TURTIPS

Er flere tynne sokker varmere enn én tykk? Slik holder du varmen på føttene

Er det bedre med én tykk enn flere tynne sokker? Bør de vaskes før bruk? Og mister sokker isolasjonsevnen når de slites? Forskere på det svenske Arbeidslivsinstituttet har sett nærmere på saken.

<b>FLERE LAG ISOLERER BEST:</b> Flere par tynne sokker isolerer bedre enn ett par tykke.
FLERE LAG ISOLERER BEST: Flere par tynne sokker isolerer bedre enn ett par tykke. Foto: Randulf Valle
Sist oppdatert

Forskerne brukte en termoregulert modellfot som hadde åtte soner hvor tilført effekt kunne kontrolleres separat.

Denne modellfoten ble i forsøket plassert i et rom hvor det var vindstille og 6 varmegrader.

Effekten som trengtes for å holde overflaten av modellfoten på 34 grader celsius ble registrert, og på bakgrunn av dette kunne isolasjonsevnen til sokken beregnes.

I forsøket ble fem ulike sokker brukt. Én bomullssokk og fire sokker i ullfrotté. De fire sokkene i ullfrotté var laget i materiale med vekt på 200, 400, 600 og 800 g/m².

Et forsøk hvor isolasjonsevnen til hver enkelt sokk ble målt, viste ikke overraskende at bomullssokken ga dårligst isolasjon.

For ullfrottésokkene økte isolasjonsevnen så å si lineært med økende materialvekt. Den tyngste ullfrottésokken hadde ca. 40 % bedre isolasjonsevne enn den tynneste.

Les også: Derfor fryser du på føttene

Én tykk eller flere tynne sokker?

At en tykk sokk isolerer bedre enn en tynn, er knapt sjokkerende, men mer interessant ble det da forskerne målte isolasjonsevnen til kombinasjoner av sokker.

Først ble fire kombinasjoner av sokker, som ga en samlet materialvekt på 800 g/m², undersøkt. En enkelt sokk på 800 g/m² ga dårligst isolasjonsevne.

TO PAR SOKKER: Forskere har funnet ut at to par tynnere sokker faktisk gir bedre isolasjonsevne enn kun én tykk.
TO PAR SOKKER: Forskere har funnet ut at to par tynnere sokker faktisk gir bedre isolasjonsevne enn kun én tykk. Foto: Getty Images

En kombinasjon av sokker på 600 g/m² og 200 g/m² ga en økning i isolasjonsevne på cirka
10 %.

To sokker på 400 g/m² ga en ytterligere, svak forbedring, mens fire sokker på 200 g/m² viste seg å ha 35 % bedre isolasjonsevne enn én sokk på 800 g/m³. Det viste seg faktisk at man kun trengte to sokker på 200 g/m² for å få bedre isola­sjonsevne enn én sokk på 800 g/m².

At flere tynne lag isolerer bedre enn ett tykt, er et klassisk råd og en etablert sannhet innen turbekledning. Derfor er det interessant å få det bekreftet gjennom kontrollerte forsøk.

Årsaken er sannsynligvis at det for hvert lag etableres et isolerende luftsjikt som bidrar til isola­sjonen i tillegg til materialet i sokkene.

Les også: (+) Test av 10 tynne jakker som varmer

Bør sokkene vaskes før bruk?

Isolasjonsevnen til sokkene med materiale på 400 g/m² og 800 g/m² ble også målt i ny, brukt samt brukt og vasket tilstand. I begge tilfeller hadde ny sokk dårligst isolasjonsevne.

Isolasjons­evnen økte etter bruk og økte ytterligere etter vask. Økningen var størst for den tykkeste sokken, hvor brukt og vasket sokk hadde drøyt 10 % bedre isolasjonsevne enn den nye.

Det kan altså lønne seg å vaske nye sokker før bruk, for å få best mulig isolasjonsevne.

Les også: (+) Test av ti klassiske fjellsko

Dropp tjukke sokker i godt isolerte sko

Forskerne målte også isolasjonsevnen til ulike kombinasjoner av sokker og sko.

Tre skopar ble brukt: Ett par lærstøvler uten fôr, ett par arbeidssko med Gore-Tex-membran og ett par lærstøvler fôret med Thinsulate og nylonpels.

I de ufôrede lærstøvlene økte isolasjonen mye når modellfoten fikk på sokker. Den tykkeste kombinasjonen av sokker ga en økning i isolasjon på over 40 %.

I skoene som allerede var fôret, var økningen i isolasjonsevne derimot mye mindre. For støvlene med Thinsulate og nylonpels var det knapt mulig å registrere noen økning i isolasjonsevne om man sammenlignet modellfot med og uten sokker.

<b>TYKKE SOKKER GIR LITEN EFFEKT: </b>I godt isolerte sko, som disse skiskoene, gir det relativt liten effekt på isolasjonsevnen å bruke ekstra sokker.
TYKKE SOKKER GIR LITEN EFFEKT: I godt isolerte sko, som disse skiskoene, gir det relativt liten effekt på isolasjonsevnen å bruke ekstra sokker. Foto: Randulf Valle

Årsaken antas å være at fôrede støvler allerede har et tykt, stillestående luftlag i isolasjonen, og at tykke sokker kan føre til at isolasjonen i skoen presses sammen og den isolerende lufta presses ut, slik at netto isolasjonsøkning blir liten.

Forskerne påpeker imidlertid at ekstra sokker kan bedre isolasjonsevnen i praktisk bruk på grunn av evnen til absorbsjon av fuktighet.

Slitasje

Effekten av slitasje på isola­sjonsevnen ble målt for sokken med materiale på 400 g/m². Sokken veide 39 gram som ny.

Sokken beholdt isola­sjonsevnen selv da vekten var redusert til 28 gram som følge av slitasje. Først da sokken var slitt ned til en vekt på 18 gram, ble det målt vesentlig reduksjon i isolasjonsevnen.

Hør: Derfor fryser du - hør miniserien om kulde fra Podkasten Villmarksliv

Kort oppsummert

  • Forsøkene bekrefter at flere tynne isolasjonslag er bedre enn ett tykt.
  • Sokker får bedre isolasjonevne om de vaskes før bruk.
  • Rapporten viser at du får større økning i isolasjonsevnen når du tar på sokker i en uisolert sko, enn i en sko med tykt fôr.

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2023, og sist oppdatert 05/01 2024.

Les også