Dette er grunnen til at du rykker til rett før du sovner

Et forskerteam avslører mer av hva som skjer med kroppen når du sover.

Foto: Science Photo Library/Getty Images
Publisert

(SIDE2): Vi sover omtrent en tredjedel av levetiden vår. Søvn gir kroppen vår tid til å hente seg inn og samle krefter, og er derfor viktig for helse og velvære.

Samtidig knyttes det mange mysterier til søvn som fenomen. Har du for eksempel lurt på hvorfor kroppen din rykker til rett før du sovner? Eller hvorfor du får mørke ringer under øynene i periodene du får for lite søvn? Eller hvorfor noen snakker i søvne? 

En tidligere versjon av denne saken har vært publisert på Side2. Nå tar vi den frem igjen til glede for nye lesere. 

1. Hvorfor noen snakker i søvne

Å snakke i søvne er en tilstand der en person snakker ubevisst i søvne. Det kan både dreie seg om mumlig, tullball og ord som ikke finnes, til fullstendige, kompliserte setninger.

- Mangel på søvne, alkohol og narkotiske stoffer, stress, engstelse og depresjon kan alle lede til episoder, skriver Shelby Harris, som har doktorgrad i psykologi, på Psychology Today. 

Ifølge National Sleep Foundation er dette også de fleste grunnene til at man tidvis kan oppleve at andre eller en selv snakker i søvne. 

2. Hvorfor du opplever at du hopper eller rykker til når du sovner

Vi går gjennom flere søvnstadier i løpet av tiden vi sover, forklarer søvnekspert Gaby Badre.

Lett slumring etterfølges av tyngre slumring, og vanligvis etter 45-60 minutter begynner REM-søvnen (rapid eye movement). Under REM-søvn blir skjelettmusklene avslappet, men man ser raske øyebevegelser på personer i dette stadiet, og det er hvordan det har fått navnet sitt.

De fleste drømmer skjer også på dette stadiet, men fordi musklene er paralysert, vil du ikke kunne bevege deg.

Hvis du er stresset, veldig trøtt eller har uregelmessige søvnmønstre, kan du gå inn i REM-søvn tidligere enn kroppen din er klar.

Derfor kan du drømme, men fordi musklene dine ikke slapper av ordentlig ennå, rykker og vrir du deg som om du beveget deg på ekte. Dette kalles myokloni.

- Folk bekymrer seg over dette, men det er helt normalt, sier Badre.

Hun sier den beste tingen å gjøre er å forsøke å skape et normalt søvnmønster.

Les også:4 gode grunner til at du bør sove naken

3. Hvorfor du får mørke ringer under øynene når du er trøtt

Mørke ringer under øynene er ifølge dermatolog Justine Hextall som oftest ikke misfarget hud, men blodårene under huden som synes gjennom.

- Når du er dehydrert, blir det underliggende laget av huden mindre fylt ut, så blodårene under blir mer synlige.

Hun sier at andre medvirkende faktorer kan være kaffe, som virker dehydrerende, eksponering sentralvarme og aircondition og det faktum at man gnir seg mer i øynene når man er trøtt.

- Hvis du ikke har sovet godt, ser huden din verre ut, inkludert mørkere ringer under øynene.

Har du fått med deg denne?Så mye ødelegger kaffe nattesøvnen

DRØMMER: I den første halvdelen av natten er vi mesteparten av tiden i dyp søvn uten drømmer. I den andre halvdelen har vi mer drømmer. 
DRØMMER: I den første halvdelen av natten er vi mesteparten av tiden i dyp søvn uten drømmer. I den andre halvdelen har vi mer drømmer.  Foto: JGI/Tom Gril/Getty Images

4. Hva som får deg til å huske noen av drømmene dine

Vi har en tendens til å huske drømmene våre hvis søvnen vår blir forstyrret.

Mens vi sover, beveger vi oss mellom søvn vi ikke drømmer i, og søvn med drømmer i en syklus. Hver av disse syklusene varer rundt 90 minutter, sier nevrolog Kirstie Anderson. 

I den første halvdelen av natten er vi mesteparten av tiden i dyp søvn uten drømmer, og har mer drømmer i den andre halvdelen.

- Du er nærmere bevissthet under REM-søvn, og hvis du våkner på dette stadiet kan det veldig gjerne skje at du husker drømmene dine, sier Anderson.

Hun forklarer at hjernen din er like aktiv på dette søvnstadiet som når du er våken.

- Noe som også gjør enkelte drømmer enklere å huske er at de er linket til sterke følelser, som er grunnen til at vi ofte husker mareritt, fortsetter hun.

Les også:6 søvntabber du ikke bør gjøre etter klokken 21

(Artikkelen fortsetter under)

Å SOVE FOR LENGE: Å sove for lenge, kan gjøre at du føler deg groggy. 
Å SOVE FOR LENGE: Å sove for lenge, kan gjøre at du føler deg groggy.  Foto: Colourbox

5. Hvorfor det kjennes ut som om for mye søvn ikke er bra for deg

Hvis du våkner opp og føler deg groggy, trenger du ikke anta at du trenger mer søvn med én gang. Det kan også være at du har sovet for lenge.

- Hvis man sover for mye på dagtid, kan dette føre til problemer med den innvendige klokken, som holder alle funksjoner gående på riktig tidspunkt, sier Colin Espie, som er professor i medisin med søvnatferd som spesialitet. 

- Lys er veldig viktig for timingen til den innvendige klokken vår og vi jobber best når søvnen vår finner sted når det er mørkt ute. Sover du for mye på dagtid, forvirrer dette klokken din.

Foto: Malin Karlsson/Getty Images

6. Hvorfor øynene dine blir røde når du er trøtt

Når du er trøtt, blunker du mer sjeldent. Og dette skjer rett og slett fordi hjernen din glemmer det.

Blunking er viktig fordi det flytter væske fra tårekanalene til øyeeplet ditt, som holder det fuktig.

Hvis det øverste laget av øyeeplet tørker ut, blir de små blodårene i øyet irriterte og utvidet, noe som gjør øynene dine røde.

Paul Chell, oftalmologisk kirurg, forklarer at den beste tingen du kan gjøre dersom du ser at øynene dine blir røde, er å legge seg og sove, eller i alle fall hvile øynene noen minutter, fordi dette vil forflytte væske til øyeeplet.

(Artikkelen fortsetter under) 

7. Hvorfor du får dårlig ånde om morgenen

Den ekle smaken du våkner opp med om morgenen kan vanligvis kureres med en slurk vann eller en tannpuss - og det er fordi dårlig ånde om morgenen som oftest kommer av at munnen din er veldig tørr, forklarer professor Andrew Eder, som er konsulent innenfor odontologi.

- Det er mindre spyttproduksjon på nattestid fordi spytt vanligvis produseres som en respons på mat for å hjelpe til å bryte den ned, sier han.

Dette, kombinert med at mange sover med åpen munn, kan føre til tørrhet i munnnen. Lukten kommer av svovelholdige forbindelser som produseres av bakteriene i munnen.

- Matrester mellom tennene, røyking og tannkjøttsykdommer kan alle bidra til økt aktivitet i bakteriene i munnen, som gjør at de produserer mer svovel og at lukten blir enda verre, sier Eder.

Denne saken ble første gang publisert 01/06 2018.

Les også