STOR TEST

Test av ti klassiske fjellsko:
Lite skiller de tre beste

Vi har testet ti ulike modeller av klassiske fjellsko. Er du villig til å bruke noen ekstra kroner, kan du få fjellsko som varer i mange år.

Pluss ikon
<b>VARIASJONER:</b> «Fjellsko» kommer i mange ulike utforminger. Uavhengig av bruk er et godt tips å prøve skoene med gode sokker slik at du finner et par som passer deg og din fot.
VARIASJONER: «Fjellsko» kommer i mange ulike utforminger. Uavhengig av bruk er et godt tips å prøve skoene med gode sokker slik at du finner et par som passer deg og din fot. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

I denne testen har vi prøvd å finne klassiske fjell- og tursko for deg som bruker skoene relativt ofte og ønsker en sko som gjerne skal være både behagelig i bruk, stabile, slitesterke og solide.

Dette er parametere som kan være vanskelig å forene, men om en er villig til å gå litt opp i pris så finnes det flere gode modeller på markedet som har vist seg å oppfylle disse kravene.

Les også: (+) Test av rimelige fjellsko: Er en billig sko god nok?

Vi har hatt de fleste modellene inne til test over en tremånedersperiode, noen par en del lengre. Dette er litt kort for en slik produktgruppe som vi tester denne gangen, men vi mener at vi har fått testet alle modellene tilstrekkelig. Både dame- og herremodeller er testet der dette har vært tilgjengelig. Mål er tatt av oss og kan avvike noe fra det produsenten oppgir. Høyde på skaft er målt innvendig slik at sålehøyde ikke blir medregnet. 

Se mer

Tre i toppen

Denne gangen er det tre modeller som skiller seg ut helt i toppen, og det er lite som skiller de tre modellene. Derfor må man vurdere på forhånd hvilke behov man har, og finne ut hvilken sko som passer best til deg.

Vi har også valgt ut to modeller som er litt snillere for lommeboka, men det er også disse to modellene som kommer dårligst ut i vår test.

Slik er skoene vurdert:
Stabilitet: 30 %
Soliditet: 30 %
Brukskomfort: 40 %

Totalkarakter er satt uten hensyn til pris.

Alle skoene har fått poeng på en skala der 1 er dårligst og 10 er best. Her kan du se resultatene i stigende rekkefølge:

Stormberg Heimre

Pris: 1499 kr
Vekt: 540 gram per sko
Material: Tekstil, vanntett ­membran, Stormberg Outdoor såle
Annet: Egen dame- og herre­modell, str. 36-47
Skafthøyde: 12,5 cm

<b>DÅRLIGST UT: </b>Stormbergs sko Heimre kan egentlig ikke kategoriseres som en fjellsko, og kom dårligst ut i testen.
DÅRLIGST UT: Stormbergs sko Heimre kan egentlig ikke kategoriseres som en fjellsko, og kom dårligst ut i testen. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Vi må med en gang si at vi ville ikke kategorisert disse skoene som en fjellsko, til det gir den altfor lite støtte. En må ha med i vurderingen at dette er en sko med en veiledende pris på 1499 kroner, og i dette prissjiktet kan en ikke være for kritisk.

Likevel vil vi si at du må styre unna dette produktet om du er ute etter en fjellsko til aktiv bruk. Skoene har imidlertid god passform, såle som gir godt feste og god beskyttelse på tåkappa. Om du er ute etter en dagligsko i dette formatet kan Heimre være en rimelig løsning. Rimelig sko til lette og korte turer.

Poeng: 3

Treksta ONYX GTX S6

Pris: 1869 kr
Vekt: 630 gram per sko
Material: Skinn, Gore-Tex, gummi, Hypergrip såle
Annet: Unisex, str. 37 – 47Skafthøyde: 15 cm

<b>OK SKO: </b>Treksta-modellen er ikke en sko vi ville brukt på fjellet, men den fungerer fint på sti.
OK SKO: Treksta-modellen er ikke en sko vi ville brukt på fjellet, men den fungerer fint på sti. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Rimelig sko som selges godt under ordinær pris flere steder både på nett og i butikk. God passform, spesielt i tåboksen, og godt snøresystem.

