TEST AV JAKTSTØVLER

Test: De beste støvlene for lange jaktturer

Fungerer ikke jaktstøvlene som de skal, kan jaktturen bli en skikkelig nedtur. Gnag, våte støvler eller såler som ikke gjør jobben mot ­underlaget kan få de fleste av oss til å snu lenge før dagen er omme.

Pluss ikon
<b>TEST: </b>Vi har testet 7 ulike jaktstøvler, og kåret den støvelen som egner seg best til lange jaktturer.
TEST: Vi har testet 7 ulike jaktstøvler, og kåret den støvelen som egner seg best til lange jaktturer. Foto: Arne T. Hamarsland
Publisert

Hva er en god jaktstøvel? For meg må den være behagelig å gå med, ikke gi gnagsår eller støle fotsåler, og ha godt grep på alle typer underlag.

I tillegg må den støtte anklene ned bratte lier og holde meg tørr på føttene. Og den kan gjerne være like lett å ha på foten på slutten av dagen som da jaktturen startet om morgenen.

Er det mulig å få oppfylt alle disse ønskene? Vi samlet noen modeller og testet hva de duger til.

Uansett hva denne testen sier – når du skal kjøpe nye støvler, må du finne en modell som passer dine føtter. Det er det aller viktigste for at du skal bli fornøyd. Hvis tærne sklir fra side til side og hælen glipper, er ikke dette modellen for deg – uansett om det er en testvinner.

Vi jegere går mye utenfor sti, i høy vegetasjon og i myr. Her er høye støvler mer praktiske enn om du for eksempel skal gå på fjellet og stort sett følge stier. Vi har i denne testen tatt med en halvhøy modell for de som ønsker en lettere og lavere støvel.

Les også: (+) Test av ti klassiske fjellsko – lite skiller de tre beste

Slik testet vi

Alle støvlene er mottatt nye fra leverandør og har vært testet i variert terreng og varierende værforhold sommer 2022. Sålens grep på ulikt underlag, stabilitet, stivhet, vridningsstabilitet og vanntetthet er vurdert med alle modellene samlet. Vekt er vår veiing og kan avvike fra produsentens.

Alle støvler er veid på samme vekt før de ble tatt i bruk. Oppgitt vekt er per støvel. Vadedybde er målt på det laveste punkt på siden av pløsa.

I tillegg til at støvlene ble brukt i vann/vått terreng ble det gjennomført en felles vanntest etter 4–5 timers bruk. Støvlene ble veid tørre og satt i vannkar med vanndybde 12 cm. Etter 15 min ble støvlene tatt opp, sjekket for lekkasjer og veid på nytt

Støvlene har fått poeng på en skala der 1 er det dårligste, og 10 er det beste. Dette er testresultatene i stigende rekkefølge:

Härkila Foresthunter High

Pris: 3999 kroner
Materialer: Nubuk lær, Gore-Tex MS Advanced recycled-membran, Vibram yttersåler
Størrelser: 40–48
Vekt per støvel: 845 g (43)
Vadedyp: 21 cm

+ Solid, stødig, godt grep
– Gnager ved ankel, tung

<b>HäRKILA FOREST HUNTER HIGH: </b>Kunne vært en god jaktstøvel, men den gnager dessverre for mye ved ankelen.
HäRKILA FOREST HUNTER HIGH: Kunne vært en god jaktstøvel, men den gnager dessverre for mye ved ankelen. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Forest Hunter High er en solid, høy jaktstøvel i lær og er blant de tyngste i testen. Skaftet er godt polstret og med en myk og behagelig avslutning øverst. Tåparti og hæl er forsterket.

Vibramsåle med solide, myke mangekantede knaster som gir godt grep. Grepsriller på tå og hæl bidrar til ekstra grep i opp/nedoverbakker. Anatomisk innersåle med gel demping under tå og hæl. God gelenk- og tverrstivhet.

Hælsetet er også solid og gir stabilitet i vanskelig terreng. Trippel – og dobbeltsømmer. Søm ved tåparti kan være slitasjeutsatt. God snøring med lukka kulehemper over vrist og godt avrunda åpne hemper oppover skaftet.

Låsehempa er kun ei stoffhempe og låser derfor bare delvis. Det er derfor vanskelig å opprettholde ulik stramming over vrist og opp skaft når du går. Helt tørr i vanntest og den støvelen som samler minst vann, kun ca. 12 gram.

To års garanti.Dette er en flott jaktstøvel i utgangspunktet – men den har en alvorlig konstruksjonsfeil: Når du tar et skritt bøyes skaftet framover. Dette medfører at læret på begge sider brettes inn og gnager mot ankelknoken.

Dette gnaget er så kraftig at jeg kun har gått noen hundre meter med støvlene, da verket ankelknokene kraftig.

