobiliserer hvite blodceller og andre forsvarsmekanismer til å skade skjoldbruskkjertelen ved begge de overnevnte tilstandene.

Noen pådrar seg hypotyreose i forlengelse av behandlingen av hypertyreose (for høyt stoffskifte). Ettersom jod er helt avgjørende for produksjonen av skjoldbruskkjertelhormon (tyroksin), kan et jodunderskudd i kroppen også føre til at det ikke produseres tilstrekkelig av dette hormonet.

Symptomer

Både hypertyreose og hypotyreose er tilstander som utvikler seg over tid, og som ofte overses.

Hypertyreose (for høyt stoffskifte)

Ved hypertyreose blir kroppens aktivitetsnivå svært høyt. Man føler seg "på tuppa" og får ofte små skjelvinger i hendene. Man føler seg varm og svetter og blir urolig. Hjerterytmen blir raskere enn det som regnes som normalt (60-90 slag i minuttet), noe man opplever som hjertebank. Mange går ned i vekt som et resultat av rask forbrenning, og får stor, for ikke å si glupende, appetitt. Ved Graves sykdom (tyriotoksikose) stimuleres skjoldbruskkjertelen til vekst (struma), og til overproduksjon av tyroksin.

Man får dessuten utstående øyne, noe som skyldes forandringer i bindevevet rundt øynene. Ubehandlet kan hypertyreose være en svært alvorlig tilstand, som i siste instans kan føre til hjertesvikt. Tilstanden er først og fremst utbredt blant kvinner mellom 20 og 50 år.

Hypotyreose (for lavt stoffskifte)

Her er sykdomsbildet helt motsatt. Pasienten føler seg dorsk og uopplagt og går gjerne opp i vekt uten at hun spiser utover det vanlige. Huden føles ofte kald og ru og man fremstår gjerne litt stor og oppblåst. Hjerterytmen er vanligvis under det som anses som normalt (minst 60 slag per minutt). Enkelte blir deprimerte og noen får forstoppelse. Hypotyreose kan føre til at en får svært lav kroppstemperatur (hypotermia) og at en blir apatisk og likegyldig. Hos noen fører tilstanden til hjertsvikt.

Sykdommen er relativt utbredt blant middelaldrende, og forekommer ofte blant eldre mennesker, mens barn sjelden rammes. Hypotyreose påvises ved hjelp av blodprøver.

Behandling

En blodprøve både påviser sykdommen og angir de eksakte verdiene av skjoldbrukskjertelhormon (tyroksin). Prøvene kan også danne grunnlag for hensiktsmessig behandling.

Hypertyreose (for høyt stoffskifte)

Det er to medisintyper som brukes for å få kontroll over skjoldbruskkjertelfunksjonen: carbimazol og propyltiouracil. Det tar opptil flere uker før man får noen effekt av begge medisintypene. Mens man venter på ønsket effekt, kan betablokker være et alternativ for å få bukt med uroen og hjertebanken. Mange opplever at tilstanden stabiliseres etter noen måneder. Hvis sykdommen blusser opp igjen, kan et alternativ være å få fjernet en del av skjolbruskkjertelen (tyroidektomi), eller å gjøre den mindre virksom ved hjelp av en radioaktiv, men uskadelig, form for jod.

Hypotyreose (for lavt stoffskifte)

Standardbehandling ved hypotyreose er daglige tyroksintilskudd i tablettform - til å begynne med i en svært lav dosering, ettersom hjertet hos disse pasientene er svært følsomt for tyroksin. Etter hvert vil blodprøver være retningsgivende for tyroksindoseringen. Selv om verdiene stabiliseres må hypotyreose-pasienter rutineundersøkes regelmessig og gå på tyroksin resten av livet.

Les hele saken

Se flere saker fra: Helseleksikon

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!