Såle med OK feste og som passer best til lette turer uten for tung sekk. Ekstra beskyttelse over tærne. Innslag av både glatt lær, tekstil og semsket skinn, noe som ikke er optimalt med tanke på vedlikehold.

Mange sømmer der enkelte er utsatt for slitasje. Litt mye material i/rundt tunga som kan være en kime til irritasjon og gnagsår. Alt i alt en ok sko til en rimelig penge.

Ikke en sko vi ville tatt med i fjellet eller på moltemyra, men på kan fungere ok på stier. Ikke en sko som vil vare så lenge ved aktiv bruk.

Poeng: 5

CMP Dhenieb WP

Pris: 1999 kr
Vekt: 580 gram per sko
Material: Nubuckk lær, ClimaProtect membran, Vibram såle
Annet: Egen dame- og herremodell, str. 36-47
Skafthøyde: 13,5 cm

+ Passform, behagelig såle
- Slitasje, støtte

<b>MIDT PÅ TREET: </b>En god dagligsko, men ikke noe vi ville brukt på fjellet.
MIDT PÅ TREET: En god dagligsko, men ikke noe vi ville brukt på fjellet. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Dhenieb kommer litt til kort i dette selskapet. Samtidig skal det sies at skoene oppleves behagelig på foten og at det er flere gode momenter å trekke fram. I skrivende stund fant vi skoen på salg til like under 900,- på nett.

Til denne prisen så er dette et godt kjøp om skoene passer ditt behov. Stilrent og pent design som også gjør den godt egnet som en solid dagligsko. Godt snøresystem og en god såle.

Delvis ekstra beskyttelse rundt, nede ved sålen og forholdsvis stabil hælkappe. Overdelen består hovedsakelig av lær, men også en del tekstil og semsket skinn, noe som gjør vedlikehold litt «pirkete». Noen sømmer som er utsatt for slitasje. Ikke en sko vi ville tatt med fjellet.

Poeng: 5

Zamberlan Slogen

Pris: 2200 kr
Vekt: 750 gram per sko
Material: Skinn, Gore-Tex, Vibram såle
Annet: Str. 42-47
Skafthøyde: 14,5 cm

+ Passform, behagelig i bruk
- Slitasje, middels støtte

<b>KLASSISK FJELLSKO: </b>Skoene fra Zamberlan er en behagelig sko til en fin pris.
KLASSISK FJELLSKO: Skoene fra Zamberlan er en behagelig sko til en fin pris. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Zamberlan er en tradisjonsrik, italiensk skoprodusent. Produsenten er nok ikke av de mest kjente her i Norge, men er gjort tilgjengelig på det norske markedet av bl.a. sportskjeden Sport Outlet.

De skoene vi har testet tidligere har vært av god kvalitet med en tradisjonell innpakning. Det samme kan sies om disse. Slogen er en klassisk fjellsko med få overraskelser. Generelt gode materier og god passform.

Litt mange sømmer og gummibeskyttelse kun på tåpartiet gjør enkelte deler av skoene utsatt for slitasje. Skoene får også en markert «knekk i læret» oppe på vrista som må passes litt på med tanke på smøring. Middels støtte i ankel og fra såle. Behagelig sko til en fin pris.

Poeng: 6

Lowa Renegade GTX Mid

Pris: 1999 kr
Vekt: 630 gram per sko
Material: Nubucklær, Gore-Tex, Vibram såle
Annet: egen jr.-, dame- og herremodell, str. 37,5-47
Skafthøyde: 15,5 cm

+ Passform, komfort, demping
- Slitasje, støtte

<b>RENEGADE: </b>En god sko til deg som ikke skal bære veldig tung sekk.
RENEGADE: En god sko til deg som ikke skal bære veldig tung sekk. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Renegade som modell har vært på markedet i 25-26 år, men har vært oppdatert flere ganger. Her er det først og fremst komfort og vekt en vil merke når en tar på seg disse.

