HIMMELFENOMEN:

Turids blinkskudd forbløffer internett: – Sjokkerende

Hobbyfotograf Turid (65) knipset et spektakulært blinkskudd da hun skulle ta bilder av solnedgangen i Nord-Norge: – Jeg snudde meg mot mannen min og utbrøt: «Se her! Hva er dette for noe?!»

<b>SPEKTAKULÆR SKYFORMASJON: </b>Bildet av den mildt sagt spesielle skyformasjonen tok fullstendig av på Facebook denne uken. Bildet er tatt av Turid fra Oslo
SPEKTAKULÆR SKYFORMASJON: Bildet av den mildt sagt spesielle skyformasjonen tok fullstendig av på Facebook denne uken. Bildet er tatt av Turid fra Oslo Foto: Turid Gangnes Alvestad
Sist oppdatert

Da Turid Gangnes Alvestad fra Oppsal i Oslo la ut et bilde hun har tatt i Facebook-gruppen «Amatørfotografgruppa» denne uken, hadde hun ingen anelse om hva hun hadde i vente.

65-åringen er ivrig hobbyfotograf, og har de siste 20 årene brukt mye tid på å jakte på gode bilder i omgivelsene rundt seg.

Sjokkerende respons

Bildet hun delte på søndag er tatt sommeren 2014 ved Straumfjorden i Troms der familien tidligere hadde både hus og hytte. På bildet ser man en spektakulær «UFO-formet» skyformasjon farget rosa av solnedgangen.

– Det var helt tilfeldig at bildet ble tatt. Jeg hadde stilt inn kameraet for å ta bilder av solnedgangen, men så snudde jeg meg mot mannen min og utbrøt: «Se her! Hva er dette for noe?!» Jeg rakk ikke stille inn kameraet en gang, men måtte bare få tatt bildet så fort som mulig.

«KUPPET» FACEBOOK: Turids blinkskudd er i ferd med å runde 4000 likes på Facebook. Alle som jobber litt med sosiale medier vet at det er sensasjonelle tall.
«KUPPET» FACEBOOK: Turids blinkskudd er i ferd med å runde 4000 likes på Facebook. Alle som jobber litt med sosiale medier vet at det er sensasjonelle tall. Foto: Privat

Mange lot seg forbløffe og fascinere av bildet, og i skrivende øyeblikk torsdag har snart 4000 mennesker klikket «liker» på bildet.

– Det har vært litt sjokkerende for meg og jeg er helt rørt av responsen jeg har fått fra alle disse menneskene. Jeg er så takknemlig for alle tilbakemeldingene på bildet, sier Turid til klikk.no.

Trodde bildet var falskt

Hun forteller at hun også har delt bildet tidligere, men da uten i nærheten samme respons.

– Jeg tror det skaper ekstra interesse fordi folk ikke har sett noe slikt før. Samtidig så synes jeg et legges ut så mange fine bilder inne på Facebook-gruppen at jeg nesten synes det er litt urettferdig at akkurat mitt bilde blir så godt likt, sier den humørfylte damen.

Det var imidlertid også enkelte som stilte spørsmål ved om bildet kunne være ekte, eller om det er laget av kunstig intelligens. Det synes Turid er trist.

– Jeg har vært hobbyfotograf i 20 år og ville aldri lagt ut et bilde som ikke var ekte. Heldigvis var det mange som kommenterte at de også har sett lignende fenomener på himmelen. En av de andre fotografene i gruppen sendte meg for eksempel et fantastisk bilde som lignet veldig på mitt, sier Turid.

Les også: 20 utrolige, forlatte steder

Meteorologen: – Dette er linseskyer

Meteorolog John Smits hos Meteorologisk institutt føler seg trygg på at bildet er ekte, og forklarer at dette er et høyst reelt himmelfenomen som dukker opp når forholdene ligger til rette for det.

– Det er et veldig flott bilde av en sky av typen Altocumulus lenticularis, gjerne kalt fjellbølgesky eller linsesky. De er morsomme og kan anta mange forskjellige former og fasonger, i alle slags farger avhengig av hvordan sola skinner på dem, sier Smits til Klikk.no.

Han forklarer at skyene ofte kan minne litt om ufoer eller flere tallerkener som er stablet oppå hverandre. At skyene oppstår, er et tegn på turbulens i luften høyden, og skyene utgjør faktisk en fare for luftfarten, særlig småflytrafikk.

Les også: Piloter styrer unna disse «UFO-skyene» – det er det en god grunn til

– Skyene ofte oppstår i nærheten av fjelltopper dersom det blåser kraftig i høyden. Luft stiger opp og strømmer over fjellet på den andre siden. Da kan det dannes en slags bølge og skyene oppstår på toppen av denne bølgen ved at kondens omdannes til iskrystaller, sier Smiths

<b>SPEKTAKULÆRT SYN:</b> Dette bildet er tatt over Mount Hotaka i nærheten av OL-byen Nagano i Japan i 2011.
SPEKTAKULÆRT SYN: Dette bildet er tatt over Mount Hotaka i nærheten av OL-byen Nagano i Japan i 2011. Foto: Wikimedia Commons

Noen ganger er det fuktige og tørrere lag om hverandre i luften over fjellet, og skyene kan oppstå i flere lag oppå hverandre, slik som på Turids bilde. Skyene kan oppstå gjennom hele året. Du kan lese mer om fenomenet på yr.no. På nettsidene til World Meteorological Organization kan du se flere bilder av fenomenet.

