«Jeg har et kjempeproblem med for tidlig utløsning. Jeg klarer ikke å være inni henne i mer enn 10 sekunder», skriver en fortvilet mann til Doktor Online.

«Hva kan jeg gjøre for å forbedre meg?»

Mange sliter

Ifølge sexolog Gro Isachsen er for tidlig utløsning et av de vanligste seksuelle problemene blant menn.

SKAPER PROBLEMER: Mange menn plages av for tidlig sædvgang. - Trening kan hjelpe de fleste, sier sexologen. © FOTO: Colourbox.com

Slik gjør du det:

Hvor begynner jeg?

  • Først må du finne de riktige musklene. Det gjør du ved å trekke sammen musklene rundt anus, som for å unngå å slippe ut luft. Da skal du automatisk trekke sammen bekkenbunnsmusklene og muligens løfte penis.
  • Hvis du ikke finner frem til dem kan du be din lege, sykepleier eller fysioterapeut om hjelp.

Hvordan gjør jeg øvelsene?

  • Når du har funnet frem til de riktige musklene må du holde og klemme de, først i ett til to sekunder, og siden opp mot 10 sekunder. Så gjentar du så ofte du kan, opp mot 10 repetisjoner.
  • Hvil mellom sammentrekningene, like lenge som de varer, for eksempel hvil i 10 sekunder og hold inne i 10 sekunder.
  • Du bør også prøve noen harde, raske sammentrekninger, og klemme så hardt du kan, for så å slippe opp med en gang. Gjenta opptil 10 ganger.
  • Gjør bekkenbunnsøvelsene flere ganger om dagen (30-40 repetisjoner totalt). Du vil snart finne ut at du kan trene i flere posisjoner: sittende, stående, mens du ligger, og ingen kan vite hva du holder på med!

Hvor lang tid tar det før jeg merker en forandring?

  • Du vil merke forskjell etter 2-4 måneder etter jevnlig trening.
  • Det er anbefalt å trene musklene hver dag, slik at de fortsetter å fungere effektivt.

Kilde: www.tena.no

- Over en tredel av alle menn med seksuelle problemer, sliter med for tidlig sædavgang, svarer sexologen.

Hun gir mannen flere alternative løsninger på problemet.

- Det enkleste tipset kan være å bruke kondom, sier hun.

Et annet tips er å ha utløsning like før han har sex med kjæresten, eller bruke potensmidler for å få ereksjon flere ganger.

- Noen bruker også antidepressive midler (SSRI) som kan ha forsinket ejakulasjon som bivirkning, skriver Isachsen.

- En mer permanent løsning, er å trene opp musklene i bekkenbunnen.

Les hele svaret fra Gro Isachsen på Doktor Online

Støttet av studier

Sexolog Olaug Gimse Storrø, spesialist i sexologisk veiledning ved St. Olavs Hospital i Trondheim, støtter Isachsens råd og mener det er nyttig for menn å trene opp bekkenbunnsmusklene.

- Studier har vist at menn med potensproblemer har en svakere eller dårligere bekkenbunn enn menn som ikke har problemer med potensen, sierr Storrø.

- Er bekkenbunnen dårlig, kan knipeøvelser hjelpe slik at ereksjonen blir kraftigere og utholdenheten bedre. Bekkenbunnstrening kan være til hjelp i situsjoner hvor mannen sliter med for tidlig sædavgang, sier Storrø.

- Menn må også være oppmerksom de psykogene faktorene som kan forårsake ereksjonsproblemer.

Les også: Sjekk om du får i deg nok proteiner

Gir bedre kontroll

Storrø forteller at den positive effekten av bekkenbunnstrening, både i forhold til urinlekkasje hos begge kjønn og menns ereksjon, ble dokumentert gjennom en doktoravhandling av fysioterapeut Grace Dorey i England for noen år tilbake.

Fysioteapeut og forskningssjef ved St. Olavs Hospital, Siv Mørkved, har ledet et forskningsprosjekt som har studert effekter av trening av bekkenbunnsmuskler hos pasienter som er operert for prostatakreft.

- En følelse av bedre kontroll over muskulaturen i bekkenet, kan være årsaken til at mange opplever treningen som positivt for seksualfunksjonen, har Mørkved tidligere uttalt.

Ved St. Olavs Hospital drives det bekkenbunnstrening i grupper for menn som har blitt prostataoperert, for å forebygge eller behandle urinlekkasje og opprettholde og forbedre en eventuell sviktende ereksjon.

- Treningen foregår etter samme prinsipp som hos kvinner. Når menn trekker sammen sin bekkenbunn, får det penis til å røre på seg, forklarer Storrø.

TILBUD TIL VIMENN.NOs LESERE: EFFEKTIV POTENSPILLE

Les hele saken

Se flere saker fra: Alt om penis

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!