Björg Thorhallsdottir

– Dødsfallet kom som lyn fra klar himmel

Sorgen gled over i et sort savn etter en kjær ektemann. Bare 30 år gammel ble Björg Thorhallsdottir enke. Samtidig bestemte hun seg for å være åpen om sorgen og savnet.

<b>LYKKELIGE DAGER:</b> Björg giftet seg for andre gang med ektemannen Eric Scott i 2002. Bryllupet fant sted i Frankrike med 120 gjester. Eric døde tre år senere.
LYKKELIGE DAGER: Björg giftet seg for andre gang med ektemannen Eric Scott i 2002. Bryllupet fant sted i Frankrike med 120 gjester. Eric døde tre år senere. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Det kom noen tanker om at jeg aldri ville bli lykkelig igjen, men jeg valgte å ikke miste troen på meg selv, forteller kunstner og forfatter Björg Thorhallsdottir (49) til Her og Nå.

Hun erfarte at lykken kommer og går, men at den alltid vender tilbake. Björg kjente på en livskraft ved å åpne opp, samtidig som hun i hjertet sitt tok vare på den hun hadde mistet.

Kunstneren Eric Scott

Björg møtte kunstneren Eric Scott i 2001. Hun var 26 år, han 56 år. Det første møtet fant sted i Frankrike.

– Det var som tatt ut av en romantisk film. Jeg og Eric kjente hverandre ikke, men han fridde den dagen vi møttes første gang. Jeg var vilt forelsket, jeg visste at dette var virkelig kjærlighet, selv om det var 30 år mellom oss, forteller Björg.

– Han malte de vakreste bilder, og hans kunst var kjent over store deler av verden. Vi reiste til Miami og giftet oss i all hemmelighet, mens vi året etter giftet oss for annen gang i Sør-Frankrike. Kort tid senere kom Tolli, vårt kjærlighetsbarn. Nå er han en helt fantastisk gutt på 20 år, forteller Björg.

<b>TOK ET VALG: </b>– Jeg bestemte meg for å snu tapet av Eric til noe positivt, sier Björg.
TOK ET VALG: – Jeg bestemte meg for å snu tapet av Eric til noe positivt, sier Björg. Foto: Svein Brimi

Forelskelsen kom brått – og det gjorde også tapet av Eric. Tre år senere, i 2005, døde han under et alvorlig astmaanfall. Eric brukte sterk astmamedisin, i tillegg til at han røykte sigaretter.

– Jeg var i sjokk. Dødsfallet kom som lyn fra klar himmel. Vi bodde i Frankrike, og jeg bestemte meg for å ta med Tolli og reise hjem til familien min i Norge, forteller Björg.

Dødsfallet gikk hardt inn på henne. Björg følte en enorm sorg før savnet meldte seg.

– Jeg kjente tårer som trillet nedover kinnene. Samtidig følte jeg at sorg og savn ikke bare er tårer. Jeg kjente noe godt i hjertet mitt da jeg tenkte på Eric. Og så begynte jeg å tenke at jeg ikke er alene om å miste noen.

– Allerede samme år som jeg ble enke, bare 30 år gammel, bestemte jeg meg for å velge åpenhet ved å etablere Hjertefred. Jeg syns ikke det er vanskelig å være åpen om meg og mitt, når jeg ser at det kan hjelpe andre, forteller Björg.

Les også: Björg var åtte år gammel da hun opplevde marerittet: – Det har ødelagt så mye i livet mitt

Det finnes i håp

Hjertefred startet som et prosjekt i Bærum i 2005, og arrangeres hvert år på allehelgensdag rundt omkring i landet. Et lyshav danner en vakker ramme rundt arrangementet som inneholder musikk, dans og ord til ettertanke.

– Jeg skapte Hjertefred for at alle som har mistet en kjær person kan samles i minnene om en som er elsket. For meg er sorgen og savnet en naturlig del av oss, som vi ikke må fornekte. Vi må ta vare på følelsene og gi dem fritt utløp. Sammen er vi sterke.

