GUIDE

Slik velger du riktig verktøy til turen: Guide til kniver, økser og sager

Det er mye glede og spart arbeid i en skarp kniv og en nyslipt øks.

Pluss ikon
JAKTKNIVER: Det finnes en rekke ulike kniver som egner seg godt til jakta.
JAKTKNIVER: Det finnes en rekke ulike kniver som egner seg godt til jakta. Foto: Pål S. Jensen
Publisert

Kniv og øks har vært viktige redskaper for oss mennesker i tusenvis av år. Det er funnet kniver i Norge, laget i ulike steinmaterialer, som er 10 000 år gamle.

Selv om materialene nå er nye, er bruken stort sett den samme. Å skaffe seg brensel, partering av vilt, sløying av fisk, matlaging og bespisning. I noen tidsaldre har nok forsvar, eller selvforsvar, vært viktigere bruksområder enn i dag.

En fellesnevner før og nå, er også at utstyret må være i orden. Kniven bør være skarp og øksa kvass. Sløve redskaper er ofte farligere enn skarpe. Dårlig vedlikehold ødelegger gode verktøy. Fukt, møkk og rust er fiender man aldri kan slutte å kjempe imot.

Tre praktiske tips

På tur er det viktig å sørge for at eggen beskyttes under transport. En slire eller annen beskyttelse sparer deg for mye ekstra arbeid.

Et par arbeidshansker er praktisk å ha i sekken. Da slipper du gnagsår om du skal hogge en del ved, og du slipper møkkete hender om du må ta i kubber med sot eller en halvråtten tømmerstokk.

I tillegg kan et par filler være smart å putte i en plastpose. Da har du noe å tørke av redskapen med før du legger det i sekken, og til å påføre et tynt lag med beskyttende olje i ny og ne.

Les også: (+) Test av knivslipere – den dyreste er langt fra den beste

Tenk vekt og bruk

«Kjekt å ha», synger Øystein Sunde og det er noe vi villmarkinger vet alt om. Skuffer og skap er gjerne fulle av ymse utstyr som man en gang i tiden tenkte nettopp var kjekt å ha.

Med tiden har vi erfart at det er bedre å legge noen ekstra kroner i en god kniv eller to, og en turøks og tursag som dekker våre faktiske behov. Å kjøpe ting som varer og blir brukt i mange år er både bærekraftig og miljø­vennlig.

Den universelle

Et godt multiverktøy bør være standardutrusting i enhver tursekk. Her får du de viktigste verktøyene du trenger på tur. Enten det er for å skjære av fliser til opptenning av bålet eller for å skru fast bindingen på en ski.

MULTIVERKTØY: Et slikt multiverktøy kan være greit å ha i lomma når man skal ut på tur.
MULTIVERKTØY: Et slikt multiverktøy kan være greit å ha i lomma når man skal ut på tur. Foto: Getty Images

Prisene på et multiverktøy, enten du velger en klassisk «sveitserkniv» eller det mange kaller Letherman, etter den kjente produsenten, varierer fra under hundrelappen til opp mot 3000 kroner.

På de aller dyreste får du som regel et verktøy i rustfritt stål og/eller titan, men de fleste av oss klarer oss lenge med de rimeligste variantene.

Vær imidlertid observant på vekten. De letteste veier under 100 gram, mens de tyngste kan veie over 300 gram.

Turøks

En liten og lett turøks er «kjekt å ha», men kanskje ikke det du tar med deg på de lengste turene. Her drar du nemlig lett på deg en god halvkilo med ekstra vekt.

TURØKS: En liten turøks er kjekt å ha.
TURØKS: En liten turøks er kjekt å ha. Foto: Produsenten

Skal du ikke gå lange etapper, dere er flere i turfølget som kan ta sin del av fellesutstyret og planen er å fyre mye bål, har en øks absolutt noe for seg. De rimeligste turøksene koster rundt 500 kroner og veier cirka 500 gram.

Økser med treskaft, og som har et litt mer «villmarkspreg», koster gjerne rundt tusenlappen og veier noe mer. Skal du være lenge ute, bygge deg en gapahuk eller brenne mye bål, er det helt klart verdt både den ekstra vekta og prisen. En godt vedlikeholdt øks kan holde et helt turliv.

