JAKT

Test av jaktdresser: Dette er den beste dressen for å bevege seg lydløst i skogen

Skal du snikjakte i skogsterreng, er det en fordel at du lager så lite støy som mulig. Vi har testet fem jaktdresser med membran og to dresser uten – alle beregnet for skogsjakt.

Pluss ikon
<b>STILLE I SKOGEN: </b>Når man skal ut på jakt kan det være en fordel å kunne ferdes lydløst i terrenget. Helst skulle man kanskje hatt på seg ull og fleece for å være så stille som mulig, men når man har behov for lette og vannavstøtende klær kan de "bråke" mer.
STILLE I SKOGEN: Når man skal ut på jakt kan det være en fordel å kunne ferdes lydløst i terrenget. Helst skulle man kanskje hatt på seg ull og fleece for å være så stille som mulig, men når man har behov for lette og vannavstøtende klær kan de "bråke" mer. Foto: Arne T. Hamarsland
Sist oppdatert

Testen er delt i to, membrandresser og dresser uten membran/kun delvis membran.

Membrandressene skal i utgangspunktet holde deg og ditt tørt når det er vått i skogen.

Dressene uten membran er beregnet på de jaktdagene det ikke er bløtt i skogen og du ønsker en jaktdress som puster godt og gir minimalt med kondens inne i dressen.

Membranens vanntetthet oppgis i hvor stor vannsøyle den tåler før vann trenger gjennom.

6000–10 000 mm: Tåler lett regn

11 000–15 000 mm: Tåler moderat regn

16 000–20 000 mm: Tåler kraftig regn

Over 20 000 mm: Tåler svært kraftig regn

Pusteevne oppgis i gram oksygen som kan passere membranen i løpet av 24 timer.

Opptil 10 000 g/m²/24 timer egner seg for lavintensiv aktivitet

10 000–15 000 g/m²/24 timer egner seg for moderat aktivitet som gåing

Over 15 000 g/m²/24 timer egner seg for høy aktivitet som gåing i motbakke eller løping

I praksis vil gode luftemuligheter via glidelåser/lufteåpninger være viktigere enn
stoffets pusteevne

Se mer

Slik har vi testet

Vanntest: Dressene er brukt 5–10 timer hver med sekk før vanntest. Alle lommer og glidelåser er lukket. Tørt papir plassert i alle lommer. Så utsettes dressen for 10 minutter med vann som renner over den mens den er i bevegelse.

Etter at den har sluttet å dryppe, veies dressen for å måle hvor mye vann den har sugd til seg. Så sjekkes det for lekkasjer i selve dressen og i alle lommer.

Støytest: Egenstøy måles ved å bevege stoffet ved skulderpartiet 30 cm foran desibelmåler. Det måles maksimal, rask dBA-verdi tre ganger og gjennomsnitt beregnes.

Skogsstøy måles på samme måte, men nå strykes en tørr grankvist i en jevn bevegelse over ryggstoffet på jakka.

Les også: (+) Test av ti klassiske fjellsko: Lite skiller de tre beste

Støy og vanntetthet

Egenstøy i stoffet og skogsstøy når stoffet er i kontakt med vegetasjonen er vektlagt i testen. I tillegg vurderes gode og praktiske lommer samt andre praktiske detaljer for jakt som positive.

For membrandressene er vanntetthet både i dress og lommer vektlagt. Det er i testen ikke lagt vekt på farge. Her er meningene mange og du må selv velge hva du synes fungerer best for deg.

Det som overrasket mest denne gangen var at ingen av membrandressene greide å holde både dress og lommer tørre.

Dressene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste og 10 er det beste.

Membran-dresser

Magasinet Dovrefjell Hunter Vision Pro

Pris: Jakke 1798 kroner, bukse 1298 kroner, hel dress 2695 kroner
Materialer: Polyester mikrofiber 100 %, vanntett/pustende membran
Skjøtsel: Maskinvask 40 °C, strykejern lav varme (Strykejern/tørketrommel anbefales for å aktivere BIONIC FINISH ECO), ikke rensing eller klorbleking.
Størrelser: XS–2XL
Vekt: Jakke 1190 gram, bukse 730 gram (M)

+ Mange praktiske og romslige lommer, mye funksjonalitet, suger lite vann
- Tung, lekkasje i begge skuldre og flere lommer, ikke insektnett i lufteåpningen

<b>DOVREFJELL HUNDER VISION PRO: </b>En god dress, men ikke helt lydløs eller vanntett.
DOVREFJELL HUNDER VISION PRO: En god dress, men ikke helt lydløs eller vanntett. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Vanntett membran og løsthengende fôr. Mange romslige lommer som kan opereres stille med glidelåser/trykknapper. Lomme for jaktradio på begge sider av brystet. Gjennomgang for antenne samt hempe for lang antenne på begge sider.

