Blindtest av 10 ketsjuper

Selv ekspertene ble lamslått over hvilken som vant.

Foto: Tore Fjeld (Klikk)
Publisert

(Klikk.no): Tenker du at ketsjup er ketsjup? Det var før, det. Nå finnes det et utall ulike merker ketsjup i salg i dagligvarebutikkene - vi har testet 10 av dem ut fra smak, farge og konsistens.

Overrasket over testvinneren

Testpanelet besto av pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og Ivar Kvistum, journalist, humorforfatter og selverklært ketsjupekspert.

- Min kone pleier å lage sin egen ketsjup fra bunnen av, den er bedre enn alt du kan få kjøpt, mener Kvistum, som ble meget overrasket over at ketsjupen fra Idun kom best ut i blindtesten.

- Jeg kjøper aldri Idun. Det er et merke jeg assosierer med noe traust og tradisjonelt, og lite spennende smak. Men så feil kan man ta, sier han.

Også pølsemakermester Teigen ble overrasket over at Idun smakte så godt til ketsjup å være. Verken han eller Kvistum fant noe å trekke hos testvinneren, det er rett og slett en veldig god ketsjup ut fra forutsetningene.

Testen ble utført på den måten at testpanelet fikk servert de ti ulike merkene på hver sin tallerken, og alle ketsjupene ble smakt «bart», altså uten tilbehør.

Tomatinnholdet varierer

I en god ketsjup skal tomater være hovedingrediensen, i tillegg til sukker (evt kunstig søtning), eddik, salt og krydder. Det er ofte litt vanskelig å vite hvilken ketsjup som inneholder mest tomater, siden produsentene deklarerer på forskjellig måte.

Om testen:

Testen av 10 vanlige ketsjup-varianter er utført av et uavhengig testpanel bestående av pensjonert pølsemakermester Tore Teigen og journalist og humorforfatter Ivar Kvistum.

Begge er over gjennomsnittet glad i pølser - og ketsjup. Ketsjupen er testet blindt uten at testpanelet visste hva de smakte på. Produktene er vurdert ut fra smak, konsistens og farge. Produktene representerer et utvalg av de ketsjup-typene som er til salgs i dagligvarekjedene.

Noen oppgir hvor stor andel tomatpuré ketsjupen inneholder, andre skriver for eksempel at ketsjupen inneholder 150 gram tomater per 100 gram ferdig ketsjup. Siden tomater inneholder en stor andel vann, er det andelen tomatpuré som er mest interessant i denne sammenhengen - det trengs gjerne bortimot 2 kg tomater for å lage 1 kg ketsjup.

Det er enorme prisforskjeller på ketsjup-typene i testen, og de billigste er også de som inneholder minst tomater.

To av typene, Salatmester'n tomatketchup og First Price tomatketchup, har faktisk vann og ikke tomater som hovedingrediens.

Og flere av de andre har en tomatandel på under 50 prosent. Testens taper ble Salatmestern tomatketchup som selges hos Rema 1000, der står det oppgitt at andelen tomatpuré er 17 prosent.

De to produktene som kommer best ut i testen, Idun tomatketchup original og Idun tomatketchup med mindre sukker, inneholder begge 80 prosent tomatpuré. De koster også vesentlig mer enn billig-ketsjupen fra kjedenes egne merker.

Dyrest, men ikke best

Det som er overraskende er likevel at de to dyreste ketsjupene, Heinz tomato ketchup original og Heinz tomato ketchup med mindre sukker, begge har langt lavere tomatinnhold enn alle Iduns ketsjup-typene. Den originale Heinz-ketsjupen inneholder bare 55 prosent tomatpuré, da er det drøyt med en kilopris på over 60 kroner.

I tillegg til smaken er konsistens og farge viktig for en god ketsjup. Fargen skal helst være ganske mørk, og konsistensen skal være fast nok til at den ikke flyter utover når du tar ketsjupen på pølse.

Sukkerinnholdet i ketsjup er også noe mange er opptatt av. Ingen av produsentene oppgir hvor mye tilsatt sukker det er i ketsjupen. Uansett vil også tomatene bidra med sukkerarter, så det er ganske vanskelig å vurdere dette ut fra varedeklarasjonen.

Noen av produktene gjør det også til et poeng at de er uten tilsatt sukker, eller med mindre tilsatt sukker, men da er de til gjengjeld tilsatt kunstig søtning.

Foto: Tore Fjeld (Klikk.no)

Det går nemlig ikke an å ta vekk sukkeret fra ketsjup uten å erstatte det med annen søtning, det vlle blitt alt for surt etter de flestes smak.

For små barn er det ikke anbefalt med kunstig søtning, så velg derfor heller en ketsjup med sukker og begrens mengden til de minste.

Les også:

Les også