stor test av tursko

Soleklar testvinner: Dette er den beste turskoen til lette turer

Vi har testet 10 tursko som passer til lette, eller raske turer på marka og i fjellet. Med, eller uten en lett sekk på ryggen. Mange av disse skoene er også et glimrende alternativ i stedet for en mye mer ustabil joggesko.

Pluss ikon
<b>VALG AV SKO:</b> Lett terreng og liten sekk gjør at vi kan bruke lette sko. Vi har testet 10 ulike, og kåret en vinner.
VALG AV SKO: Lett terreng og liten sekk gjør at vi kan bruke lette sko. Vi har testet 10 ulike, og kåret en vinner. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Tursko eller hikingstøvler? Hva vi kaller denne typen sko som vi har testet denne gangen varierer nok litt fra person til person.

Bruksmessig vil vi si at flere av disse modellene er en mellomting mellom en klassisk fjellsko og en solid joggesko.

Slik er karakteren satt

Vekt: 30 % av testkarakteren

Passform og komfort: 30 % av testkarakteren

Slitasje og praktisk bruk: 40 % av testkarakteren

Når vi nå har sagt at vi tester lette tursko, tenker vi på skomodeller som er tiltenkt relativt aktiv bruk under fritidsaktiviteter som vandring og fotturer i marka og på fjellet i et ikke alt for krevende terreng.

Vi har disponert skoene i en periode på rundt tre måneder der de er brukt aktivt på ulike turer, både på snø og barmark.

Skoene rangeres med poeng, der 1 er det dårligste og 10 er det beste.

Dette er testresultatene i stigende rekkefølge:

McKinley Kansas MID AQB

<b>DÅRLIGST UT: </b>Disse skoene fra McKinley kom dårligst ut i vår test.
DÅRLIGST UT: Disse skoene fra McKinley kom dårligst ut i vår test. Foto: John Arne Tungen

Pris: 1199 kroner
Vekt: 365 gram
Materiale: Tekstil, EVA-mellomsåle
Membran: Aquabase, vannavvisende finish
Annet: Egen dame- og herremodell

+ Lett, fin pris
- Lite støtte, passform

Kommentar: Med egenvekt ned mot 350 gram per sko, oppleves dette som en joggesko med tanke på vekt – og også med tanke på en del andre egenskaper.

Hælkappa gir noe støtte, men sålekonstruksjonen ellers blir litt for spinkel. Hurtig snøresystem som fungerer godt, men løsningen gjør at påtrekket av skoene er litt trangt og kan være vanskelig om du har litt høy vrist.

Litt smal lest sammen med litt romslig overdel gjorde at vi hadde vansker med å finne en størrelse som passet. Vannavstøtende materialer som skal gi en vannsøyle på 2000 mm.

Så lenge du ikke vasser i vann over tid gir dette en grei beskyttelse mot fukt. Noe beskyttelse rundt tå- og hælparti. Falt ikke helt i smak hos testerne, men fin pris.

Poeng: 4

Endurance Kaylan Vibram Boot WP

<b>BILLIG ALTERNATIV: </b>Denne skoen er blant testens rimeligere, og havnet midt på treet hos testerne.
BILLIG ALTERNATIV: Denne skoen er blant testens rimeligere, og havnet midt på treet hos testerne. Foto: John Arne Tungen

Pris: 995 kroner
Vekt: 390 gram
Materiale: Tekstil, Vibram-såle
Membran: Vanntett/pustende
Annet: Egen dame- og herremodell

Kommentar: Dette er en modell som selges med gode priser hos Sport Outlet i Norge, og er testens nest billigste.

Lett sko som sitter godt på foten. Beskyttende kappe rundt hele skoen som gir økt beskyttelse for rifter i overdelen.

Et kritisk øye kan en se at overdelen har noen tekniske løsninger som er dårligere enn de beste modellene i denne testen, blant annet at innerfôret ligger litt i folder rundt på innsiden i hælen, noe som kan føre til gnagsår og økt slitasje på skoen.

Likevel kan dette fungere som en fritidssko så lenge du ikke skal gå for langt. Overraskende god såle med tanke på støtte og feste mot underlag.