Begge støvlene har denne feilen på begge sider. Det framstår derfor som en feilkonstruksjon på modellen, ikke en tilfeldig feil som kun gjelder testparet. Det er ikke mulig å gå lengre turer med testparet på grunn av smerter ved ankelknokene.

Dersom gnaget ved ankelen ikke hadde vært der, hadde dette vært en meget god jaktstøvel.

Poeng: 4

Alpina Thor High

Pris: 3999 kroner
Materialer: Lær, Sympatex membran
Størrelser: 35–50
Vekt per støvel: 780 g (43)
Vadedyp: 23,7 cm

+ Stort vadedyp, drahemper på skaft/pløse
– Vanskelig snøring, middels støtte og stabilitet

<b>ALPINA THOR HIGH: </b>Har du tid til å bruke noen minutter på å knyte skoene, kan dette være en fin sko for deg.
ALPINA THOR HIGH: Har du tid til å bruke noen minutter på å knyte skoene, kan dette være en fin sko for deg. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Thor er en solid, høy lærstøvel og blant støvlene med størst vadedyp. Den oppleves behagelig på foten, men sømmen på toppen av skaftet gnager mot bar hud, merkes lite med longs på.

Forsterket på hæl og tåparti. De doble sømmene særlig på tåpartiet, kan være utsatt for slitasje. Vibram yttersåle med grove og myke mangekantede knaster, også i fotbuen. Grepet på ulike underlag er godt.

Stivhet i gelenk, tverrstivhet og stabilitet i hælsetet vurderes som middels.Snøringen består av tre lukkede snøremaljer, så en stoffhempe som snørelås, så to lukkede snøremaljer før det hele avsluttes med to vanlige, åpne snøremaljer.

Å stramme/åpne denne snøringen oppleves som tungvint og plundrete. Stoffhempa fungerer ikke effektivt som snørelås, det er derfor vanskelig å tilpasse snøringen over vrist og ankel. Det er greie drahemper bak på skaft og på topp-pløse.

Enkel søm på vristen og dobbel søm på tåforsterking kan være utsatt for slitasje. Filt innersåle, ca. 4 mm, ikke anatomisk. Holder seg helt tørr i vanntesten, men suger mest vann av alle og hver støvel øker med i gjennomsnitt 218 gram når den har vært i vannet.

Grei jaktstøvel hvis du ikke er opptatt av effektiv snøring.

Poeng: 7

Alpina Trapper RJAV

Pris: 3499 kroner
Materialer: Lær, Sympatex membran
Størrelser: 6,5 – 14
Vekt per støvel: 995 g (9/43)
Vadedyp: 25,4 cm

+ Stort vadedyp, solid
– Tung, vanskelig snøring

<b>ALPINA TRAPPER RJAV: </b>I likhet med den andre modellen fra Alpina kan det være noe vanskelig å snøre igjen skoene.
ALPINA TRAPPER RJAV: I likhet med den andre modellen fra Alpina kan det være noe vanskelig å snøre igjen skoene.

Kommentar: Trapper er den tyngste støvelen og den med størst vadedyp. Det er en solid lærstøvel med Alpinas egen yttersåle. Sålen har kraftige, myke, mangekantede gummiknaster og oppleves å gi godt feste.

Den har markerte grepsriller på hæl og skotupp, noe som forbedrer grepet opp/nedover. Gelenkstivhet og tverrstivhet er god og hælsetet er stabilt. Støvelen gir god støtte også i krevende terreng. Snøringen har lukkede snøremaljer hele veien, og en låsemalje i overgang mellom vrist/ankel.

Det oppleves vanskelig/tungvint å snøre igjen og å snøre opp støvelen. Det er plundrete å frigjøre snøringen i låsemaljen når støvlene skal av.I bruk oppleves støvelen som vanskelig å få til å sitte skikkelig, foten glir fram og tilbake.

På bar hud gnager topp-pløse litt, med longs merkes ikke dette. Triple og doble sømmer, men på tå og ved ankel kan sømmene være slitasjeutsatte. Enkel innersåle av filt, ca. 4 mm tykk. Savner drahempe på skaft/pløse og sparkekant på hæl.Holder tørt i vanntesten og er blant støvlene som trekker til seg minst vann i vanntesten (23 gram).

En god jaktstøvel når snøringen forbedres.

