De nødvendige tabuene

Inkontinens

Inkontinens er ikke noe som bare rammer gamle damer.

AEROBIC: To av fem jenter som trener aerobic er plaget av ufrivillig vannlating eller inkontinens, viser en norsk studie.
AEROBIC: To av fem jenter som trener aerobic er plaget av ufrivillig vannlating eller inkontinens, viser en norsk studie. Foto: Ilustrasjonsfoto: Colourbox.com
Sist oppdatert

En halv million mennesker i Norge sliter med inkontinens, og man regner med at mellom 10 og 20 prosent av alle kvinner allerede i 20-årene opplever lekkasje i større eller mindre grad.

Hva skyldes inkontinens?

Det kan være mange grunner til at man blir plaget med inkontinens. For noen er det snakk om medfødte plager, men ellers kan blant annet medisinbruk, tungt arbeid, urinveisinfeksjoner og overvekt være medvirkende faktorer.

En del kvinner sliter med urinlekkasje etter fødsler og i forbindelse med overgangsalderen.

Hvordan forebygger du urinlekkasje?

Det å drikke nok væske er med på å opprettholde en god blærekapasitet.

Unngå gjerne vanndrivende drikke som te, kaffe og alkohol og prøv å ikke drikke så mye på kvelden dersom du lekker om natten. Sørg for å gå ofte nok på toalettet slik at du ikke holder deg for lenge.

Tren dessuten bekkenbunnen med knipeøvelser.

Slik behandler du urinlekkasje

På apoteket finnes en rekke hjelpemidler for deg som sliter med inkontinens.

Det finnes spesielle bind, innlegg og dråpesamlere, men disse behandler jo ikke problemet selv om de gjør hverdagen enklere. Sliter du med inkontinens bør du oppsøke lege og høre om hvilke muligheter som finnes.

Med medikamenter, operasjon og elektrostimulering kan du bli helt kvitt problemene dine.

Tilbake til tabu-oversikten

Denne saken ble første gang publisert 10/03 2010, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også