– Jeg vil gjenta det jeg har sagt flere ganger før: Det finnes håp, og vi kan skape et varmt fellesskap og en fremtid som løfter og tar vare på både oss selv og andre, sier Björg.

<b>LYS SOM VARMER</b>: – Jeg er glad Hjertefred kan være til hjelp for dem som savner sine kjære, Björg Thorhallsdottir.
LYS SOM VARMER: – Jeg er glad Hjertefred kan være til hjelp for dem som savner sine kjære, Björg Thorhallsdottir. Foto: Svein Brimi

En av artistene under det siste Hjertefred-arrangement i november var Claudia Scott (66). Hun kom for å synge, men også for å minnes noen av sine kjære.

– Jeg har mistet flere i familien de siste årene. Jeg har også opplevd tap av gode venner, både i og utenfor musikkbransjen. Det er livets gang, men likevel føles det smertefullt, forteller Claudia.

<b>STEMNINGSFULLT:</b> Countryartisten Claudia Scott har mistet mange av sine nære de siste årene. Hun bød på musikk til ettertanke under Hjertefred i Bærum på allehelgensdagen i november. 
STEMNINGSFULLT: Countryartisten Claudia Scott har mistet mange av sine nære de siste årene. Hun bød på musikk til ettertanke under Hjertefred i Bærum på allehelgensdagen i november.  Foto: Svein Brimi

Hun opplevde en krevende tid da samboeren gjennom elleve år døde i 2020. Lars ble 57 år, og han gikk bort etter å ha blitt rammet av kreft.

– Han var syk en kort periode før han døde. Hans bortgang har gjort meg mer bevisst på at vi skylder oss selv å leve livet hver dag. Ingen vet når det tar slutt. Jeg vil ha minst mulig ugjort, sier Claudia som finner mye glede i Jack Russell-terrieren Billie.

Hun opplever noe fint med å være til stede på Hjertefred-arrangementet.

– Sorg er forskjellig, men her er vi ikke alene, sier den drevne sangeren og låtskriveren.

Les også: (+) Claudia Scott (64) har ikke snakket offentlig om dette før nå: – Jeg er privat som person, men det er ingen hemmelighet

<b>SAMHOLD:</b> Artisten Claudia Scott (t.v.) mistet samboeren i kreft, mens moren til danseren Karin Aaeng Stuge tok sitt eget liv. – Vi må ta bort skam rundt sorg og savn, og heller dele erfaringer, mener Björg.
SAMHOLD: Artisten Claudia Scott (t.v.) mistet samboeren i kreft, mens moren til danseren Karin Aaeng Stuge tok sitt eget liv. – Vi må ta bort skam rundt sorg og savn, og heller dele erfaringer, mener Björg. Foto: Svein Brimi

Mistet moren

Danseren Karin Aaeng Stuge (24) var en annen artist som fant veien til Hjertefred. Hennes historie har rørt mange. Karin mistet mammaen sin i selvmord da hun var 14 år.

Moren Fredrikke, som ble 39 år, var en nær venninne av Björg. De to single mødrene reiste ofte på ferie sammen med barna sine. Venninnens bortgang gjorde inntrykk på Björg, som ble en viktig støttespiller for Karin.

<b>KJENNER PÅ SAVNET:</b> – Jeg har mange gode minner og tanker om mamma, sier Karin.
KJENNER PÅ SAVNET: – Jeg har mange gode minner og tanker om mamma, sier Karin. Foto: Svein Brimi

Karin er glad for å ha Björg i livet sitt. Hun har gjennom Hjertefred erfart at det er viktig å snakke med andre etter en livskrise.

– Det er viktig å prate befriende åpent. Jeg føler ingen skam over å ha mistet mamma. Hun viste meg hva kjærlighet er. Jeg er heldig som har hatt henne i 14 år av livet mitt. Mamma har formet meg. Jeg tror jeg har utviklet meg videre i hennes ånd, forteller Karin og legger til:

– Jeg ble født med et ekstra lykkehormon. Det hjelper å være glad, uansett hvordan livet arter seg.

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2024, og sist oppdatert 01/02 2024.

Les også