Les også: (+) Test: De beste støvlene for lengre jaktturer

Turbryne

Knivsliping bør de fleste av oss overlate til en proff om ny egg skal settes opp, men på tur og under jakt vil behovet for å skjerpe eggen, såkalt vedlikeholds­sliping, være til stede.

TURBRYNE; En enkel måte å kvasse kniven på i farta.
TURBRYNE; En enkel måte å kvasse kniven på i farta. Foto: Getty Images

Her finnes det mange varianter, men et enkelt feltbryne med keramisk/diamant-slipeflate gjør nytten. Disse veier gjerne rundt 100 gram og prisene starter på rundt 200 kroner og oppover.

Tursag

Skal du kjøpe tursag er det flere ting du bør se etter. Det første er at sagbladet må ha en lengde som passer din bruk.

Er du grunneier eller har tillatelse til å hogge ved, bygge gapahuk eller andre prosjekter, så bør sagbladet være tre ganger lenger enn emnene du tenker å sage på. Skal du sage harde materialer, bør tennene være mindre enn om du skal sage i mer bløte materialer.

TURSAG: En god tursag kan være et effektivt verktøy.
TURSAG: En god tursag kan være et effektivt verktøy. Foto: Arne T.Hamarsland

For mange villmarkinger vil rått/tørt trevirke av relativt myke tresorter kanskje være det vanligste. Da bør tennene på saga være store med et godt mellomrom. Et slik sagblad har god plass til sagspon og transporterer sponet effektivt unna, slik at den ikke fyller sagsporet og hindrer videre saging.

Tenk også på vekt og størrelse, spesielt om du går lenger turer over flere dager. En god tursag koster fra noen hundrelapper og opp til drøyt en tusenlapp.

Hvor stor kniv?

Hvor stor skal jakt­kni­ven være? Hånd­ta­ket må være langt og stort nok til ne­ven din, enkelt og greit. Da står vi igjen med blad­leng­den, som også er sel­ve verk­tøy­et.

Det van­lig­ste er en blad­leng­de på 5–15 cm, og de fles­te vil nok vel­ge et kniv­blad på rundt 10 cm. For små­vilt kla­rer du deg også godt un­der det­te, og 6–9 cm vil være bra. Det er et ord­tak som he­ter «jo mind­re kniv, jo stør­re je­ger».

JAKTKNIV: Kniven bør være stor nok for neven din.
JAKTKNIV: Kniven bør være stor nok for neven din.

Noe er det i det­te, og selv gro­ve­re vilt som elg ford­rer ikke sær­lig stor kniv. Også her vil en blad­leng­de på ca. 10 centimeter fun­ge­re helt fint, selv om noen sik­kert vil fore­trek­ke et par cen­ti­me­ter leng­re blad på vårt stør­ste hjor­te­vilt.

Er du sportsfisker vil du kanskje trenge en fileteringskniv, mens til vanlig friluftsbruk kan mange klare seg med en enkel kniv uten altfor langt blad. Mange vil også klare seg med et multiverktøy som har en god kniv.

Allround eller spesialkniv?

Skal du bare ha én kniv, så bør kni­ven ha et blad som ikke er helt ulikt den gam­le, gode tol­le­kni­ven, el­ler Mo­ra­kni­ven, som er den svens­ke va­ri­an­ten.

Skal du slak­te mye i fel­ten kan du med for­del kos­te på deg to kni­ver, gjer­ne en spis­se­re type slak­te­kniv og en mind­re spiss flå­kniv. Med to kni­ver tren­ger du an­ta­ge­lig hel­ler ikke å bry­ne kni­ven un­der slak­tin­gen.

SPESIALKNIVER: Du må selv vurdere om du har behov for én allround kniv, eller flere spesialkniver.
SPESIALKNIVER: Du må selv vurdere om du har behov for én allround kniv, eller flere spesialkniver. Foto: Pål S. Jensen

Løs­nin­gen med så­kalt sving­blad, hvor kni­ven har van­lig kniv­blad i den ene en­den og en buk­åp­ner i den and­re en­den, og som kan svin­ges inn i skjef­tet et­ter be­hov, er også prak­tisk. Mi­nu­set er at den, på sam­me måte som en fol­de­kniv, ikke er så en­kel å ren­gjø­re.