Innvendig gjennomgang for headset/mikrofonledning fra begge jaktradiolommene. Fem romslige beltehemper. Feste for bukseseler i knapper, elastisk ryggparti samt 5 cm forhøyet linning i ryggen er gode praktiske detaljer. Hette er avtagbar med fem trykknapper, justeringsmuligheter og brem.

Ca 23 cm lange lufteåpninger under ermene, beskyttet av dobbel klaff med borrelåser. I buksa er det ca. 15 cm lufteåpninger ved hofta på begge sider. Solid dobbel YKK-glidelås i front gir også god luftemuligheter. Glidelåsen dekkes med stormklaff med seks trykknapper.

Bukselinning lukkes med kraftig borrelås. Det er også borrelåser for stramming på ermer og buksebein. I tillegg til å bråke, er særlig borrelåsen nederst på buksebeina utsatt for å samle mye rusk og etter hvert miste grepet. Vanntett stoff nederst i buksebeina forhindrer at fuktighet kryper oppover på innsiden.

Jakka har elastisk stramming i midje/nederst. Membrantype oppgis ikke, men den skal være vanntett til mer enn 10 000 mm. Pusteegenskaper oppgis høyere enn 10.000 g/m²/t. Behandlet med miljøvennlig BIONIC FINISH ECO for å avvise vann og smuss.

Oppleves som lun, behagelig og med lite kondens. Konstruert for funksjon ikke utseende. I vanntesten oppsto lekkasje på begge skuldrene og en av lommene på jakka. Begge lårlommene tok inn vann. Dressen er blant de med mest egenstøy og minst skogsstøy. Den er blant de tyngste i testen og samtidig blant dressene som suger til seg minst vann.

Praktisk jaktdress med mange fine detaljer, men som dessverre lekker på begge skuldre.

Poeng: 6

Les også: (+) 25 tips som sikrer suksessfull smygjakt

Swedteam Alpha Pro 3 lag

Pris: Jakke 3295 kroner, bukse 2525 kroner
Materialer: Polyester 100 %, Covertex 100 membran 100 % PU
Skjøtsel: Maskinvask 40 °C, tørketrommel og strykejern med lav temperatur, ikke klorbleking eller rensing
Størrelser: 46–60
Vekt: Jakke 848 gram, bukse 590 gram (52)

+ Lett, gode lommer, gode luftemuligheter
- Lekkasje i skuldre, en del støy, suger mye vann

<b>ALPHA PRO: </b>I likhet med Dovrefjell-dressen er Alpha Pro-modellen fra Swedteam en god dress, men som dessverre ikke er helt vanntett.
ALPHA PRO: I likhet med Dovrefjell-dressen er Alpha Pro-modellen fra Swedteam en god dress, men som dessverre ikke er helt vanntett. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Vann- og vindtett Covertex trelags membran med oppgitt vannsøyle på 10 000 mm og pusteevne på 10 000 g/m²/24h. Dressen er lett/tynn og egner seg best ved høstforhold når gradestokken er noen hakk over null.

Den har mange og gode lommer inkludert jaktradiolommer på begge sider. Disse har antennestropp og gjennomgang for ledning. Avtagbar hette (trykknapper) med elastisk stramming og brem. Lange lufteåpninger med doble glidelåser under ermene.

Korte åpninger med insektnett og enkel glidelås på innside lår. Elastisk stramming nederst på jakka. Enkle borrelåser på ermene. Bukse med seks beltehemper, knappefeste for bukseseler og elastisk stramming bak ved korsryggen.

Solid lukking med metallhempe og trykknapp i livet. Meget solid og driftssikker stramming nederst på buksebeina. I vanntesten oppsto lekkasje på begge skuldre samt mindre lekkasjer i en lomme på jakka og begge lårlommene på buksa.

Dressen er blant de som støyer mest. Det er den letteste dressen i testen, men blant dressene som tar opp mest vann i regnvær (470 g).

En god jaktdress som dessverre ikke holder vannet ute.