Fotokonkurranse forandret livet

Dette er ikke første gang Turid har fått stor oppmerksomhet for ett av bildene sine. I 2004 ble et av bildene hennes valgt ut i en NRK-konkurranse.

– Fotointeressen min startet for alvor da jeg sendte inn et bilde til Nitimen på NRK P1. Bildet ble valgt ut som dagens bilde, og ble så populært at det ble valgt ut og hengt opp som en stor plakat utenfor Rådhuset i Oslo senere det året.

<b>BLE STARTEN PÅ HOBBYEN: </b>Dette nasjonalromantiske bildet er tatt på Vestlandet. Det ble sendt inn til en konkurranse på Nitimen på NRK P1 i 2004 og valgt ut til dagens bilde. Senere ble det valgt ut til å henge på en større plakat foran Rådhuset i Oslo.
BLE STARTEN PÅ HOBBYEN: Dette nasjonalromantiske bildet er tatt på Vestlandet. Det ble sendt inn til en konkurranse på Nitimen på NRK P1 i 2004 og valgt ut til dagens bilde. Senere ble det valgt ut til å henge på en større plakat foran Rådhuset i Oslo. Foto: Turid Gangnes Alvestad

Siden den gang har hun drevet aktivt med fotografering. Faktisk har hobbyen vært med på å heve livskvaliteten hennes.

– Jeg ødela ryggen min for mange år siden og var borte fra jobb i fem år og måtte gjennom rehabilitering og få meg ny utdannelse til ny jobb. Foto-hobbyen har vært en veldig fin måte for meg å komme meg ut på. Jeg vil absolutt anbefale andre å gjøre det samme, det er en veldig fin hobby. Man trenger absolutt ikke være noen proff fotograf. Man må bare ha et litt våkent blikk og følge med på små og store ting som skjer i omgivelsene rundt deg, sier Turid.

Les også: Klodens mest fantastiske steder: Ingen vet hvordan krukkene havnet der

Ekorn dukket opp på barskapet

Fotoentusiasten mener at en nøkkel til å ta gode bilder er å ha kameraet lett tilgjengelig, og handle raskt når man ser gode motiver: Plutselig kan en vakker himmel forandre seg, eller objektet kan forsvinne.

<b>NØTTELITEN BOR I ... HØYBLOKK?!</b> Turid skjønte ingenting da hun hørte lyder i leiligheten sin. Heldigvis hadde hun kameraet tilgjengelig da Nøtteliten kom på besøk i 12. etasje. Ifølge Turid sitter ekornet her på barskapet hennes.
NØTTELITEN BOR I ... HØYBLOKK?! Turid skjønte ingenting da hun hørte lyder i leiligheten sin. Heldigvis hadde hun kameraet tilgjengelig da Nøtteliten kom på besøk i 12. etasje. Ifølge Turid sitter ekornet her på barskapet hennes. Foto: Turid Gangnes Alvestad

– Nå for eksempel ser jeg noen fantastiske skyer ut vinduet mitt fra leiligheten. Hadde jeg ikke sittet her og snakket med deg, hadde jeg skyndet meg ut å tatt bilder, flirer Turid, og fortsetter:

– I fjor hørte jeg plutselig en voldsom romstering i leiligheten. Da jeg undersøkte, dukket det opp et lyst levende ekorn som hadde kommet seg inn i min leilighet i 12. etasje. Jeg fikk tatt bilde av det, før det hoppet ut og ned 12 etasjer. Det så ut til å klare seg fint, ler hun.

Under kan de se ytterligere to bilder Turid er spesielt godt fornøyd med:

RØDREV: Dette bildet av en rev er et annet bilde Turid er spesielt godt fornøyd med Det ble også tatt i 2014 oppe på fjellheisen i Tromsø. – Jeg skulle fotografere solnedgangen, men hørte noen lyder og snek meg bort, sier hun.
RØDREV: Dette bildet av en rev er et annet bilde Turid er spesielt godt fornøyd med Det ble også tatt i 2014 oppe på fjellheisen i Tromsø. – Jeg skulle fotografere solnedgangen, men hørte noen lyder og snek meg bort, sier hun. Foto: Turid Gangnes Alvestad
FROSSEN FUGL? Turid går ofte tur ved Østensjøvannet i Oslo og nylig la hun merke til denne merkverdige is-formasjonen. Jeg synes det så litt ut som en fugl, så da måtte jeg ta bilde av den, sier Turid.
FROSSEN FUGL? Turid går ofte tur ved Østensjøvannet i Oslo og nylig la hun merke til denne merkverdige is-formasjonen. Jeg synes det så litt ut som en fugl, så da måtte jeg ta bilde av den, sier Turid. Foto: Turid Gangnes Alvestad

Denne saken ble første gang publisert 08/02 2024, og sist oppdatert 09/02 2024.

Les også