STOR TEST

Test av rimelige fjellsko: Er en billig sko god nok?

Ofte tester man de beste og noen ganger de dyreste produktene. Nå har vi snudd på flisa og sett på hva som finnes av rimelige fjellsko – sko som gjør nytten til normal fjellturbruk. Og hva betyr egentlig prisen for kvaliteten på skoene vi har testet?

Pluss ikon
<b>BRUKEN MÅ AVGJØRE: </b>Korte og enkle dagsturer eller ukesturer i tøft terreng - din bruk av naturen bør avgjøre hva slags fjellsko du kjøper.
BRUKEN MÅ AVGJØRE: Korte og enkle dagsturer eller ukesturer i tøft terreng - din bruk av naturen bør avgjøre hva slags fjellsko du kjøper. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Vi har testet skomodeller som er tiltenkt relativt aktiv bruk som vandring og fotturer i skogen, i marka og på fjellet i ikke så alt for krevende terreng.

Les også: (+) Soleklar testvinner: Dette er den beste turskoen til lette turer

Er billig bra nok?

Da vi plukket ut sko til denne testen oppsøkte vi de ulike sportskjedene og lette oss fram til de rimeligste skomodellene vi mener kan betegnes som en fjellsko.

Med utgangspunkt i pris, samtidig som vi har forholdt oss til sko som skal være tilgjengelige i butikk, har vi endt opp med en fin blanding sko fra både velkjente og ikke fullt så kjente merker.

Vi har også tatt med to toppmodeller for å få et sammenligningsgrunnlag.

Slik er testen utført

Vi har hatt modellene inne til praktisk testing. Der det har vært mulig har vi testet både dame- og herremodell. Vekt er målt av oss. Vi ser at vi gjerne ligger litt over det produsentene oppgir, men alle skoene er målt på samme vekt. Skoene er brukt på sti og grusvei i variert terreng, både med lett sekk og uten sekk.

Skoene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste. Her er testresultatene fra dårligst til best:

Cmp Mataar Mid WP

Pris: 895 kroner
Vekt: 550 gram per sko
Membran: Climaprotect

+ Behagelig, bra grep mot underlaget
- Generell slitestyrke

<b>CMP MATAAR MID WP: </b>Denne skoen kom dårligst ut i vår test.
CMP MATAAR MID WP: Denne skoen kom dårligst ut i vår test. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Italienerne har lange tradisjoner med å lage sko, og selv om denne modellen ikke representerer det ypperste av italiensk skokvalitet får du også her en behagelig sko til en absolutt overkommelig pris.

Mataar oppleves god på foten med en gang så du trenger ikke tenke på inngåing. I starten gir den også bra støtte i ankel, men etter en del bruk taper dette seg.

Sålen er en egenutviklet outdoor-såle som fungerer overraskende godt på de fleste underlag, men yttersålen er relativt myk, noe som gir slitasje. Vanntett membran og en del bruk av skinn gir en grei kvalitetsfølelse sett opp mot pris.

Sålen er godt tilpasset variert bruk og står godt til resten av skoen. Et rimelig og godt valg for deg som går en gang iblant uten tung sekk og for det meste på skogsvei og lette stier.

Poeng: 5

McKinley Asgard Mid AQX

Pris: 999 kroner
Vekt: 400 gram per sko
Membran: Aquamax

+ Solid, demping, slitestyrke
- Ikke optimal i terrenget

<b>MCKINLEY ASGARD MID AQX: </b>En relativt slitesterk sko, men ikke å anbefale om du skal bære tung sekk.
MCKINLEY ASGARD MID AQX: En relativt slitesterk sko, men ikke å anbefale om du skal bære tung sekk. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: McKinley er et av Intersport sine egne merker. Hos dette merket kan en ofte finne gode produkter til en veldig fin pris. Det kan vi vel si om denne skoen også, dette er et veldig godt produkt til denne prisen.

Vi er ikke 100 prosent enig i utformingen av hælpartiet på sålen med tanke på å få så bra friksjon mot underlaget om mulig på ulike typer underlag, men dette er en sko som ikke er tiltenkt å skulle brukes i de mest utfordrende terrengtypene, så vi kan forstå valget av utforming.

Ikke førstevalg til deg som skal bære tung sekk og tenker å tilbringe store deler av fritida i marka og på fjellet, men du får en lett, komfortabel, godt vannavvisende og relativt slitesterk tursko til en veldig behagelig pris.

Poeng: 6

Ergobio Tecliner HI WP

Pris: 850 kroner
Vekt: 500 gram per sko
Membran: Hydroguard

+ God demping, god passform, stegavvikling
- Lite egnet i terrenget

<b>ERGOBIO TECLINER HI WP: </b>Ikke ekspertenes førstevalg i marka, men en god sko i mer urbane strøk.
ERGOBIO TECLINER HI WP: Ikke ekspertenes førstevalg i marka, men en god sko i mer urbane strøk. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Dette er en sko som vi tidligere har sett er solgt for det dobbelte, men som nå selges for 850 kroner.