Poeng: 7

Magasinet Dovrefjell Jeger’n

Pris: Jakke 1698 kroner, bukse 1098 kroner, komplett dress 2495 kroner
Materialer: Polyester mikrofiber 100 %, vanntett og pustende membran
Skjøtsel: Maskinvask 40 °C, strykejern lav varme (Strykejern/tørketrommel anbefales for å aktivere BIONIC FINISH ECO, ikke rensing eller klorbleking
Størrelser: XS–7XL
Vekt: Jakke 1220 gram, bukse 700 gram (M)

+ Mye funksjonalitet, mange romslige og praktiske lommer, støysvak, suger lite vann
– Tung, lekkasje på skulder, ikke insektnett i lufteåpninger

<b>DOVREFJELL JEGERN: </b>En lun og stille jaktdress.
DOVREFJELL JEGERN: En lun og stille jaktdress. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Produsert i myk, børstet mikrofiber med vanntett membran og løsthengende fôr. Mange og romslige lommer som kan opereres uten særlig lyd (glidelås/trykknapp).

Lomme for jaktradio og gjennomgang for antenne/hempe for piskantenne på begge sider. Innvendig gjennomgang for ledning fra begge jaktradiolommene. Fem romslige beltehemper. Feste for bukseseler (knapp), elastisk parti i korsryggen samt 5 cm forhøyet ryggparti.

Avtagbar (trykknapper) hette med stramming og brem. Ca 23 cm lange lufteåpninger under ermene, beskyttet av dobbel klaff med borrelåser. I buksa er det ca. 15 cm lufteåpninger ved hofta på begge sider. Solid, dobbel YKK-glidelås i front gir også fleksibel luftemulighet.

Glidelåsen dekkes med stormklaff med seks trykknapper. Bukselinning lukkes med kraftig borrelås. Borrelåser for stramming på ermer og buksebein. I tillegg til å bråke er særlig borrelåsen nederst på buksebeina utsatt for å samle mye rusk og rask slik at den over tid fungerer dårlig.

Vanntett stoff på innside nederst i buksebeina forhindrer at fuktighet kryper oppover på innsiden. Elastisk stramming midt på og nederst på jakka. Type membran oppgis ikke, men den skal være vanntett til mer enn 10 000 mm. Pusteegenskaper oppgis høyere enn 10 000 g/m²/t. Behandlet med miljøvennlig BIONIC FINISH ECO for å avvise vann og smuss.

Oppleves som lun, behagelig og med lite kondens. I vanntesten var det lekkasje på høyre skulder og litt lekkasje i to av lommene på jakka. Resten holdt seg tørt. Både egenstøy og skogsstøy er blant de laveste. Dressen er tyngst av dressene i testen, men den av membrandressene med minst vektøkning i regnvær.

Praktisk og stille jaktdress som dessverre lekker på ene skulderen.

Poeng: 7

Widforss Alaska Superior Pro

Pris: 3699 kroner for komplett dress
Materialer: Resirkulert polyester 100 %, APS-membran
Skjøtsel: Maskinvask 30 °C, tørketrommel lav varme, ikke strykejern, rensing eller klorbleking
Størrelser: S–4XL
Vekt: Jakke 1100 gram (L), bukse 746 gram (M)

<b>ALASKA SUPERIOR PRO: </b>En god dress med gjennomtenkte detaljer.
ALASKA SUPERIOR PRO: En god dress med gjennomtenkte detaljer. Foto: Arne T. Hamarsland

+ Gode og praktiske lommer, jakka holder regnet ute, forsterket på slitasjepunkt
– Lekkasjer i lommer

Kommentar: En rekke praktiske lommer både ut- og innvendig på jakka. Jaktradiolomme på begge sider med utgang for antenne og innvendig gjennomgang for ledning.

En ny løsning er feste for jaktradioen i lommene, du kan rett og slett henge den i clipsfestet inne i lomma. Stor og praktisk rygglomme med glidelåsåpning fra venstre side. Hetta er avtagbar, justerbar og med solid brem. Elastisk stramming nederst på jakka.

Enkel borrelåsstramming på håndledd. Buksa har elastisk liv med borrelåsjustering og noe forhøyet ryggstykke. Lukking med solide metallknapper. Det er to glidelåslommer på hver side av buksa, disse er imidlertid delvis overlappende slik at det du stapper i den ene lomma påvirker hva du får plass til i den andre.