Poeng: 5

Stormberg Myting vanntett turstøvel

<b>BILLIGST: </b>Denne skoen er testens billigste, og kan passe fint til for eksempel ungdom som vokser fort ut av skoene.
BILLIGST: Denne skoen er testens billigste, og kan passe fint til for eksempel ungdom som vokser fort ut av skoene. Foto: John Arne Tungen

Pris: 699 kroner
Vekt: 450 gram
Materiale: Tekstil, gummisåle
Membran: Vanntett

Kommentar: God sko til en fin pris. Smalner av litt fram mot tærne, noe som ikke vil passe alle. Forsterket tåkappe.

Vi var ikke helt fornøyd med fleksen i sålen, men en god hælkappe som sammen med sålen likevel gir en sko med ganske god støtte. Overflatestruktur som vil kreve renhold og reimpregnering jevnlig for å fungere optimalt.

Hempe bak på skaftet for å lette pådraget. Fungerer godt som fritidssko. Flott sko til ungdom som gjerne vokser ut av skoene i løpet av en sesong.

Poeng: 5

Zamberlan Viglio GTX

<b>FUNKER GREIT: </b>Modellen Viglio GTX er en grei tursko om passformen passer din fot.
FUNKER GREIT: Modellen Viglio GTX er en grei tursko om passformen passer din fot. Foto: John Arne Tungen

Pris: 1500 kroner
Vekt: 470 gram
Materiale: Tekstil, Vibram såle
Membran: Gore-Tex
Annet: Egen dame- og herremodell

+ God såle, stabil, relativt slitesterk
- Smal lest, støtte i ankel, slitestyrke

Kommentar: Dette er en modell som selges med gode priser hos Sport Outlet i Norge. Italiensk merke som har aner tilbake til 1929. Ikke den letteste modellen i denne testen, men oppleves å ha en god balanse mellom vekt og slitestyrke.

Italiensk design sammen med kjente materialleverandører som Gore-Tex og Vibram har gitt en godt produkt, i alle fall til denne prisen.

Hælkappe med en god utforming og stivhet som tilfører skoen stabilitet. Ikke så mye støtte i ankel, men en god såle som sitter veldig godt på harde underlag og fungerer godt så lenge underlaget ikke er for løst.0

Litt smal lest som kanskje ikke vil passe til alle. Grei sko til en grei pris. God løkke på skaftet som letter pådraget av skoene. Godt valg om fasong og lest passer din fot.

Poeng: 6

The North Face Vectiv Exploris 2 MID Futherlight

<b>BRUKBAR: </b>Disse skoene fra The North Face skårer høyt, men er ikke de beste i testen.
BRUKBAR: Disse skoene fra The North Face skårer høyt, men er ikke de beste i testen. Foto: John Arne Tungen

Pris: 1999 kroner
Vekt: 420 gram
Materiale: Tekstil, EVA-mellomsåle
Membran: Futherlight
Annet: Egen dame- og herremodell

+ Lett, design, godt feste
- Uvant såle, slitasje

Kommentar: Lett sko med litt smal lest, som sitter godt på foten. Her er det brukt en del lignende designelementer som vi ellers kjenner fra løpesko for å sikre en rullende stegavvikling.

Nettopp denne rullende stegavviklingen kan oppleves noe uvant i starten, men dette merkes spesielt på hardt underlag. En solid hælkappe løfter denne modellen godt med tanke på stabilitet. Yttersåle i gummi med 4 mm knotter som gir godt feste på variert underlag.

The North Face er dyktige på design, og det ses også på disse skoene. Gode detaljer der funksjon og design sammen gir et stilig produkt. God hempe bak på skaftet som letter pådraget.

Ikke vårt førstevalg til fjellet, men om du går mye etter stier og veier med fast underlag, og tenker å bruke skoene like mye på asfalt som på naturunderlag, så er dette er godt valg.

