5 ting du ikke bør ta med deg i senga

Du vil bli overrasket.

VANSKELIG FOR Å SOVE: De fleste har opplevd netter der man bare ligger og stirrer opp i taket i håp om å sovne snart.
VANSKELIG FOR Å SOVE: De fleste har opplevd netter der man bare ligger og stirrer opp i taket i håp om å sovne snart. Foto: Erwin Wodicka (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Å få en god natts søvn er for mange avgjørende for å kunne fungere i hverdagen. Det er anbefalt at soverommet er litt kjølig, mørkt og rolig slik at både hode og kropp klarer å slappe godt av.

Huffington Post har satt opp fem punkter for hva du ikke bør ta med deg på soverommet og ifølge avisen skal soverommet kun brukes til to ting, søvn og sex.

1) Mat

Frokost på senga eller litt snacks til å se på en Netflix-serie når du ligger i senga høres kanskje deilig ut, men ifølge Kadi Dulude så er bare ikke soverommet et egnet sted for å spise. Hun er eieren av rengjøringsfirmaet Wizard of Homes og Dulude sier til Huffington Post at i tillegg til å risikere smuler og matrester i senga så skal soverommet rett og slett være et sted du går til for å hvile og slappe av, ikke for å spise.

KOSELIG, men ikke å anbefale for å best mulig søvn mener ekspertene.
KOSELIG, men ikke å anbefale for å best mulig søvn mener ekspertene. Foto: Unknown (Colourbox)

2) Telefon

Kanskje ikke så overraskende at telefonen er med på denne lista. En av grunnene for å legge fra seg smarttelefonen før du skal sove er fordi aktivitet på mobilen kan virke oppkvikkende og dermed gjøre det vanskeligere å sovne. Og selv om du har på lydløs så kan lyset fra mobilen forstyrre døgnrytmen og også søvnkvaliteten.

3) Jobb

I likhet med mobiltelefonen så bør også nettbrett og laptop legges vekk før du går til sengs. Da er det større sjanse for at du unngår en hjerne som jobber på høygir og flere titalls jobbrelaterte tanker som spinner rundt, som kan påvirke søvnen. 

4) Bøker

Dette hadde du kanskje ikke trodd, men flere søvneksperter mener at det å lese bøker kan være en årsak til at du sover dårligere om nettene. Ekspertene maser stadig om at soverommet kun skal brukes til to ting, søvn og sex, skriver Huffington Post. 

NEI: Å lese i senga er ikke alltid like lurt, ifølge søvneksperter.
NEI: Å lese i senga er ikke alltid like lurt, ifølge søvneksperter. Foto: Vasiliy Koval (Colourbox)

Aktiviteter som oppleves som spennende og spiller på følelser kan gi deg vonde drømmer og dårligere søvn.

5) Kjæledyr

Det er ikke akkurat lett å flytte på din hårete bestevenn med det mest uskyldige blikket når dyret har lagt seg godt til rette i senga. Likevel så er det stor sjanse for at du blir vekket i løpet av natten hvis du deler seng med kjæledyret ditt og søvnkvaliteten blir langt fra optimal. I tillegg har dyr gjerne med seg støv, hår og flass med i senga, noe som kan øke risikoen for allergiske reaksjoner og dårligere renslighet på soverommet. 

Denne saken ble første gang publisert 24/11 2014.

Les også