JAKT

Test av store jaktsekker: Én av sekkene får toppscore

Dette er «slagskipene» blant ryggsekkene. Ryggsekkene som er bygd for at du skal få med det det du er i stand til å bære på jakt. Og det på den minst smertefulle måten.

Pluss ikon
TEST AV JAKTSEKKER: Våre eksperter har testet seks ulike ryggsekker som egner seg til jakta. En av sekkene får full pott med 10 av 10 mulige poeng.
TEST AV JAKTSEKKER: Våre eksperter har testet seks ulike ryggsekker som egner seg til jakta. En av sekkene får full pott med 10 av 10 mulige poeng. Foto: Arne T. Hamarsland
Publisert

Vi har lagt vekt på at sekken er god å bære med tunge børser, at den har nok volum og gode løsninger for å kunne frakte kjøtt på en praktisk og hygienisk måte.

Vi har også lagt vekt på at det er gode løsninger for å feste ei rifle sikkert, tilgjengelig og beskyttet på sekken.

Utvalget av sekker i dagsturklassen rundt 50–60 liter er enormt. I «slagskipklassen» fra 90 liter og oppover er det ikke så mange som stiller til start. Mens anatomiske sekker dominerer i dagsturklassen, holder fortsatt pakkrammesekkene stand blant slagskipene.

På disse er det lettere å feste last med «ugrei» form (for eksempel et slakt) og de tåler også til en viss grad at du plasserer ting med utstikkende, harde kanter i hovedrommet, uten at dette «dolker» deg i ryggen når du tar sekken på.

Lufting langs ryggen er ikke tillagt særlig vekt, erfaringen er at du blir svett på ryggen uansett hvordan luftinga er konstruert.

På dagstursekker er det en fordel at skulderreimene er flate slik at det er mulig å skyte med sekken på. Dette er ikke vektlagt i denne testen, på villreinjakt er det sjelden du skyter med sekken på.

Et stramt hoftebelte gjør at skuldrene avlastes, men dette kan begrense blodtilførselen til musklene øverst på låret/rumpa slik at disse dovner bort. Hvis det skjer, lønner det seg å veksle mellom å gå med løst hoftebelte (motbakkene) og ta vekten på skuldrene og så stramme hoftebeltet og avlaste skuldrene (flate/nedoverbakke)

Plasser bryststrammeren så høyt oppe på brystet du kan uten at den blir ubehagelig mot halsen. Da får lungene jobbe mest mulig fritt.

I bratt motbakke kan de lønne seg å løsne/åpne bryststrammeren for å få mest mulig luft uten å måtte kjempe for det. Gjelder spesielt der bryststrammer ikke har elastikk. 

Se mer

Heller praktisk enn pen

De største ryggsekkene er lite motepåvirket. Kjøperne er jevnt over erfarne jegere og turfolk som vet hva de skal ha. Dette gjør at ryggsekkmodellene gjennomgående er gjennomprøvde og basert på mange års erfaring.

Vi ser imidlertid i denne testen at det dukker nye modeller med nye, lette og dønn solide materialer og med fleksible løsninger som rett og slett er mer praktiske enn de gamle. Dette er positivt, dette er produktutvikling ut fra funksjon – ikke ut fra dill-dall og mote.

Selv om bæresystemet på sekken er topp og skåner rygg og skuldre, er ikke alle problemer løst. 30–40 kilo ekstra last er akkurat like tungt for knærne.

Gjør noen grep for å skåne knærne også. Det enkleste er å kjøpe et par vandrestaver av god kvalitet som ikke gir etter ved stor belastning.

Da kan du stabilisere med stavene og unngå at knærne overbelastes når du f.eks plutselig må gjenvinne balansen i bratt nedoverbakke med tung sekk på ryggen. Ved kryssing av elver med tung sekk på glatte steiner er også vandrestaver gull verd!

Sekkene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste. Her er testresultatene i stigende rekkefølge:

Lundhags Gnaur 90RL

Volum: 90 liter
Vekt: ca. 3230 g
Materialer: LPC ECO Ripstop 65 % Polyester 35 % Organic Cotton, ECO Polyester Bluesign, ECO Liner 200D Poly Oxford 100 % Bluesign Polyester, aluminum
Pris: 4200 kr

+ Lett å håndtere, mange små praktiske løsninger
- Manglende bærekomfort, i minste laget, ikke ­bæremulighet for rifle

LUNDHAGS: En flott sekk for reiser, men ikke for jakt.
LUNDHAGS: En flott sekk for reiser, men ikke for jakt. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Lundhags største ryggsekk med solid og vridningsstabil rammekonstruksjon i aluminium. Sydd i robust PolyCotton, robuste hasper og spenner i aluminium. To hovedrom med U-formet glidelåsåpning mellom gir fleksibilitet.

