Ifølge søkemotoren Google var to av de tre mest søkeordene i forrige uke "penisbrudd" ("penile fracture") og "brukket penis" ("broken penis").

Årsaken til at så mange nervøse menn bekymrer seg for penisens gebrekkelighet på én gang, skal være en episode av den populære sykehusserien "Grey's Anatomy" som ble vist på amerikansk tv forrige torsdag, melder Telegraph.co.uk.

I episoden brekker kirurg Mark Sloan - kjent som storsjarmøren "McSteamy" - penisen da han i all hemmelighet har sex med Lexie Grey på sykehuset. (Se videoklipp nederst i saken).

Skaden hans er sjelden, men det kan faktisk oppstå brudd i penis om den får for hard medfart under samleiet eller den kommer skjevt inn i kvinnens skjede, ifølge Pasienthåndboka.

Les også: Snurrebasser på utstilling

Gikk ett år med brukket penis

Doktor Onlines ekspert Miklos Degre, spesialist i mikrobiologi og professor ved Rikshospitalet, kjenner til tilfeller av penisbrudd.

- To pasienter fra Innherred sykehus er beskrevet i Tidsskrift for Den norske Lægeforening for cirka ti år tilbake. Den ene av de to pasientene var en 50-åring. Tilfellet er beskrevet slik: «Idet han skulle få sin erigerte penis på plass i buksen en morgen, hørte han et knepp. Det tilkom umiddelbart smerter, og ereksjonen avtok», siterer Degre for Klikk.no.

=

PENIS-UFLAKS: Rundbrenneren doktor McSteamy (Eric Dane) fra "Grey's Anatomy" brekker penis på tv. Men går det an i virkeligheten?

Fire timer senere ble pasienten operert, og fire dager senere ble han utskrevet. Ifølge legene som behandlet mannen, hadde han ved kontroll tre måneder senere smertefire ereksjoner, og form og størrelse på penis var som før.

Den andre pasienten, en 52-åring, fikk plutselig smerter i penis under samleie, samtidig som han hørte et knepp. Han mistet umiddelbart ereksjonen. Mannen kontaktet ikke lege, men etter en tid utviklet det seg en betydelig skjevhet i penis. Først ett år senere oppsøkte han lege på grunn av skjevheten. Også han ble operert og ble helt bra igjen.

Les også: Slik skal en penis se ut

Anbefaler operasjon

I Tidsskrift for Den norske Lægeforening deler urolog Karsten Vada og kollegene Jan Schrama og Olve Skjetne sin erfaring med behandling av penisbrudd med andre kolleger. De anbefaler umiddelbar operasjon ved akutt skade.

«Det blir ikke bra ved bare å la de seile og se tiden an», sier Vada i tidsskriftet.

Les også: Så mye betyr størrelsen

FAKTA:

Det høres kanskje merkelig ut at det går an å brekke penis, men i erigert tilstand kan det oppstå brudd, ifølge Pasienthåndboka.

"Når penis står blir svamplegmene og kollagenfibrene rundt nesten like harde som ben. Da kan et av svamplegmene gi etter, om penis for eksempel kommer aldeles skjevt inn i en kvinnes skjede, samtidig som den utsettes for stort trykk" skriver sexolog Gro Isachsen på Doktor Online.

Han sier at en brukket penis kanskje ikke er så smertefullt som man skulle tro. Ingen av de to uheldige trønderne hadde skrekkelige smerter, forteller han.

Ifølge legene ved Innherred sykehus er sykehistorien så typisk at diagnosen penisbrudd er lett å stille. Pasienten hører et knepp og får vanligvis smerter. Ereksjonen forsvinner og blir erstattet av en hevelse.

Det oppstår som regel en krumning på den opphovnede penisen, og noen ganger kan det komme blod fra urinrørsåpningen.

Brekker penis for å beskytte mot voldtekt

I den medisinske verdenslitteraturen er det beskrevet kun 235 tilfeller av brudd på penis fram til begynnelsen av 1990-tallet. Forskerne antar derfor at det er en betydelig underrapportering av fenomenet, som kan opptre ved vold mot en erigert penis, eller i forbindelse med samleie.

Flertallet av penisbruddene som er beskrevet i internasjonal litteratur, har skjedd i Sentral-Afrika og Midtøsten. I Sentral-Afrika beskytter kvinner seg mot voldtekt ved å bøye penis med stor kraft nedover og bakover.

"Vi vet ikke årsaken til at så mange brudd skjer i disse områdene. Kanskje er det flere voldtektsforbrytere der, eller kanskje har kvinnene der lært seg noen spesielle knep for å beskytte seg mot voldtekt", skriver legene i Tidskrift for Den norske Lægeforening.

Skal vi tro McSteamys smerteskrik, så gjør det ganske vondt å brekke penis:

Les også: Hormon gjør kvinner utro

Les mer på Klikk Samliv

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!

Stor test av løpesko 2017

Årets beste løpesko

Etter å ha løpt et par tusen kilometer har vi funnet skoene du vil ha.