Bare en halvtime mindre søvn kan påvirke helsa

- Det tar ikke mange dagene med lite søvn før du er «funksjonelt full», ifølge forsker.

Dersom du sover for lite kan det raskt gå utover den kognitive fungeringen på dagtid.
Dersom du sover for lite kan det raskt gå utover den kognitive fungeringen på dagtid. Foto: (Foto: Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Noen våkner tidlig uansett når de legger seg, mens andre kan sove til langt på dag dersom de har hatt en sen kveld.

Det er forsket mye på søvn og ny forskning viser for eksempel at det er verre å sove for mye enn for lite.

En nylig studie fant også at kvinner trenger mer søvn enn menn og at dette forklares med at kvinners hjerne er mer komplekse. Kvinner multitasker rett og slett mer enn menn.

Søvnmønsteret vårt forandrer seg også med årene og hvor mye søvn (vi tror) vi trenger, er også individuelt.

 - Ansvarsoppgaver overstyrer biologien på kveldstid

Den nye studien som ble publisert i tidsskriftet Science Advances viser at det ikke nødvendigvis er den biologiske klokken som styrer når vi legger oss for kvelden, men at den styrer mer når vi våkner om morgenen, skriver Huffington Post.

 - Press fra samfunnet rundt og daglige ansvarsoppgaver overstyrer  i stor grad vår biologiske klokke på kveldstid, men når du står opp om morgenen er mer avhengig av din biologiske klokke. Og ikke bare når du MÅ stå opp for å rekke alt du skal av skole, jobb eller andre ting, sier medforfatter av studien, Olivia Walch ved University of Michigan.

(Artikkelen fortsetter under)

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

LES OGSÅ: Tips til en god natts søvn

I disse landene sover de minst

Tidligere har man trodd at den biologiske klokken har vært den viktigste faktoren for søvnmønsteret for mennesker og at denne blir påvirket av miljømessige signaler, som for eksempel sollys.

Forskerne så på søvndata fra mer enn 8000 mennesker i 100 ulike land, der personene brukte en app på smarttelefonen, som hjelper reisende å justere seg til nye tidssoner. De la inn sitt typiske søvnmønster og tiden de normalt ble eksponert for lys. Utifra denne informasjonen kommer appen med forslag om når du bør slukke lyset og når du bør utsette deg for lys, for å tilpasse deg en ny tidssone.

Da forskerne analyserte den gjennomsnittlige søvntiden alle personene i  landene sov, fant de at folk i Singapore og Japan sov minst, med sine 7 timer og 24 minutter per.natt, mens folk i Nederland fikk mest søvn med et gjennomsnitt på 8 timer og 12 minutter.

(Artikkelen fortsetter under)

I studien viste det seg at kvinner sov i gjennomsnitt 30 minuter mer enn menn hver natt.
I studien viste det seg at kvinner sov i gjennomsnitt 30 minuter mer enn menn hver natt. Foto: (Foto: Colourbox)

LES OGSÅ: Studie: Derfor sover du dårlig i andre senger enn din egen

Middelaldrende menn sover minst

Selv om forskjellen kanskje ikke virker så stor så kan bare en halvtime til eller fra ha mye å si for folks kognitive fungering og helse på lang sikt, ifølge forskerne.

Det var også forskjeller for alder og kjønn.

Middelaldrende menn sov minst, og ofte mindre enn 7,5 timer. Og når de sammenlignet kvinner og menn var det kvinner som sov mest. Kvinner fikk i gjennomsnitt 30 minutter mer søvn enn menn per.natt og la seg også tidligere om kvelden, og våknet senere.

For partnere viste det seg at søvnmønsteret var mer likt jo eldre man ble.

Forskerne bak studien påpekte hvor viktig søvn er for helsa vår og at det ikke skal mye til før du får såkalt «søvngjeld» som kan føre til fysisk og mental utmattelse.

 - Det tar ikke mange dagene med lite søvn før du er funksjonelt full, sa Olivia Walch.

Denne saken ble første gang publisert 13/05 2016.

Les også