POENG: 7

Alfa Synshorn Perform GTX

<b>TESTENS DYRESTE: </b>Synshorn-modellen fra Alfa er testens dyreste sko. Den får likevel ikke topp-plassering hos testpanelet.
TESTENS DYRESTE: Synshorn-modellen fra Alfa er testens dyreste sko. Den får likevel ikke topp-plassering hos testpanelet. Foto: John Arne Tungen

Pris: 3499 kroner
Vekt: 645 gram
Materiale: Nubuk skinn, EVA-innersåle
Membran: Gore Tex
Annet: Egen dame- og herremodell

+ Stabil, solid, passform
- Kombinasjon såle/skaft

Kommentar: Synshorn representerer, sammen med Syncro fra Garmont, de skoene i denne testen som designmessig ligner mest på en klassisk fjellsko.

Her er det brukt slitesterke materialer som nubukskinn, Gore-Tex-membran og Vibram-såle. Dermed blir skoen med dette relativt mye tyngre enn mange av de andre i testen, men representerer samtidig en annen klasse med tanke på stabilitet, støtte og slitestyrke.

Litt stiv såle sett opp mot stivhet i skaft. Fortsatt er relativt lett sko med tanke på byggekvalitet, som oppleves behagelig på foten. Velkjent «Alfa-kvalitet» og et trygt og sikkert valg for deg som ønsker en fjellsko til middels krevende turer.

Poeng: 7

Salomon X Ultra 4 MID Gore-Tex

Foto: John Arne Tungen

Pris: 1800 kroner
Vekt: 390 gram
Materiale: Tekstil og lær, EVA-­mellomsåle
Membran: Gore-Tex

+ Lett, stabil, demping
- Smal lest, vedlikehold

Kommentar: Ultra 4 Mid har litt smal passform og vil derfor ikke passe for alle, men samtidig kan du oppleve at nettopp denne sitter som et skudd på foten om lesten først passer din fot. Her må du prøve!

Såle med god demping og en yttersåle som passer til de fleste underlag, så lenge det ikke blir for mykt og vått. God stabilitet og utforming som gir en god stegavvikling. Overdel med blanding av lær og tekstil og med beskyttende elementer på tå- og hælparti.

Flere stilige designdetaljer som nok vil appellere til enkelte kjøpere, samtidig som de samme detaljene gir litt mer vask- og vedlikeholdsarbeid. Hempe bak for enklere pådrag. Oppleves relativt slitesterk.

Poeng: 7

Garmont Syncro Light Plus GTX

<b>FIN PASSFORM: </b>Om du ikke har behov for veldig mye støtte i ankel, kan dette være en fin sko for deg.
FIN PASSFORM: Om du ikke har behov for veldig mye støtte i ankel, kan dette være en fin sko for deg. Foto: John Arne Tungen

Pris: 1699 kroner
Vekt: 535 gram
Materiale: Nubuk skinn, tekstil, Vibram yttersåle
Membran: Gore-Tex

+ Passform, vedlikehold
- Støtte i ankel

Kommentar: Syncro representerer, sammen med Synshorn fra Alfa, de skoene i denne testen som designmessig ligner mest på en klassisk fjellsko.

Samtidig er det greit å påpeke at Syncro er en del billigere, og gir ikke samme støtte og stabilitet som modellen fra Alfa. Her er det brukt slitesterke materialer som nubukskinn, Gore-Tex-membran og Vibram-såle.

Syncro er noe lettere og smekrere i design enn Synshorn, sitter noe bedre på foten og har en lest vi vil klassifisere som middels smal. Alfa sin modell i denne testen er litt vid. Gode, solide løsninger med tanke på lissesystem og tåkappe.

Godt valg om du er ute etter en klassisk fjellsko i lær, uten at du trenger all verdens støtte i ankel.

Poeng: 7

Icebug Rover Mid RB9X GTX

<b>NEST BEST: </b>Disse turskoene fra Icebug ble testens nest beste.
NEST BEST: Disse turskoene fra Icebug ble testens nest beste. Foto: John Arne Tungen

Pris: 2399 kroner
Vekt: 370 gram
Materiale: Tekstil, EVA-mellomsåle
Membran: Gore-Tex
Annet: Egen dame- og herremodell

+ Lav egenvekt, god såle, byggekvalitet
- Stabilitet

Kommentar: Icebug er nok fortsatt mest kjent for sko med faste ispigger, men mange av modellene kommer også uten pigger. Samtidig må det sies at sålen gir et godt feste på de fleste underlag så lenge det ikke blir for løst.