Poeng: 7

Seeland Hawker High Boot

Pris: 1649 kroner
Materialer: Gummi, lær/nubuk, mesh, Seetex membran
Størrelser: 40–48
Vekt per støvel: 630 g (43)
Vadedyp: 20,2 cm

+ Lette, godt grep
– Lite støtte og stabilitet, samler mye vann

<b>SEELAND HAWKER HIGH BOOT: </b>Denne modellen fra Seeland er testens rimeligste støvel.
SEELAND HAWKER HIGH BOOT: Denne modellen fra Seeland er testens rimeligste støvel. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Hawker er den letteste av støvlene i testen og samtidig en av støvlene med lavest vadedyp. Den er laget av paneler i gummi, nubuklær og mesh og det er brukt Seelands egen Seetex-membran og Seeland yttersåler.

Yttersålene har myke mangekantede gummiknaster som gir godt grep. Det oppgis at sålen har glassfibergelenk, men når sålen belastes, bøyer hele sålen seg som en banan og det er ikke mulig å se eller kjenne at det er en gelenk som stiver av sålen i fotbuen.

I bruk oppleves såle/støvler svært likt et par kraftige gummistøvler. Foten får minimalt med støtte og hælsetet er også svakt og gir etter ved belastning. I ulendt terreng får føttene dine mye juling i disse støvlene. Svakt anatomisk formet ca. 4 mm tykk innleggssåle.

Drahempe bak på skaft. Snøring med webløkker over vrist og litt skarpe, åpne snørekroker på skaft får ikke toppkarakter. Låsehempe fungerer som den skal og muliggjør ulik stramming over vrist og på skaft.

Enkle og doble sømmer. Sømmer på framfoten er utsatt for slitasje. Tørr i vanntest, er blant støvlene som samler mest vann i vanntesten med ca. 162 gram. Da er mellom 50 og 100 gram vann tømt ut. Vannet samler seg mellom ytterstoff og membran og renner ut som en foss når støvelen snus på hodet.

Et rimelig alternativ for korte turer uten sekk i flatt terreng.

Poeng: 7

Alfa Jerpe

Pris: 4899 kroner
Materialer: AlfaAir, Gore-Tex, EVA, Vibram-såle
Størrelser: 40–48
Vekt per støvel: 650 g (43)
Vadedyp: 21 cm

+ Lett, stabil, mange praktiske detaljer, bla. BOA snøring
– Gnag mot bar hud, samler mye vann

<b>ALFA JERPE: </b>Dessverre tar denne modellen inn noe vann når man vasser, men den skårer likevel høyt i testen.
ALFA JERPE: Dessverre tar denne modellen inn noe vann når man vasser, men den skårer likevel høyt i testen. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Sydd av det vedlikeholdsfrie AlfaAir overmaterialet med Gore-Tex membran for vanntetthet og pusteegenskaper. Vibram Grip ARG yttersåle og lett EVA mellomsåle for demping og stabilitet.

Totrinns BOA Fit-snøring, den nederste strammer over vristen og den øverste strammer skaftet. Fungerer stabilt, behagelig og med jevn stramming, er raskt i bruk og gir mulighet for separat tilpasning av strammingen på vrist/ankel.

Hæl fungerer som sparkekant og drahemper på skaft og pløse bidrar også til at på/av går lett. Pløsa hindres fra å gli ned ved at BOA-snøringen er tredd gjennom en slisse øverst på pløsa. Blant de letteste og de med lavest vadedyp.

De nederste ca. 5 cm av støvelen er forsterket med gummikalosjering. Vibramsålen har et åpnet mønster av myke gummiknaster som går godt ut på sidene og gir godt feste i sideskrått terreng. Tverriller på tupp og hæl bidrar til godt grep i opp/nedoverbakker.

Svakt anatomisk 4 mm tykk innleggssåle. Støvelen oppleves å ha god gelenkstivhet, tverrstivhet og et stabilt hælsete. Holder seg tørr i vanntesten, men det samler seg vann i støvelen mellom ytterlag og membran.

Når støvelen tas opp av vannet er den 200 gram tyngre enn da den var tørr. Hvis støvelen snus opp/ned renner ca. 100 gram vann raskt ut, men den har likevel en vektøkning på 100 gram etter en tur i myra.

Behagelig på foten, men med bar hud er det tendenser til gnag der pløsa brettes inn. Dette registreres ikke med longs på.

En flott og moderne jaktstøvel som dessverre tar til seg vann når du vasser.

Poeng: 8

Crispi Oppdal GTX Black

Pris: 3999 kroner
Materialer: Vannavstøtende fullnarvet lær, Gore-Tex PC-membran, Air Mesh EVO innersåle, Vibram yttersåle
Størrelser: 36 – 47
Vekt per støvel: 650 g (43)
Vadedyp: 17,5 cm

+ Lett, stabil, behagelig å gå med
– Lav vadehøyde, ikke sparkekant eller drahempe

<b>CRISPI OPPDAL GTX BLACK: </b>Har du ikke behov for veldig høye støvler, kan dette være skoen for deg.
CRISPI OPPDAL GTX BLACK: Har du ikke behov for veldig høye støvler, kan dette være skoen for deg. Foto: Arne T. Hamarsland

Kommentar: Oppdal er en halvhøy jaktstøvel. Den har lavest vadedybde og er blant de letteste i testen. På tåparti og ved hæl er det gummiforsterkninger.