Renegade sitter meget godt på foten og oppleves lett og behagelig på under bruk. Noe beskyttelse på tå og på sidene, men ikke full kalosjering. Forholdsvis stabil hælkappe.

Godt snøresystem som glir godt, men ingen låsekroker. Såle med god demping og som gir godt grep på de fleste underlag. Vridningsstabilitet og rullemotstand på sålen gjør den best tilpasset turer uten, eller lett sekk på ryggen.

Vårt største ankepunkt i forhold til holdbarhet er at Renegade har mange sømmer og at noen av dem er litt utsatt for slitasje. Topp passform, en god såle og god komfort gjør dette til et meget godt valg for deg som ikke bærer tung sekk.

Poeng: 7

Hoka Anacapa Mid GTX

Pris: 2799 kr
Vekt: 430 gram per sko
Material: Semsket skinn/resirkulert polyester, Gore-Tex, Vibram såle
Annet: Egen dame- og herremodell, str. 36 – 50 2/3
Skafthøyde: 14 cm

+ Komfort, passform, demping i såle
- Støtte, slitasje

<b>KOMFORT: </b>Er du ute etter en komfortabel sko, er denne modellen fra Hoka i eliteklassen.
KOMFORT: Er du ute etter en komfortabel sko, er denne modellen fra Hoka i eliteklassen. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Hoka sier selv at dette er en sko i hiking-segmentet, litt lettere og kortere turer, samtidig som de mest solide i denne testen nok hører hjemme i trekking-segmentet.

Dette er vi klar over, men samtidig bruker mange disse Hoka-skoene til alt. Vurderingene av andre Hokamodeller har vært noe delt. Med denne modellen treffer Hoka oss fjellfanter bedre. Mye takket være sålen.

Anacapa har en ikke fullt så brei såle som enkelte andre modeller fra denne leverandøren, og rullemotstanden er mye bedre tilpasset turbruk nå. Når det gjelder komfort så er Anacapa i eliteklassen. Bra til stiløping, og en flott sko til dagsturer med lett sekk.

Poeng: 7

Mammut Trovat Tour High GTX

Pris: 2499 kr
Vekt: 720 gram per sko
Material: Nubucklær, Gore-Tex, Vibram såle
Annet: Egen dame- og herremodell, str. 36-48 2/3
Skafthøyde: 14,5 cm

+ Presis, meget god passform, slitesterk
- Støtte i ankel

<b>GOD TERRENGSKO: </b>Denne modellen fra Mammut egner seg godt til turer i terrenget.
GOD TERRENGSKO: Denne modellen fra Mammut egner seg godt til turer i terrenget. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: En flott og meget god fjellsko fra velkjent Mammut med flere gode detaljer.

Tuppen av skoene er noe vridd innover slik at forsterkningen av tåkappa kommer mer direkte over stortåa. Dette sammen med en meget godt utformet såle gir en sko med en sikker og presis stegavvikling.

Gummikappe rundt store deler av skoene og en stabil hælkappe. Godt snøresystem, men låsekroken kunne fungert litt bedre. Meget god passform.

Mangler litt støtte i ankel sett opp mot de beste, men en meget god såle – på alle måter. Godt likt av de kvinnelige testerne.

Et sikkert valg for deg som går en del i litt teknisk terreng, med fjell og stein, uten for tung oppakning på ryggen.

Poeng: 8

Lundhags Jaure II Lighthigh

Pris: 5400 kr
Vekt: 730 gram per sko
Material: Nubuckskinn, Certechgummi, Vibram såle
Annet: Egen dame- (Mira) og herremodell, str. 36-48
Skafthøyde: 22 cm

+ Egenvekt, stabil, presis i steget
- Lite negativt

<b>BEST TIL LANGTUR: </b>Denne skoen fra Lundhags ble testpanelets favoritt til langturer og teltturer.
BEST TIL LANGTUR: Denne skoen fra Lundhags ble testpanelets favoritt til langturer og teltturer. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: En lekker og meget god tur- og vandresko. Opp gjennom årene har vi testet mange ulike modeller fra Lundhags, men av disse er det nok denne som kommer nærmest det vi vil kalle en allround tur- og vandresko.

