6 søvntabber du ikke bør gjøre etter klokken 21

Kan gjøre det vanskelig å få sove.

Foto: Roman Pyshchyk / Colourbox
Publisert

(SIDE2): De aller fleste føler seg mye bedre etter å ha fått en god natts søvn, som tilsvarer mellom syv til ni timer, ifølge Huffington Post.

Noen har lett for å sovne, mens andre gjerne blir liggende å kikke i taket til klokken har passert 02.00.

Det er flere ting som kan stå i veien for en god natts søvn, for eksempel temperaturen i soverommet, men også måltidsvaner, vitmainpilleinntak og Netflix.

Huffington Post har laget en liste på ni punkter, her er seks av dem:

1. Å noen ganger spise store måltider

At man har rutiner på når man spiser er viktig. Du kan velge å spise store måltider sent, men da må du alltid gjøre det til samme tid hver kveld. Likevel er det vanskeligere for kroppen å falle til ro, om du har spist en stort måltid, med en høy prosent av fett, fordi kroppen trenger tid til å forbrenne maten.

Så om du sliter med å sove, spis en lett middag om du må spise så sent. Og om du foretrekker å spise så sent bør du gjøre det regelmessig, og ikke en gang i ny og ne.

2. Alkohol

Det kan godt hende at du tar deg et glass vin i god tro om at dette skal roe ned kroppen, men det kan faktisk forstyrre nattesøvnen din. Selv om du kanskje sovner raskere, så vil du føle konsekvensene på kroppen dagen etter.

Pass i alle fall på at du drikker mye vann sammen med alkoholen, og forsøk å runde av rundt tre timer før du skal legge deg.

3. Krangling

At man aldri bør legge seg når man er sinte på hverandre er en klisje, men det er sant. Dette gjelder spesielt for de som har lett for å overanalysere, og som sliter meg å legge fra seg negative tanker. Når kroppen blir såpass stresset opp er det vanskelig å finne roen som tillater deg å sovne.

4. Stimulerende bøker

Om du vil lese litt på senga før du legger deg, er det lurt å velge lett lesestoff. Krimbøker, emosjonelle noveller og bøker som tar opp intellektuelle temaet stimulerer hjernen din, og gjør det vanskeligere å slappe av. Forskere har funnet at denne stimuleringen også kan gi dårligere søvnkvalitet.

5. Netflix

Det skjer hver gang, en halvtime har plutselig blitt til tre timer, og du skal opp om bare fem timer. Det blå lyset fra skjermen påvirker også kroppens produksjon av melatonin, som er hormonet som gjør deg søvnig.

6. Multivitaminer

Dette gjelder spesielt multivitaminer som inneholder vitamin B. B-vitaminer kan nemlig ha en oppkvikkende effekt, noe som kan forstyrre den naturlige døgnrytmen din. Derfor kan det være lurt å ta disse om morgenen, etter du har spist frokost.

Denne saken ble første gang publisert 20/07 2015.

Les også