Enkel tilgang til nedre hovedrom via U-formet solid glidelåsåpning med regnkant over. To integrerte sidelommer med lang glidelåsåpning som delvis konkurrerer om plassen med innholdet i øvre hovedrom. Snølås 20 cm høy med litt plundrete strammelås. Justerbart/avtakbart topplokk med store, praktiske topplommer med inngang fra over- og underside.

Liten nøkkellomme inn mot ryggen øverst i hovedrommet. To handylommer med glidelås integrert i beltet. Løftebånd i toppen og stort løftehåndtak midt bak på sekken. Godt med festemuligheter over alt på sekken, men for langt utstyr og for eksempel rifle er mulighetene begrenset.

De to sidestrammerne blir for ustabile og det er ikke «flaskelomme» nederst som kolbe/pipe kan hvile i. Regntrekk i lomme nederst på sekken. Skulderreimene og hoftebeltet er svært hardt polstret. Hoftebeltet har i tillegg en sydd hard kant nederst.

Kort tid med sekken på ryggen medførte at musklene rundt hoftene dovnet bort og etter hvert ble svært ømme. Svært overraskende på en sekk som på mange andre områder er gjennomtenkt og nyskapende.

En flott sekk for reiser, men ikke for jakt.

Poeng: 7

Fjellreven Kajka 100

Volum: 100 liter
Vekt: ca. 3770 g
Materialer: 600D Polyester, Vinylon F Vinylal
Pris: 4699 kroner

+ Gode justeringsmuligheter, mange praktiske smådetaljer
- Ikke optimal bærekomfort med tung last, ikke optimal for feste av våpen på sekken

FJELLREVEN: Scorer høyt i vår test, men det finnes sekker som egner seg bedre for jakt.
FJELLREVEN: Scorer høyt i vår test, men det finnes sekker som egner seg bedre for jakt. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Kajka 100 er Fjällrävens største ryggsekk og den eneste i testen med miljøvennlig treramme. Tilpasningsmuligheter både for rygglengde og skulderbredde. Rygglengde justeres trinnløst med bånd og strammelås.

Skulderbredde i tre trinn med doble trykknapper, plundrete å få på plass etter justering. Hoftebeltet er godt polstret, men med en hard sydd kant nederst. Under bruk med 20 kg i sekken medførte dette tendenser til at musklene i området dovnet bort.

Sekken er lett å justere og sitter godt på ryggen. Svært god tilgang til begge hovedrom. Nedre hovedrom har nettinggulv med glidelåsfeste for å skille tørt og vått tøy. En ekstra plastpose gjør samme nytten. To store sidelommer med belgløsning er integrert i sekken.

Disse konkurrerer delvis med sakene i hovedrommet om plassen. Begrenset med festemuligheter utenpå sekken. Langt utstyr kan settes i «flaskelommene» på begge sider og strammes med sidestrammerne. Det er mulig å feste rifla her, men løsningen er ikke optimal. To handylommer integrert i hoftebeltet.

Topplokket er justerbart og avtakbart. Har ei middels stor lomme på topp og en liten nøkkellomme på undersiden. Kan fungere som rumpetaske med plass til det aller mest nødvendige. 19 cm høy snølås, lett å stramme til helt tett. Gjennomgang for slange fra hovedrom, slangefeste på høyre skulderreim. Spenna på bryststrammeren kan fungere som fløyte ved behov.

Regntrekk følger med. Eneste av sekkene med egen lomme for navn/adr. Godt merket og beskyttet med borrelås. Solide YKK-glidelåser som kan opereres med hansker.

Gjennomtenkt fjellsekk, men ikke spesielt tilpasset villreinjaktas utfordringer.