Mye av dette skyldes kombinasjonen vekt, høyde på skaft, passform og komfort. Meget godt snøresystem og en meget god såle. Om noe går i stykker kan skoene sendes inn til reparasjon. Dette er en skallmodell uten fôr, der skaftet er ikke tett på samme måte som en membransko, men trekker heller ikke fukt og tørker veldig raskt.

Godt valg om du må vade og går mye i vått terreng. Mangel på fôr gjør at du må ha gode sokker. Topp skomodell for de litt viderekomne. En av testteamets favoritter over flere år.

Poeng: 9

Alfa Impact A/P/S GTX

Pris: 6499 kr
Vekt: 880 gram per sko
Material: Fullnarvet lær, Gore-Tex, Vibram såle
Annet: Spesiell garanti, alle deler kan skiftes ut, egen dame- og herreutgave, str. 36-48
Skafthøyde: 16,5 cm

+ Stabil, meget slitesterk, høy komfort
- Lite negativt

<b>BÆREKRAFTIG: </b>Alfa-modellen er testens mest bærekraftige, da alle delene på skoen kan byttes ut om den går i stykker.
BÆREKRAFTIG: Alfa-modellen er testens mest bærekraftige, da alle delene på skoen kan byttes ut om den går i stykker. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Alfa Impact er en av de mest bærekraftige fjellskoene på markedet.

Det som gjør denne modellen spesiell er at den er produsert på en måte som gjør at alle delene kan skiftes ut om de går i stykker eller blir utslitt. Dette gjelder også selve membranen!

Ellers en klassisk, solid, allround fjellsko. Stabil, slitesterk, god støtte i ankel og en meget god såle. Godt snøresystem med låsekroker slik at du kan justere snøringen etter behov.

Solid gummikappe hele veien rundt som beskytter skoen. Få sømmer i slitasjeområder. Meget solid hælkappe. Sitter godt på foten i utgangspunktet, men kan kreve noe inngåing.

Poeng: 9

Crispi Skarven Evo GTX

Pris: 4499 kr
Vekt: 880 gram per sko
Material: Fullnarvet Nubucklær, Gore-Tex Dual Tech, Vibram såle
Annet: egen dame- og herremodell, str. 36-50
Skafthøyde: 16,5 cm

+ Stabil, slitesterk, presis i steget, høy komfort
- Lite negativt

<b>BEST I TEST: </b>Skarven-modellen fra Crispi ble testvinner, og er en sko panelet vil anbefale til alle slags turer.
BEST I TEST: Skarven-modellen fra Crispi ble testvinner, og er en sko panelet vil anbefale til alle slags turer. Foto: John Arne Tungen

Kommentar: En klassisk, allround fjellsko som har vært på markedet i en del år. Oppdatert flere ganger, og dagens utgave er fremstår som en komplett fjellsko.

Stabil, sitter godt på foten, slitesterk, god støtte i ankel og en meget god såle. Godt snøresystem med låsekroker og tilbaketrukket hempe slik at du kan justere snøringen etter behov. Solid gummikappe hele veien rundt som både stiver av og beskytter skoen.

Få sømmer i slitasjeområder. Solid hælkappe. God, uttakbar innleggssåle. Dette er en solid og til dels kraftig sko som kan trenge noe inngåing før den sitter.

Normal, til litt bred lest som er godt tilpasset oss her oppe i Norden. Ypperlig valg for deg som går litt lengre turer med sekk, men fungerer godt til det aller meste, også lette turer på stien. Et av testteamets førstevalg gjennom flere år. Anbefales!

Poeng: 9

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2023, og sist oppdatert 04/09 2023.

Les også