Visuelt ligner sålen og design på sko på det noe mer kjente merket Hoka, men de har, ut fra våre tidligere erfaringer, noen kvaliteter som overgår akkurat denne modellen.

Samtidig skal det sies at Tecliner sitter godt på foten og sålen har god demping. Membran og tapete sømmer gir god beskyttelse mot fukt. Sålen og utforming av skoene gjør dette til en sko som er best egnet som tursko etter veier og fungerer veldig godt på for eksempel asfalt.

Ruller godt i steget og fungerer godt der du virkelig kan strekke ut føttene i hvert steg. Ikke vår førstevalg som tursko i marka og på fjellet, men i mer urbane strøk fungerer denne veldig godt.

Poeng: 6

Alpina Beito Mid

Pris: 1000 kroner
Vekt: 480 gram per sko
Membran: Alpitex

+ Presis, slitestyrke, fin på fast underlag
- Støtte, såle, snøring

<b>ALPINA BEITO MID: </b>En komfortabel sko, selv om den gir lite støtte i ankelen.
ALPINA BEITO MID: En komfortabel sko, selv om den gir lite støtte i ankelen. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Alpina er kanskje mest kjent for skisko her hjemme i Norge, men de er en stor produsent av sko til så godt som alle typer friluftsliv.

Beito er en lett og forholdsvis komfortabel sko om den passer foten din. Lesten ble litt vid til våre testere, men dette må prøves av hver enkelt. Sålen er nok best tilpasset bruk på grus og stein, og gir unektelig best friksjon mot denne typen underlag.

Sålen er også litt tynn. Noen foretrekker dette for å ha god kontakt med underlaget, men på lengre turer med litt oppakning i sekken gir dette gjerne litt slitne føtter. Lite til middels støtte i ankel. Snøresystem som fungerer greit, men litt vanskelig å trekke skoen godt inntil foten.

Oppleves presis i steget, dette og lav egenvekt gjør Beito til en sko som inviterer til litt fart på stien. God sko til en fin pris som vil være et godt valg om den passer din fot.

Poeng: 7

Merrell Accentor Sport Mid Gtx

Pris: 1099 kroner
Vekt: 400 gram per sko
Membran: Gore-Tex

+ Såle, egenvekt, passform
- Lite støtte

<b>MERRELL ACCENTER SPORT MID GTX: </b>Testpanelet opplever denne skoen som riktig priset, og vil anbefale den videre.
MERRELL ACCENTER SPORT MID GTX: Testpanelet opplever denne skoen som riktig priset, og vil anbefale den videre. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Veldig behagelig og lett sko, men ikke den mest solide skoen i denne testen. Accentor oppleves nærmest som en solid joggesko med et noe forhøyet skaft.

Sålen er litt for myk til å gi god støtte i krevende terreng, eller om en går med sekk, men den gir et veldig godt grep på glatte, harde overflater, også om de er fuktige.

Dette sammen med membran fra Gore-Tex gjør Accentor til et ypperlig valg for deg som tilbringer mye til ved vann eller sjø og går mye ut og inn av båt eller kano.

Prismessig vil vi si at vi opplever denne modellen som riktig priset. Sammenlignet med de andre skoene i denne testen opplever vi at Accentor er et godt kjøp om den passer til dine aktiviteter. Anbefales.

Poeng: 7

The North Face Litewave Fastpack II Mid WP

Pris: 999 kroner
Vekt: 420 gram per sko
Membran: DryVent

+ Egenvekt, passform, presis i steget
- Lite støtte

<b>THE NORTH FACE LITEWAVE FASTPACK II MID WP: </b>Funker greit for lett bruk og har en fin pris, men skal man på langtur trenger man en mer solid sko.
THE NORTH FACE LITEWAVE FASTPACK II MID WP: Funker greit for lett bruk og har en fin pris, men skal man på langtur trenger man en mer solid sko. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: The North Face er en av verdens mest kjente produsenter av friluftsutstyr og trenger ingen videre presentasjon for de fleste friluftsentusiaster. Samtidig har de kanskje ikke lyktes helt på skofronten.

Med Litewave Fastpack har de likevel lyktes godt med å lage en lettvekter til raske dagsturer. Som hos de fleste andre lettvekterne i denne priskategorien, blir sålen noe for myk og lite vridningsstabil om du skal gå i krevende terreng eller med litt oppakning i sekken.

Som en litt mer solid sko enn en joggesko eller lett fritidssko, opplever vi at den fungerer greit. Forholdsvis likt bruksområde som 2–3 av de andre letteste skoene i denne testen–her kan du prøve litt og finne den som passer din fot best. Fin pris.

Poeng: 7

SalomonX-Render MID GTX

Pris: 1599 kroner
Vekt: 400 gram per sko
Membran: Gore-Tex

+ Egenvekt, passform, presis i steget
- Støtte i ankel

<b>SALOMON X-RENDER MID GTX: </b>Ikke testens billigste, men her får man mye for pengene.
SALOMON X-RENDER MID GTX: Ikke testens billigste, men her får man mye for pengene. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Salomon er en av verdens mest anerkjente produsenter av friluftsutstyr der det er fokus på raske turer og lav egenvekt. Det er der vi opplever X-Render også passer inn, på turer der lav egenvekt og relativt hurtig tempo er et av målene.