En av de beste sålene i denne testen. BOA snøresystem i stedet for tradisjonelle lisser. Fortsatt et uvant system for mange, men det fungerer godt. Først og fremst en lett sko til turer i lett terreng uten tung sekk på ryggen.

I motsetning til en del andre modeller i denne testen står egenvekt på skoene, stabilitet og egenskaper til sålen godt i samsvar med hverandre.

Poeng: 8

LaSportiva Ultra Raptor II Mid GTX

Foto: John Arne Tungen

Pris: 2999 kroner
Vekt: 440 gram
Materiale: Tekstil, EVA-mellomsåle
Membran: Gore-Tex Extended Comfort
Annet: Egen dame- og herremodell

+ Lett passform, grep, støtte, stort bruksområde
- Lite negativt

Kommentar: Den lave versjonen av denne skoen har vært en favoritt i flere år for mange som trenger en solid joggesko til løping i marka og på fjellet. Denne halvhøye versjonen er et meget godt valg for deg som ikke løper, men som heller går med lett oppakning.

Meget god passform, god demping og en yttersåle som gir et meget godt grep på variert underlag. Vi gikk opp en halv til én størrelse for å få perfekt passform.

Kan bli litt glatt på vått og mykt underlag, men under normale forhold etter stier og skogsveier gir disse et sikkert steg. Ser tøff ut og framstår som en av de mest teknisk avanserte skoene i denne testen. Meget god hælkappe som bidrar mye til stabiliteten.

Poeng: 9

Kjekt å vite

Vekt betyr ikke alt, men når vi snakker om sko viser enkle tester, og erfaring, at det er en stor fordel å ha så lette sko som mulig om en tenker på opplevd belastning på kroppen.

Samtidig må skoene være «solide nok» til ditt formål. Her er det en balansegang som må veies opp, der du ser på fordeler og ulemper. Generelt sett er en sko av lær tyngre enn en tilsvarende sko i tekstil.

En lærsko trenger gjerne mer inngåing, men kan være enklere å ta vare på med tanke på vask og vedlikehold. En sko i tekstil er gjerne billigere enn en tilsvarende sko i lær, men en lærsko holder i flere år med riktig vedlikehold. Så må skoen passe til din fot – noe som er det aller viktigste momentet

Prøv skoene i butikk

I dag er det ikke uvanlig at velkjente skoprodusenter, som for eksempel Alfa, Lowa, Scarpa og LaSportiva, har toppmodeller som ligger på et prisnivå fra 4000–5000 kroner og oppover. Det er kostbart.

Skoene vi har testet nå har heldigvis et noe lavere prisnivå. Er du på utkikk etter en sko som skal brukes hver helg på vandringer med tung sekk, vil det være naturlig at du ser etter en sko som er litt stivere og mer solid enn de vi presenterer i denne testen.

Da vi skulle finne sko til denne testen oppsøkte vi ulike, velkjente sportsbutikker og lette oss fram til de letteste skomodellene vi fant, samtidig som utforming skulle ligge innenfor betegnelsen «tursko».

Med utgangspunkt i vekt, og at skoene skal ha et noe høyere skaft enn en joggesko, har vi i tillegg forholdt oss til sko som skal være tilgjengelige i butikk.

Det siste for at det skal være mulig å møte opp i butikk for å prøve skoene, noe som er veldig viktig med valg av denne typen utstyr.

Mange nettbutikker har gode returordninger der du kostnadsfritt kan returnere bestillingen om noe ikke passer, men dette tenker vi kanskje ikke er spesielt miljøvennlig med tanke på frakt og forurensning.

Med dette som bakteppe har vi endt opp med en fin blanding med sko fra både velkjente og ikke fullt så kjente merker. Trenger du sko med et høyt og mer stivt skaft, treffer nok ikke så menge av skoene i denne testen dine behov.

Uansett hvilke sko du velger – god tur!

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2023, og sist oppdatert 14/07 2023.

Les også