Poeng: 8

Les også: (+) Test av jaktdresser: Dette er den beste dressen for å bevege seg lydløst i skogen

Bergans Powerframe

Volum: 130 liter
Vekt: ca. 5225 g
Materialer: Nylon 700D
Pris: 6000 kroner

+ Den største og tøffeste, godt bæresystem, rifle kan monteres sikkert på sekken
- Tung, savner regntrekk og handylommer på belte

BERGANS POWERFRAME: Den tyngste, men også tøffeste sekken.
BERGANS POWERFRAME: Den tyngste, men også tøffeste sekken. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Bergans Powerframe på 130 liter er Bergans største sekk. Den er dønn solid og står stødig på ramma når du setter den fra deg, uansett last.

Tyngst av alle, men bryr du deg ikke så mye om grammene, er det en sekk du bør se nærmere på. Sekkeposen kan tas av ramma. Hovedrommet kan deles av øverst ved at «gulvet» snøres på samme måte som når snølåsen lukkes.

En 30 cm høy snølås øverst, i solid stoff, kan fungere som en forlengelse av hovedrommet. Det solide stoffet gjør det hele litt stivt og det er vanskelig å få snølåsen helt tett. U-formet glidelåsåpning (regnskjermet) i front gir god tilgang til nedre hovedrom.

Løftehåndtak på topp og i front. To store avtakbare sidelommer med glidelåsekspansjon (ca 50 %) og innvendig nettinglomme. Sidelommer kan kobles sammen med glidelås til dagstursekk. Avtakbart topplokk med romslig utvendig lomme og en mindre innvendig lomme med festekrok.

Kraftige YKK glidelåser med hemper gir tak selv med hansker på. Godt polstra, anatomiske kraftige skulderreimer som kan justeres individuelt både i høyde og i bredde. Solid bryststrammer med litt elastikk, høydejusterbar.

Meget kraftig hoftebelte, godt polstret og ekstra stabilisert. Godt med festemuligheter utvendig. Rifle kan monteres på sekken med pipa ned, rimelig stabilt og sikkert og samtidig raskt tilgjengelig. Med lite last er sekken vanskelig å få komprimert skikkelig, dette kan fikses med et par ekstra reimer.

Savner regntrekk tilpasset sekken og mulighet for handylommer på hoftebeltet. Tilpasning av sekken gikk greit og den sitter godt, stødig og behagelig på ryggen selv på lang tur med tung last.

Jaktsekk for deg som er stor og sterk.

Poeng: 9

Norrøna Recon Synkroflex Pack

Volum: 125 liter
Vekt: ca. 4670 g
Materialer: Econyl, aluminium
Pris: 6999 kroner

+ Sitter godt på ryggen, gode justeringsmulig­heter, grei å feste rifle på, roterende hoftebelte
- Vekta, litt hard polstring av hoftebelte

NORRØNA: En solid og god jaktsekk.
NORRØNA: En solid og god jaktsekk. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Norrønas sekk for reinsjakt, elgjakt og ekspedisjoner. Bygd rundt en stabil aluminiumsramme og utformet for å fordele de tunge børene på hele bæreflaten og følge kroppens bevegelser bla ved at hoftebeltet er hengslet og vipper fra side til side i steget.

Blant de tyngste i testen. To hovedrom delt av horisontal duk med U-formet glidelås som lett endrer sekken til ett stort hovedrom. Enkel tilgang til nedre hovedrom via stor U-formet glidelås. Justerbart topplokk med stor inn- og utvendig lomme.

Glidelåslomme godt skjermet i topplokket gir sikker oppbevaring av papirer, nøkler osv. Åpning i topplokk er praktisk for å føre ut drikkeslange eller jaktradioantenne. 28 cm høy snølås lukker toppen enkelt/effektivt.

Snor med plastprofil gjør lukking og åpning av glidelåser med hansker på enkelt. To store avtakbare sidelommer med innvendig stikklomme. Kan monteres sammen og brukes som dagstursekk. To spennreimer på sidene og to under sekken.

Elastisk strammebånd på topplokk. Langt utstyr, inkludert rifle, kan stikkes ned bak begge sidelommene og hvile i ”flaskelomma”. Rifle/optikk er middels godt beskyttet når de bæres på sekken. Tilpasses din høyde i intervaller på 5 cm kroppshøyde.

Skulderbredde kan ikke justeres. Solid høydejusterbar bryststrammer med god elastikk. Grei å justere til ryggen, sitter godt og stabilt og det roterende hoftebeltet gir merkbart mindre motstand når du går i vanskelig terreng.

