smartklokke test 2023

Test av tre smartklokker: Prisforskjellen er 6000 mellom billigst og dyrest

Flere og flere har de på håndleddet: Friluftsklokker, GPS-klokker, treningsklokker … kjært barn har mange navn. Vi har plukket fram treklokker fra tre ulike produsenter for å se hva disse duger til ute i det fri.

Pluss ikon
<b>TRIPPELTEST: </b>Vi har testet tre klokker som skal egne seg for bruk i villmarka, enten til turer, jakt eller fiske.
TRIPPELTEST: Vi har testet tre klokker som skal egne seg for bruk i villmarka, enten til turer, jakt eller fiske. Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Det er utrolig hvor mye funksjonalitet som er i disse klokkene. De har pulsmåling, aktivitetsmåling, GPS, kart og bluetooth til mobilen. Dette bare for å nevne noe.

Klokkene har faktisk så mange funksjoner at det ikke lenger er klokka som begrenser bruken, det er oss brukerne og klokkas brukergrensesnitt.

Dette er vektlagt i vurderingen: Hvor lett er det å forstå klokkene, hvor godt merket er funksjonene og hvor logiske er menyene?

For du kommer ikke til å drasse en diger bruksanvisning med på tur. Mange av klokkene har svært avanserte treningsfunksjoner. Dette er lite vektlagt. I stedet er klokkens funksjoner på tur, jakt og fiske, samt robusthet og brukervennlighet vektlagt mye.

Les også: (+) Test av turmat: – Monsen-risotto kan brukes som tetningsmiddel

Klokkene har fått poeng fra en skala der 1 er dårligst og 10 er best.

Polar Grit X Pro (Nordic Copper)

Pris: 5499 kroner
Vekt: 78 g
Diameter urskive/skjerm: 30 mm
Materialer: Safirglass, rustfritt stål med DLC (Diamond Like Carbon), FKM-reim Grit X Pro er bygd i rustfritt stål med dønn solid DLC-coating og safirglass. Dette gjør den svært motstandsdyktig mot oppskraping/riper.

+ Solid, elegant, svært mye funksjonalitet innen trening
– Ikke kart, kort batterilevetid

<b>POLAR: </b>Grit X Pro.
POLAR: Grit X Pro. Foto: Arne Trond Hamarsland

Kommentar: Med denne modellen har Polar siktet seg mer inn mot friluftslivsfunksjonene og du kan se høyde, posisjon og lufttrykk rett på skjermen.

Grit X Pro er en stilig og solid klokke, men hovedfokus er på programmer for all mulig trening samt deling av dette på sosiale medier. Der er den en ener.

Den mangler kart og solcelle, men har en god GPS som gir navigasjonsmuligheter som ruteplanlegging og TrackBack. Planlegging av ruter gjøres i PolarFlow eller i Komoot Appen. Den har en nøyaktig GPS og du kan velge retur til utgangspunkt enten som Luftlinje eller Følge Samme Rute.

Polar brukte før russiske GLONASS, men nå er det GPS og Gallileo som brukes. Den har en rekke sensorer som barometer, altimeter, optisk pulssensor, termometer, kompass, akselerometer. Pulssensoren Precision Prime er kjent som noe av det mer pålitelige av håndledd-pulssensorer. Kompasset må lastes opp til en av treningsprofilene via Flow for å være tilgjengelig.

Detaljert værvarsel for neste timene, oversiktsvarsel for neste tre døgn. Savner stormvarsel og alarm for soloppgang/nedgang. Ca. sju dager batteritid i normalmodus er lavt sammenlignet med andre tilsvarende klokker, ikke solcelle. Tre sparemoduser er tilgjengelig for å forlenge driftstiden.

Stilig klokke for trening, men ikke førstevalg for friluftsliv.

Poeng: 7

Suunto Vertical Titan Solar

Pris: 8790 kroner
Vekt: 73 g
Diameter urskive/skjerm: 35 mm
Materialer: Titan, safirglass

+ Enkel å bruke, god skjerm, gode kartløsninger, lang batteri-levetid
– Kart kan kun zoomes ut til 500 m. Savner tidevann. «Lommelykt» er kun skjerm som lyser i 30 sek

<b>ENKEL: </b>Denne klokken fra Suunto er enkel å lære seg og gjør jobben.
ENKEL: Denne klokken fra Suunto er enkel å lære seg og gjør jobben. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Vertical er Suuntos nye flaggskip. Klokka kommer i to versjoner, rustfritt stål og titan. Nytt er også solceller, slik at batterilevetiden blir forlenget betydelig når du bærer den mye i direkte sollys. Klokka har lang driftstid.

Det er fire driftsmodus: «Ytelse», «Utholdenhet», «Ultra» og «Tur». I «Ytelse» er mange funksjoner aktive og batteriet tappes, i «Tur» er driftstid prioritert og mange funksjoner går på lavgir. Skjermen er lettlest i alle lysforhold, en klar forbedring fra tidligere modeller.