Samtidig skal det sies at X-Render sitter så godt på foten at den fungerer ypperlig som en vanlig fritidssko i tillegg. Med en såpass lav egenvekt kan en ikke forvente all verdens støtte i ankel, men en god hælkappe og en stabil såle gir likevel ok støtte til foten.

Likevel ikke vårt førstevalg om en skal gå en del med sekk. God beskyttelse mot fukt og utstyrt med ekstra beskyttelse på utsatte steder. God snøring og sitter veldig godt på foten. Litt små i størrelsene, så her må en være nøye når en prøver.

Ikke den billigste skoen i denne testen, men her får du mye for pengene om modellen passer til ditt behov.

Poeng: 7

Alfa Kjerr Perform GTX

Pris: 2299 kroner
Vekt: 440 gram
Membran: Gore-Tex

<b>ALFA KJERR PERFORM GTX: </b>Denne skoen er over dobbelt så dyr som mange av de andre i testen, men man får likevel mye for pengene. Panelet synes denne modellen er et godt kjøp.
ALFA KJERR PERFORM GTX: Denne skoen er over dobbelt så dyr som mange av de andre i testen, men man får likevel mye for pengene. Panelet synes denne modellen er et godt kjøp. Foto: John Arne Tungen

+ Lett, god såle, slitesterke materialer
- Pris

Kommentar: Vi kan nesten ikke kjøre en skotest her i Norge uten at en har med sko fra Alfa.

Kjerr er en ny tursko som Alfa selv betegner som en flerbrukssko. Den er lett, har en stabil og god såle, stabil hælkappe og er satt sammen at relativt slitesterke materialer. Snøresystem som fungerer godt og en generell god passform.

Med en pris på noe over to tusen kroner er dette ikke en billigsko, selv om den er av de absolutt billigste skoene Alfa produserer.

Sammenlignet med de andre rimelige skoene, er nok dette den beste i denne testen, men med tanke på at den er over dobbelt så dyr som mange av dem, så blir den ikke testvinner. Likevel et godt kjøp, og mye for pengene.

Poeng: 8

To dyrere alternativer

Mammut Ducan High GTX

Pris: 2599 kroner
Vekt: 500 gram per sko
Membran: Gore-Tex

<b>MAMMUT DUCAN HIGHT GTX: </b>Hadde ikke dette vært en test for billige tursko, kunne denne skoen blitt kåret til "mest for pengene".
MAMMUT DUCAN HIGHT GTX: Hadde ikke dette vært en test for billige tursko, kunne denne skoen blitt kåret til "mest for pengene". Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Ducan High GTX representerer ikke det absolutt øverste prissjiktet av sko i topp-segmentet, men når vi beveger oss over 2500 kroner begynner nok enkelte å føle på smerteterskelen for hva de er villige til å betale for en tursko.

Merker en forskjell på denne sammenlignet med den fra McKinley som vi har satt til «Mest for pengene»? Til det må vi bare svare kontant ja!

Dette er i en annen liga med tanke på komfort, funksjon, soliditet og opplevd kvalitet sett opp mot egenvekt og det at dette er en sko med syntetisk overdel.

I en «normal» test ville denne kunne blitt kåret til «Mest for pengene», siden den er fint priset sammenlignet med andre lignende sko fra anerkjente leverandører.

Om du ikke trenger den ekstra stabiliteten og slitestyrken en ren lærsko gjerne gir, ville nok vi vurdert denne modellen som et av våre førstevalg som en lett tursko til dagsturer med en lett sekk på ryggen. Anbefales!

Poeng: 8

Crispi Veslepiggen

Pris: 3999 kroner
Vekt: 650 gram per sko
Membran: Gore-Tex

<b>CRISPI VESLEPIGGEN: </b>Testens desidert dyreste, men også desidert beste sko.
CRISPI VESLEPIGGEN: Testens desidert dyreste, men også desidert beste sko. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Crispi er en selvskreven deltager på en slik test av fjellsko. Her har vi tatt med en av modellene fra Crispi som vi mener vil passe best til aktive fjellvandrere som er ute etter en solid, stabil og klassisk fjellsko i lær.

Det finnes selvsagt mer solide, enda stivere sko enn dette, men til "normal" turbruk der du skal bære en dagstursekk med litt vekt, så er dette et meget godt valg.

En kan selvsagt ikke forvente at en sko til 1/4 av denne prisen skal prestere på samme nivå, og det gjør de heller ikke i denne testen.

Av de vi har med i denne testen stiller Veslepiggen i en egen klasse. En topp sko med god støtte og stort bruksområde. Her har du en sko som varer i mange år om du tar godt vare på den. Et av våre førstevalg som fjellsko uavhengig av pris. Anbefales!

Poeng: 9

Denne saken ble første gang publisert 10/08 2023, og sist oppdatert 10/08 2023.

Les også