Triple og doble sømmer, søm på tå kan være slitasjeutsatt. Signaloransje Vibram-såle med mangekantede, myke knaster. Kraftige grepsriller på tå og hæl bidrar til bedre grep i opp- og nedoverbakker.

Anatomisk formet innersåle av Air-Mesh EVO, ca. 5 mm tykk. Gelenk- og tverrstivhet er gode og hælsetet er solid og stabilt. Dette gir god støtte til foten i krevende terreng og med vekt på ryggen.

Støvelen sitter meget godt på foten og er svært behagelig å gå med helt fra første steg. Det er ikke registrert antydning til gnag i løpet av testturene. Snøringen er enkel og grei, låsehempe ved vristen fungerer som den skal.

Det er derfor kjapt/enkelt å tilpasse strammingen over vristen og opp ankelen slik du vil ha det. Helt tørr i vanntesten, samler ca. 36 g vann per støvel. Savner sparkekant på hæl og drahempe på skaftet.

Trives du med halvhøye jaktstøvler er denne midt i blinken.

Poeng: 8

TESTVINNER: Crispi Titan NW GTX

Pris: 4499 kroner
Materialer: 2,8 mm fullnarvet lær, Gore-Tex Performance Comfort membran, Air Mesh EVO innersåle, Vibram yttersåle
Størrelser: 36–48
Vekt per støvel: 830 g (43)
Vadedyp: 22 cm

+ Meget behagelig, god stabilitet, stort vadedyp
– Ikke grepsriller på tå og hæl, blant de tyngre

<b>CRISPI TITAN NW GTX: </b>Med 9 av 10 mulige poeng ble denne jaktstøvelen fra Crispi testvinner.
CRISPI TITAN NW GTX: Med 9 av 10 mulige poeng ble denne jaktstøvelen fra Crispi testvinner.

Kommentar: En forbedret versjon av den klassiske Titan-modellen. Kalosjeringen er forsterket og gir økt slitestyrke. I sålen er det brukt en ny og bedre gelenk som bedrer gangavviklingen og tverrstivheten.

Blant de tyngste i testen og en av støvlene med størst vadedyp. Snøringen er enkel og funksjonell med lukka snørehemper over vristen, så en effektiv låsehempe og så fire godt avrunda åpne snørehemper oppover skaftet.

Lett å regulere stramming over vrist og på skaft.Sydd med presise triple og doble sømmer. Sømmene på sider og tåparti kan være utsatt for slitasje. Vibramsåle med myke, mangekantede gummiknaster. Grepet er godt på alle underlag, men kunne vært forbedret med grepsriller på tå og hæl.

Støvelen oppleves å ha en god kombinasjon av mykhet og det å gi god støtte til fot/ankel i krevende terreng. Dersom du skal gå i tøft terreng med tung sekk kan en stivere støvel være et bedre valg, men det vil gå utover gåkomforten. Støvelen sitter meget godt og behagelig på foten.

Solid hælsete gir god støtte i sideskrått terreng. Det ble ikke registrert antydning til ubehag/gnag på testturene. Anatomisk formet Air Mesh EVO innersåle, 6 mm tykk. Helt tørr i vanntesten og med kun 17 gram vektøkning er den blant støvlene som samler minst vann når du vasser.

En jaktstøvel med en kombinasjon av komfort og stabilitet utenom det vanlige.

Poeng: 9

Hva er gelenk, tverrstivhet og hælsete og hvorfor er det viktig?

Tverrstivhet: Hvor lett bøyer sålen seg sidelengs når du holder tak rundt hælen og vrir sålen sideveis. I skrått terreng vil en støvel med god tverrstivhet støtte foten gjennom steget helt fra hælen settes i bakken til tåa forlater bakken. En såle med dårlig tverrstivhet vil gi etter når tyngden flyttes fra hælen og framover. Dette må fotbladet kompensere for, noe som øker belastningen på foten.

Gelenkstivhet: Foten vår er bygget for å bøyes ved tåballen når vi går. For å etterligne dette legges det inn en stiv gelenk fra hæl og fram mot tåballe. Når du forsøker å bøye denne sålen vil den være helt stiv fram til tåballen og bøyen kommer på samme sted som foten bøyes. Dette reduserer belastningen på føttene, særlig ved tung bør.

Stabilt hælsete: I skrått terreng og med tung bør er belastningen på hælen stor. Hvis støvelen er myk rundt hælen, vil den gi etter i stedet for å støtte.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2023.

Les også