Berøringsskjermen fungerer greit i regnvær. Klokken har kun tre knapper. Det høres lite ut, men det er faktisk en fordel å bare skulle holde greie på disse tre. Berøringsskjermen sammen med logiske og selvforklarende menyer gjør det lett å finne fram.

Dette er den første smartklokka jeg har kunnet bruke uten stadig å måtte sjekke i bruksanvisningen. Og hvis du skulle stusse på noe; bruksanvisningen ligger på norsk i Suunto Appen på telefonen din. Klokka gir deg hele tiden hjelp. Om du for eksempel går i feil retning når du navigerer, får du beskjed «Feil retning» på skjermen.

Skjermbildet når du skal finne tilbake til start er svært intuitivt i bruk, med retningspil, nordpil og avstand til startpunkt i meter. Berøringsskjermen slår seg automatisk av etter en kort stund og vekkes til live med ett tastetrykk.

Du slipper å styre med å huske tastekombinasjoner for dette. Klokka er også smart; når den ligger i ro slås displayet av, med en gang den beveges, våkner den til liv med opplyst skjerm. Dette skjer også om natta, med en gang du beveger klokka lyser skjermen opp automatisk.

Med klokka følger gode, lettleste og gratis topografiske kart. Disse lastes enkelt ned via Wifi. I Suunto Appen på mobilen kan du enkelt planlegge ruta du skal gå. Ruta overføres til klokka ved neste synkronisering og klokka er klar til å vise vei. Nøyaktig GPS og høydemåler. Suverent kompass som reagerer spontant når du endrer retning.

Væroversikt og værmelding inkludert stormvarsel. Har også justerbar alarm for soloppgang og – nedgang. Har en rekke forhåndsdefinerte aktiviteter, som turer, jakt og fiske. Savner tidevann.

Produsert i Finland med 100 % fornybar energi og produksjonen er 100 % karbonkompensert ved planting av ny skog. Testet etter militære standarder.

Gjør jobben og er lett å bli venn med.

Poeng: 9

TESTVINNER: Garmin Fenix 7X Sapphire Solar

Pris: 11 749 kroner
Vekt: 88 gram
Diameter urskive/skjerm: 35,5 mm
Materialer: DLC-Titan, safirglass, fiberforsterket polymer

+ Mange funksjoner, kan tilpasses dine ønsker, dønn solid
– Trykknapper dårlig merket, litt mye trykking, litt utfordrende å finne fram i alt

<b>TESTVINNER: </b>Garmin Fenix 7X Sapphire Solar vinner denne trippeltesten.
TESTVINNER: Garmin Fenix 7X Sapphire Solar vinner denne trippeltesten. Foto: Arne Trond Hamarsland

Kommentar: Fenix 7X Sapphire Solar er solid bygget i titan med den sterkeste svarte coatingen på markedet; DLC. Safirglasset har stor ripemotstand. Solceller øker batterilevetiden, men i normal bruk er det andre klokker som har lengre driftstid.

Hvis du skal på langtur og trenger ekstrem lang driftstid, velger du ekspedisjonsmodus, da reduseres posisjon til kun én gang per time og sensorer/bluetooth er av. Klokken har et strømstyringsprogram som gir deg oversikt og mulighet for å styre strømforbruket/batterilevetiden.

Klokka styres med fem knapper og berøringsskjerm. Knappene er merket, men kunne vært tydeligere. Berøringsskjermen fungerer i regnvær, men den må slås på/av med tastekombinasjon. Fungerer godt til navigasjon, til tross for den litt begrensede størrelsen på skjermen.

<b>NAVIGASJON: </b>Garmin-modellen har et bra navigasjonssystem.
NAVIGASJON: Garmin-modellen har et bra navigasjonssystem. Foto: Arne T. Hamarsland

Det tar litt tid å bli kjent med klokken og alle funksjonene, men tar du jobben kan du tilpasse klokken og hvordan den fungerer slik du ønsker det. Jeg fjernet for eksempel «aksjekurser» og la inn «tidevann» i stedet. Bruksanvisning er tilgjengelig i Connect-Appen.

Klokken viser aktuelt vær samt timevarsel for de nærmeste timene og en oversikt over været de neste fire døgn. Kan også vise været på andre steder enn der du befinner deg. Har stormvarsel og varsel for soloppgang ogsolnedgang. Disse varslene kan du tilpasse selv.

Den har jakt- og fiskemodus. Da reduseres batteriforbruket for lengre driftstid. Du kan merke viktige steder og navigere tilbake til disse. Du kan også loggføre fiskefangst.

Klokken har en innebygd LED-lommelykt som er grei å hente fram og som kan stilles inn på enten hvitt eller rødt lys og på ulike blinkeintervaller. Testet etter militære standarder for varme, støt og vanninntrenging.

Fungerer sammen med andre Garmin-produkter som inReach, VIRB og Xero. Fenix kniper seieren hårfint foran Suunto Vertikal ut fra mange gode funksjoner for friluftsliv og mulighet for å skreddersy klokka til dine behov.

Dønn solid og god klokke.

Poeng: 9

Denne saken ble første gang publisert 21/09 2023, og sist oppdatert 21/09 2023.

Les også