Polstringen i hoftebeltet er i hardeste laget og ga tendenser til nummenhet øverst på lårene og rumpa ved tung last.

Dønn solid og praktisk sekk for jakt.

Poeng: 9

Les også: (+) Test av tre smartklokker – prisforskjellen er over 6000 kroner

Eberlestock F1 ramme med tilbehør

Volum: Fra 13 til 110 liter
Materialer: Aluminium, 450D Aramid Forsterket Rip-Stop (camo options)
Vekt: Ca 3 kilo
Pris: F1 Pakkramme 2998 kr, EMOD Drybag 110 L 989 kr, EMOD Våpenholder Large Rifle 859 kr

+ Svært fleksibelt system, sikker transport av rifle/optikk, ­hygienisk og god kjøttransport
- Mangler litt på bærekomfort med tung last, ­den ene festeglidelåsen kan gli ned/åpnes

EBRESTOCK: Denne modellen når nesten til topps i vår test.
EBRESTOCK: Denne modellen når nesten til topps i vår test. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Eberlestock EMOD er et system der du kan plukke deler og sette sammen den sekken du trenger. For reinsjakt har vi testet ryggsekkrammen F1. Alle produkter merket EMOD kan brukes på F1.

Denne kan brukes solo eller med kun en sidelomme hvis du kun skal ha med litt mat og drikke. Ramma er bygd i anatomisk formede aluminiumsprofiler og er testet av produsent med 350 kilo vekt. Rygglengde kan justeres i 5 trinn.

I tillegg finnes den i lang versjon, som er ca 9 cm høyere enn standardrammen. Sekkeposene, som festes til F1-ramma med solide glidelåser, kommer i to hovedvarianter; Vapor-og Drybag-serien. I Vapor-serien er sekkeposene utformet som posen på en normal ryggsekk.

Rulleåpning på topp, festes med klikklåser. Vapor har i tillegg tre sidelommer, to dype stikklommer nederst og en lang (55 cm) glidelåslomme bak. Innvendig finner du to dype stikklommer og krok for væskepose samt skjermet åpning for å føre drikkeslange ut.

I Drybag får du en vanntett pakkpose/kjøttsekk med rulleåpning der låsene klikkes sammen på toppen av posen. Selv om Vapor kjøres frem som super-lettvekt, er det Drybag som er det letteste alternativet. Med Drybag får du en svært lett og vanntett ryggsekkpose, eventuelt en fin, hygienisk tett pose for å bære kjøtt.

Ulempen er at utstyr som ligger litt nede i posen er tungt tilgjengelig. Glidelåsene som fester sekkene til ramma åpnes nedover. På en side mangler festekrok for å sikre at glidelåsen ikke glir ned. Til Vapor-sekkene kan det være greit å supplere med et stort regntrekk.

I et enkelt villreinjaktoppsett med F-ramme, EMOD Drybag på 110 liter og våpenholder, runder den så vidt tre kilo og er blant de letteste i testen. Med en eller to sidelommer på 6,5 liter får du mer plass til oppbevaring hvis Drybagen skal fylles med kjøtt.

Da øker vekta på sekken med 315/630 g. Mulighet for å bære våpen på en sikker og god måte er varemerket til Eberlestock. Til F1-ramma fås det et polstret futteral som kan monteres inn mot ryggen med en av de store pakksekkene på utsiden.

Her plasseres rifla meget godt beskyttet og det er lite sjanse for skade på våpen/optikk. Plass til normal rifle med 56 mm kikkertsikte, lyddemper og tofot montert. Godt med festemuligheter for ekstrautstyr. Alle deler kommer i flere ulike farger og kamomønstre.

Det er begrenset livstidsgaranti på rammer og sekker. Alle de lange reimene kan rulles opp og sikres med borrelås, praktisk detalj. For Drybag på 110 liter bør du ta med et sett (3x) forlengede strammereimer, på Vapor kommer dette med posen.

På ryggen med 25-30 kilo godt strammet fast i en stor Drybag er ikke bærekomfoten på høyde med de beste av konkurrentene. Selv etter justering frem og tilbake av rygglengde og alle stramminger i bæresystemet, mangler den gode ryggkontakten.