Elastisk stramming som låses med to trykknapper nederst på buksebeina. Feste for Alaska-bukseseler. Gode 30 cm lufteåpninger i sidene på jakka, doble glidelåser. 25 cm åpning med enkel glidelås på utside av lårene.

Insektnett i alle åpninger. Alle glidelåser er vannavvisende. Dressen er forsterket på knær og albuer. I vanntesten var jakka tørr, men det kom inn litt vann på utside av venstre bein.

Til tross for vannavvisende glidelåser var det fra litt vann til søkkvått i de fleste jakkelommene og søkkvått i ene lårlomma. Dressen er midt på treet vektmessig og når det gjelder vannoppsuging. Vanntetthet oppgis til 20 000 mm og pusteevne til 20 000 g/m2/24t.

En god jaktdress med mange gjennomtenkte detaljer.

Poeng: 8

Best i test: Pinewood Furudal/RetriverActive Camou

Pris: Jakke 2499 kroner, bukse 1999 kroner
Materialer: Yttertøy Resirkulert polyester 100 %, fôr resirkulert polyester 92 %/elastan 8 %, Pine Tec membran 100 % PU
Skjøtsel: Maskinvask 40 °C, strykejern lav varme, ikke klorbleking eller rensing, bør drypptørres
Størrelser: Jakke S–3XL, bukse C44–D116
Vekt: Jakke 890 gram (M), bukse 660 gram (C50)

+ Eneste som holder tett i vanntesten, lett, mange praktiske detaljer
– Suger mye vann i regnvær, litt trange lommer

<b>FURUDAL/RETRIVER ACTIVE CAMOU: </b>Denne dressen ble testvinner blant membrandressene.
FURUDAL/RETRIVER ACTIVE CAMOU: Denne dressen ble testvinner blant membrandressene. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Sydd i 100 % resirkulert polyester, vann- og vindtett med tapede sømmer og høy pusteevne. Mange lommer, lårlomma og innvendig mobillomme oppleves litt trange.

Strikklommer for tre haglpatroner og tre finkaliber riflepatroner i høyre lårlomme. Jaktradiolommer på begge sider, begge med utgang for antenne.

Savner løkke for piskantenne og innvendig gjennomgang for øre/mikrofonledning. Bukse med sju solide beltehemper, lett forhøyet ryggstykke, innvendig friksjonsstrikk i livet og elastisk felt i korsryggen. Lukkes i front med to solide knapper.

Hetta er avtagbar (glidelås), har justeringsmuligheter og 4 cm avstivet brem. 25 cm lange lufteåpninger med enkel vanntett glidelås og insektnett under ermene og ved hoftene. Vanntett dobbel glidelås i front gir fleksible luftemuligheter.

Elastisk stamming nederst på jakka. Ermer med enkel borrelåsstramming. Buksebein med strammebånd i forsterket løpegang og klemlås. Gamasjekrok. Vannsøyle 12 000 mm og pusteevne 30 000 g/m²/24 t.

Behandlet med Bionic Finish Eco for å avvise vann og smuss. I vanntesten holdt både jakke og bukse tett. Litt lekkasje i tre av lommene på jakka og mye lekkasje i en av lårlommene. Lav egenstøy, men blant dressene med mest skogsstøy.

Dressen er blant de letteste, men er den dressen som suger til seg mest vann (550 g). En lett og behagelig dress å ha på.

Lett og meget praktisk snikjaktdress som holder deg tørr når det er bløtt i skogen.

Poeng: 8

Dresser uten hel membran

Fjellräven Lappland Hybrid

Pris: Jakke 4199 kroner, bukse 2899 kroner
Materialer: G-1000 silent eco (bomull 65 % resirkulert polyester35 %) stretch (polyamid 63 %, polyester 26 %, elastan 11 %)
Skjøtsel: Maskinvask 40 °C, tåler strykejern lav temp, ikke tørketrommel, rens eller klorbleking, anbefales å vokses med Grønlandsvoks for økt vannmotstand
Størrelser: Jakke S–XXXL, bukse 46–60
Vekt: Jakke 905 gram, bukse 735 gram (M)

+ Lett, slitesterk, god lufting, lite innvendig kondens
– Mye støy, slipper gjennom fuktighet etter en liten stund, jaktradiolomme kun på venstre side

<b>LAPPLAND HYBRID: </b>Selv om dette er en solid dress, bråker den en del - og trives best i oppholdsvær.
LAPPLAND HYBRID: Selv om dette er en solid dress, bråker den en del - og trives best i oppholdsvær. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Laget i en variant av det klassiske Fjällräven-stoffet kalt G-1000 Silent Eco kombinert med stretchstoff som gir god bevegelighet. Dressen skal være vann- og vindavvisende. Buksa er kraftig forsterket fra kneet og ned.