Skal du vel­ge kni­ver til slak­te­ri­et, kan det spe­sia­li­se­res mye mer. Da kan en egen kule- el­ler bukåpningskniv være prak­tisk. Den bru­kes ikke bare til åp­ning av bu­ken, men også til å leg­ge flåsnitt og til kap­ping av skinn og se­ner rundt bei­na.

Noen er også fine til å åpne brys­tbei­net med, sær­lig de med del­vis sag­tan­net blad. Der­nest kom­mer det ut­bei­nings- og par­te­rings­kni­ver.

Les også: (+) Test av store jaktsekker: En av sekkene får toppscore

Overlevelseskniv

Fällkniven WM1 er en såkalt overlevelseskniv, der styrke, ergonomi og funksjonelt design er viktige faktorer. Skaftet gir et sikkert grep og gjør kniven god å håndtere.

OVERLEVELSESKNIV: Vi anbefaler å investere i en god overlevelseskniv.
OVERLEVELSESKNIV: Vi anbefaler å investere i en god overlevelseskniv. Foto: Jørund Lien

Bladet Jakt testet denne kniven og mente at om bladet hadde vært en centimeter lenger, hadde kniven også trolig fungert godt som en lett og hendig jaktkniv. VM1 passer for alle som vil ha en liten, lett og skarp kniv med et allsidig bruksområde.

Kniven veier under 100 gram og har et blad på 71 mm. Prisen er drøyt 1300 kroner. Kniven fikk åtte av ti poeng da den ble testet i Jakt.

Jaktkniver

Et ut­valg kni­ver mer el­ler mind­re eg­net for jakt. Sa­me­kni­ven (tv) er mest eg­net som en leir­kniv og nr. 2 fra venst­re er en ren stikk-/av­li­vings­kniv.

Den hjem­me­lag­de tol­le­kni­ven og de to fra Fällkniven er gode all­round­kni­ver for jakt. En buk­åp­ner på kniv­ryg­gen er et dår­lig de­sign som lett øde­leg­ger en el­lers god kniv. En buk­åp­ner er eg­net både til å åpne med og leg­ge flåsnitt.

Det­te lar seg ikke gjø­re med alle va­ri­an­ter, men buk­åp­ner på kniv­ryg­gen er en løsning enkelte mener ikke er optimal.

Sveitserknivfor jakt

Swiza SH10 R-HUTT er kåret til best i test i multiverktøy uten tang av bladet Jakt.

Her får du flere nyttige funksjoner for jegere og friluftsfolk, som flåkniv, bukåpner, sag, boksåpner, flat/stjerneskrutrekker, flåttpinsett, forstørrelsesglass, syl, syøye og pinsett.

SVEITSERKNIV: Denne kniven ble kåret til best i test i bladet Jakt.
SVEITSERKNIV: Denne kniven ble kåret til best i test i bladet Jakt. Foto: Arne T. Hamarsland

Materialet er i rustfritt stål, mens håndtaket er i et kunstmateriale. Du får livstidsgaranti og prisen er på rundt 1000 kroner. Vår tester la kniven tre dager i vann uten at det syntes spor av rust. Kniven fikk karakter 8 av 10 mulige.

Multiverktøy med tang

Bladet Jakt har tidligere kåret Leatherman Charge Plus til testvinner i klassen multiverktøy med tang.

Her får du mange funksjoner, som nebbtang med avbiter, glatt og serratert kniv, kuttekrok, diamantfil, sag, bitsholder, åtte dobbeltbits, urmakerskrujern flatt/stjerne, flattrekker/skrape, saks, boksåpner, krympeverktøy og avisoleringsverktøy.

MULTITANG: Leatherman Charge Plus ble kåret til testvinner i bladet Jakt.
MULTITANG: Leatherman Charge Plus ble kåret til testvinner i bladet Jakt. Foto: Arne T.Hamarsland

Saga fungerer greit på kvist med diameter inntil tre til fire cm. Avbiteren klipper 3,5 mm ståltråd uten problem. På enden av håndtakene sitter bitsholder for Leathermans flate, doble bits, boksåpner, en liten fjærbelastet saks, en ca. 6 mm flattrekker/skrape, urmakerskrujern med flat/stjerne.