Skulderreimene mangler litt på fasthet og stabilitet og dette kjennes på skuldrene etter relativt kort tid. Hoftebeltet er heller ikke av de mest stabile og greier ikke kompensere for dette. Kraftigere og bedre polstret hoftebelte og skulderreimer fås som ekstrautstyr men kom dessverre ikke med i testen. Topplokk fås også som ekstrautstyr.

Svært fleksibelt ryggsekksystem.

Poeng: 9

Testvinner: Gramjegeren Stone Glacier Sky 5900 Xcurve M

Volum: ca 96 liter i sekken og ca 44 liter på lastehylla (40-50 kg slakt)
Vekt: ca. 2470 g, regntrekk ca 108 g, utstyrspakke storviltjakt ca 250 g
Materialer: Cordura 500/X-pac
Pris: 7799 kr for sekken og 1099 kr for utstyrspakke storviltjakt (våpenfeste, utstyrslomme belte, kjøttsekk), regntrekk 749 kr.

+ Lett og samtidig dønn solid, god bærekomfort, hygienisk og god kjøttransport
- Mange reimer å holde styr på

TESTVINNER: Gramjegerens jaktsekk får full pott i testen.
TESTVINNER: Gramjegerens jaktsekk får full pott i testen. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Med et praktisk oppsett for reinsjakt som inkluderer stor kjøttsekk (vanntett med rullelukking), regntrekk og beltelomme veier den kun ca 2500 gram, klart lettest i testen. Den lave vekten går i liten grad på bekostning av bæreevne og -komfort.

Det er derfor en sekk du kan gå lett med i fjellet og når du har felt, kan du få med deg 40-50 kg kjøtt i sekken på en praktisk måte uten å få blod på sekk og utstyr. Vanntett og dønn solid X-Pac stoff (kevlar) der sekken er mest utsatt for slitasje og belastning.

Solid Cordura 500 på resten. Spenner og stramminger etter militære spesifikasjoner. Lett tilgang til det ene store hovedrommet via U-formet vannavstøtende glidelåsåpning. Også tilgang til en stor utvendig utstyrslomme med vannavvisende glidelås. Lettbrukt og effektiv snølås på hovedrom. Glidelåser greie å bruke med hansker på.

Kun feste i strammereimer på sidene og under sekkeposen, men sekkeposen kan slippes ut fra ramma og lage en stor lastehylle der for eksempel kjøttsekken på 44 l kan plasseres. Lett å stramme godt til slik at lasten sitter stabilt og den tyngste vekta kommer nærmest ryggen. Skulderreimene er ikke av de mest polstra, men de fungerer godt.

Høyden og vinkelen justeres med borrelåsfeste. Hvert av festene skal tåle ca 200 kg før borrelåsen slipper. Hoftebeltet fås i tre ulike lengder, er godt polstret, men litt omstendelig å stramme, men sitter stabilt.Bryststrammer kan justeres i høyde, men mangler elastikk.

Topplokket har ett stort rom med utvendig vannavvisende glidelås, justerbart. Kan tas av og brukes som rumpetaske/skulderveske. Kunne vært litt større for å dekke toppen på sekken godt i regn/vind når det er fullstappet. Minilomme for nøkler, papirer osv fås som ekstrautstyr (Swing Out Pocket), og festes i utvendig lomme bak eller inni sekken.

I utstyrspakka følger det med en våpenstropp som rifla kan henge i. Jeg har valgt å ta bort våpenstroppen og bruke festene på siden. Med denne løsningen kan du ikke frigjøre rifla mens sekken er på ryggen, ingen stor ulempe på villreinjakt.

Handylomme til hoftebeltet har plass til stor mobil pluss for eksempel en GPS. Væskepose på 3 l kan installeres i sekken med slange ut på en av skulderreimene. Det er mange reimer og justeringsmuligheter å holde styr på.

Produsent har lagt ut instruktive videoer som viser hvordan du tilpasser og bruker sekken og tilleggsutstyret. Innstilling av sekken går enkelt og greit etter en titt på instruksjonene. Bærekomforten er super, sekken sittes som støpt uten å gnage noe sted.

Det virker som friksjonsputa bak i korsryggen bidrar til at vekten effektivt overføres til hoftene uten at hoftebeltet trenger å strammes hardt til. Gamle og nye deler til Stone Glacier sekker kan brukes om hverandre.

En komplett sekk for jakt.

Poeng: 10

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2023.

Les også