Lomme for å sette inn knebeskyttelse (ca. 20x27 cm). Alt i alt framstår Lappland Hybrid som en meget slitesterk dress. Mange og gode lommer, men mobilholderen i venstre frontlomme er i trangeste laget. Liten lomme nede på venstre arm med elastisk feste for fire riflepatroner og samme type feste for seks patroner i høyre jakkelomme.

To romslige brystlommer som begge har plass til jaktradio. Negativt at det kun er åpning for antenne og holder for piskantenne på venstre side. Solid hette med stramming og formbar brem, festet med glidelås. Enkel borrelåsstramming på ermene.

Dobbel knappelukking i livet. Åtte solide beltehemper. Kraftig stramming med metallspenne nederst på buksebeina. Fast montert støvelkrok for å feste buksebeina til støvlene. Stoffet i dressen puster godt i seg selv men det er likevel ventilasjonsåpninger under ermene og på utsiden av lår og legger.

Dobbel glidelås i åpninger under armene og i front av jakka gir god og fleksibel lufting. Den av dressene med mest skogstøy og blant dressene med mest egenstøy.

Blant de letteste i testen. I regnvær holder den deg tørr en kort stund, men så kommer vannet sigende inn på skulderpartiet. G-1000-stoffet kan impregneres, men ikke stretchfeltene.

En dønn solid dress som dessverre støyer en del og trives best i oppholdsvær.

Poeng: 8

Best i test: Härkila Metso Hybrid

Pris: Jakke 4199 kroner, bukse 3599 kroner
Materialer: TECH WOOL (70 % polyester, 30 % ullfilt) Bionic Finish ECO overflatebehandlet
Skjøtsel: Kjemisk rens, drypptørking, strykejern med lav temperatur, ikke maskinvask, tørketrommel eller klorbleking
Størrelser: 46–60 Vekt: Jakke 1070 gram, bukse 790 gram (50)

+ Svært lite støy, god bevegelighet, puster godt
– Tung, rusk fester seg

<b>METSO HYBRID: </b>Blant dressene uten hel membran var det denne modellen fra Härkila som ble testvinner.
METSO HYBRID: Blant dressene uten hel membran var det denne modellen fra Härkila som ble testvinner. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Laget i TECH WOOL for optimal temperaturregulering, pusteevne, fuktighetstransport og komfort. Vanntett membran øverst på ermene og ryggen samt fra knærne og ned.

Stoffet er elastisk og gir god bevegelighet. Godt med praktiske lommer. Jaktradiolommer på begge sider, utgang for antenne. Innvendig nettinglomme stor nok for smarttelefon. Buksa har belglommer på begge sider og i høyre er det strikkfeste for fire riflepatroner.

Hetta er avtagbar med glidelås, enkel justering. Enkel borrelåsstramming på ermene. Elastisk stramming nederst på jakka. Bukse med friksjon i livet hindrer at skjorta glir opp. Trykknapplukking. D-profil i plast for å henge utstyr i livet.

Forsterket stoff med solid, godt skjermet strammebånd (klemlås) nederst på beina. Behandlet med miljøvennlig BIONIC FINISH ECO for å avvise vann og smuss. Den mest lydløse av dressene og blant de tyngste. Det fester seg en del rusk på den børstede overflaten.

Dressen har kun to 15 cm glidelåsluftinger med insektnett bak hoftene, ingen i jakka. Stoffet er luftig og puster godt i seg selv. Jakka har dobbel YKK-glidelås i front noe som gir fleksible luftemuligheter. Oppleves som myk, lun og luftig i bruk.

Buksa er behagelig og kan brukes rett på huden uten longs. Jeg hadde forventet at en dress i «TECH WOOL» i hovedsak var ull, men det er mer korrekt å si at dressen er laget av polyester med 30 % ullfilt innblandet.

Tungvint at dressen ikke kan vaskes, men kun renses kjemisk. Takler ei regnbyge eller to, men ved høy og våt vegetasjon/sammenhengende regn trekker vannet gjennom.

God smygjaktdress for tørre høstdager.

Poeng: 8

Denne saken ble første gang publisert 20/09 2023, og sist oppdatert 20/09 2023.

Les også