Låsemekanisme uten slark holder alle verktøyene på plass. Sag og fil har fiskekrokfjerner på tuppen. Tydelig rust på den løse bitsen, urmakerskrujernet og fjæra som holder dette allerede etter ett døgn. Resten av verktøyet er uten rust etter tre døgn i vann.

Solid nylonetui med trykknapplukking. Henges i beltet. Plass til bitsholder i egen lomme i etuiet. Kniven veier 237 gram og koster rundt 2500 kroner.

Med motorsaga i lomma: Nordic Pocket Saw

Nordic Pocket Saw er lett, kompakt og effektiv. Det er rett og slett et 62 cm langt motorsagkjede med 25 mm brede nylonløkker på begge sider.

Løkkene har en åpning på 16 cm og gir god plass for å smette de rundt håndleddet selv med hansker på. Total lengde med håndtak er 110 cm. Kjedet med 33 tenner er av herdet karbonstål og skal holde seg skarpt lenge.

SNEDIG MOTORSAG: For cirka 600 kroner kan du få en Pocket Saw, som fint skjærer i stammer.
SNEDIG MOTORSAG: For cirka 600 kroner kan du få en Pocket Saw, som fint skjærer i stammer. Foto: Arne T. Hamarsland

Med litt trening sager du fint stammer på 20 cm i diameter. Kjedets bredde gjør det litt tungt å sage sammenlignet med en sag, men til gjengjeld tar Pocket Saw veldig lite plass i sekken og veier kun 200 gram. Bør oljes i ny og ned for å unngå rust. Pris cirka 600 kroner.

Kniven du bruker mest

Den kniven du bruker aller mest er trolig kjøkkenkniven. Bladet Jakt har testet en slik fra den finske produsenten Brisa.

Den heter Chef 185 og er en allroundkniv som kan bru­kes til va­ri­er­te opp­ga­ver som å skjæ­re, kut­te og hak­ke. Er den skarp, skjæ­rer den også brød bed­re enn en sag­tan­net brød­kniv. Testerens erfaring med den­ne kni­ven var at den holdt eg­gen godt, noe som ty­der på god her­ding.

KJØKKENKNIVEN: Denne kniven fra den finske produsenten Brisa fikk åtte av ti poeng i Jakts test.
KJØKKENKNIVEN: Denne kniven fra den finske produsenten Brisa fikk åtte av ti poeng i Jakts test. Foto: Pål S. Jensen

Skjef­tet er la­get av Micarta, et kunst­stoff­ma­te­ria­le av epok­sy og fle­re lag med ler­ret (kan­vas). Det er et svært po­pu­lært kniv­skaft­ma­te­ria­le da det gir godt grep også i våt til­stand, er svært hold­bart og har flott fi­nish.

Testen konkluderer med åtte av ti poeng, og mener kniven gir mye valuta for pengene. Prisen er 649 kroner.

Til slakteriet

Hjemme der man lager mat, slakter eller gjør opp fisk, kan utvalget i kniver være stort – men ikke nødvendigvis så stort som på bildet.

BREDT UTVALG: Det kan være nyttig med ulike kniver med ulike lengder på knivbladet.
BREDT UTVALG: Det kan være nyttig med ulike kniver med ulike lengder på knivbladet. Foto: Pål S. Jensen

Det kan likevel være nyttig med noen ulike lengder på knivbladet, en filetkniv, en bukåpner og noen litt kraftigere kniver til tyngre oppgaver. Alle kniver må rengjøres, spesielt slaktekniver – og da er det en fordel med et funksjonelt design.

En slaktekniv bør ha et helstøpt grep i et materiale hvor verken vann, blod eller smuss trenger inn. NB! Husk at knivstålet over tid kan bli svekket om du vasker knivene i oppvaskmaskin, men her må pris på kniv holdes opp mot den praktiske og effektive nytten av en oppvaskmaskin.

Tips før sliping/skjerping

Rengjør alltid knivbladene grundig før sliping/skjerping. Fett, olje og matrester tetter diamantskiver/keramiske staver og reduserer effekten på slipingen.

En egg sløves i hovedsak på to måter. Den første er hard belastning der du for eksempel bruker den til å kløyve opptenningsved, frossent kjøtt, bein eller harde kvister i treverk.

Da brytes det av småstykker og eggen blir sagtakket. Knivblad med hardt stål er mer utsatt for dette enn blad med et seigere stål.

FØR SLIPING: Pass på at knivbladene er rene for å få full effekt av slipingen.
FØR SLIPING: Pass på at knivbladene er rene for å få full effekt av slipingen. Foto: Daniel Lozano Gonzalez

Den andre måten eggen sløves på er at den aller ytterste delen av eggen bøyes, den «legger» seg. Denne sløvheten kan lett fikses med et par drag med knivstål, mens den første måten krever sliping for å få fram en ny, rett egg.

Den beste knivsliperen

Knivsliperen Tormek T4 Bushcraft ble best i test i vår test av knivslipere i fjor. Dette er en elektrisk bordmodell som koster drøyt 4500 kroner.

Vår tester kommenterte at man her ikke bare fikk en knivsliper, men et helt slipesystem for felt/jakt – gitt at du har tilgang til strøm. Systemet har knivjigg, øksejigg og en motor som er rigget for 10 000 driftstimer.

BEST I TEST: Våre test-eksperter anbefaler Tormek T4 Bushcraft til å slipe knivene.
BEST I TEST: Våre test-eksperter anbefaler Tormek T4 Bushcraft til å slipe knivene. Foto: Arne T.Hamarsland

Du må regne med å bruke noe tid på å lære deg bruken av verktøyet, men gjør du det får du skarpe egger på både kniv og øks.

Knivsliper for feltbruk

Worksharp Guided Field Sharpener er en lett og kompakt kniv- og verktøysliper for feltbruk. Slipeflater i grov diamant (320 – grovsliping av sløv egg), fin diamant (600 – finsliping av eggen) og keramisk stav og lær for den siste finpussen.

Diamantplatene har en guide på 20 graders vinkel på eggen, passende for de fleste tur- og jaktkniver. For den siste finpussen på den keramiske staven økes vinkelen til 25 grader. Dette er praktisk for å etablere en skarp og stabil egg.

KNIVSLIPER TIL FELT: Denne kan være grei å ha med til å slipe knivene når man er ute på tur.
KNIVSLIPER TIL FELT: Denne kan være grei å ha med til å slipe knivene når man er ute på tur. Foto: Arne T.Hamarsland

Den keramiske staven har en grov side, en fin side og ei renne for sliping av fiskekroker. Disse får du fram ved å dreie på staven. De to diamantplatene er avtagbare og festet med magnet. De kan tas av og brukes uten holderen.

Mellom diamantplatene er det et hulrom i holderen der bruksanvisningen ligger. Her er det også plass til andre småting. På enden av holderen er det en liten keramisk stav for sliping av serraterte blad. Slipeflatene rengjøres i lunkent såpevann, læret holdes rent og oljes når det begynner å bli tørt.

Vi savner en liten oppbevaringspose for å beskytte slipeflatene. For diamantplatene er et godt tips å snu dem, slik at den glatte baksiden vender ut før den stappes i sekken. Bredt bruksområde, slette og serraterte knivblader, økser, sakser, fiskekroker og en rekke eggverktøy. Tre års garanti.

Reservedeler er tilgjengelig. God bruksanvisning på engelsk. Hull for festesnor. Det krever litt trening for å bli god på denne, i og med at du selv styrer slipevinkelen gjennom hvert drag. Oppleves litt ustødig når den keramiske staven eller lærstroppen brukes. Likevel, når håndlaget sitter, får du meget skarpe egger.

Etter testsliping var det ingen problem å skjære S-former med rene snittkanter i avispapir – og da er eggen mer enn skarp nok for det vi skal bruke den til. Blir testvinner ut fra allsidigheten, det kompakte designet og at den produserer meget skarpe egger. Sliperen veier 132 gram og koster 400 kroner.

Denne saken ble første gang publisert 09/10 2023.

Les også