Fakta om reinen fra A til Å

Rudolf er trolig en jente – 29 utrolige fakta om reinsdyret

Reinsdyret Rudolf er trolig en jente. Her kan du lese hvorfor – og 28 andre utrolige fakta om reinsdyret.

<b>VILLREIN:</b> Det er et flott syn å møte villrein ute i fri natur.
VILLREIN: Det er et flott syn å møte villrein ute i fri natur. Foto: Kjell-Erik Moseid
Sist oppdatert

Hva kan du egentlig om reinen? I en del land er det kanskje julenissen, Rudolf og filmen Frost man tenker på, mens vi her i Norge kanskje i større grad forbinder reinsdyret med Finnmark, samer og store vidder.

Den urnorske reinen har vært en viktig levevei for samene i uminnelige tider. Visste du for eksempel at reinsdyrkjøtt trygt kan spises uten «kjøttskam».

At reinsdyret spiser kun mat som er proppfulle av antioksidanter og at reinen utnytter enorme områder som ellers ikke er egnet til «matproduksjon»?

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om hunden din

Under får du 29 fakta og informasjon om reinen – fra A til Å.

Antioksidanter: Reinsdyr spiser stort sett lav, lyng, urter og bær – alle proppfulle av sunne antioksidanter.

<b>MAT:</b> Reinen finner mat under snøen også om vinteren. Simla beholder geviret til kalven er født på våren. Bukken mister normalt geviret før jul. Det kan tyde på at «Reinsdyret Rudolf» faktisk må være en jente.
MAT: Reinen finner mat under snøen også om vinteren. Simla beholder geviret til kalven er født på våren. Bukken mister normalt geviret før jul. Det kan tyde på at «Reinsdyret Rudolf» faktisk må være en jente. Foto: Hinrich Bäsemann

Bærekraft: Reinsdyrnæringen er bærekraftig, og utnytter enorme områder med villmark som ellers ikke kan brukes til jord- eller husdyrbruk.

Carpaccio: Ekstremt enkel og svært lekker måte å tilberede reinsdyrkjøtt på; surr plastfolie rundt fersk flatbiff av rein, frys over natten og skjær i løvtynne skiver. Server med olivenolje, pepper og ruccola.

Distrikter: De samiske reinbeiteområdene er inndelt i distrikter hvor reineierne har dyrene i en felles flokk og samarbeider om den praktiske driften.

Ernæring: Reinsdyrkjøtt er noe av det magreste du kan finne – det inneholder bare mellom to til tre prosent fett. I tillegg får du en rekke viktige vitaminer gjennom rein.

Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring har ikke klassifisert viltkjøtt som rødt kjøtt. Årsaken er primært at det finnes lite forskning på helseeffektene av å spise viltkjøtt.

Finansiering: I perioden 2018–2019 var rammen for finansiering av Reindriftsnæringen på 123,1 millioner kroner.

Gevir: Både han- og hunnreinen har gevir, ulikt andre hjortedyr.

Maktforholdet mellom bukkene og simlene reguleres ved at geviret felles på ulik tid av året. Bukkene feller normalt sitt før jul, det er derfor sannsynlig at Rudolf er en jente!

Årsaken til at simla feller geviret senere enn bukkene, er trolig at det gjør simla dominant i forhold til bukkene og andre dyr som ikke bærer kalv – og får da trolig lettere tilgang på mat.

Simla feller geviret først når kalven er født – i mai/juni.

Holdbarhet: Forskningsinstituttet Nofima har funnet ut at antioksidantene reinen får i seg på beite gir kjøttet ekstra holdbarhet. Med riktig emballasje og temperatur kan ferskt reinsdyrkjøtt holde seg i opptil tre uker. Vakuumpakket filet kan holde seg enda lenger i kjøleskapet.

Indrefilet: Det mest eksklusive stykket, indrefileten, kan kjøpes i enkelte butikker som ferskvare. Indrefilet av rein stekes raskt på høy varme.

Jern: Reinsdyrkjøtt er en viktig kilde for jern, som vi blant annet trenger for å frakte oksygen fra lungene og ut i kroppen.

LES OGSÅ: (+) 7 steg for bedre treff med jaktrifla

Kina: Ulike markeder er interessert i ulike deler av reinsdyret. Det er en samisk tradisjon å bruke så mye av dyret som mulig.

Produsenten Finnmark Rein har ført dette videre og selger nå blant annet penis, testikler, bein og kraft til Kina.

Livsstil: Å være reineier er mer en livsstil enn et yrke. De som avler opp og slakter reinen har kunnskap som har gått gjennom generasjoner, og derfor får du garantert den aller beste råvaren når du velger reinsdyrkjøtt.

Michelin: Reinsdyrkjøtt oppfattes som eksklusivt og er noe du kan servere hjemme når du vil lage et godt måltid. Reinsdyrkjøtt har også funnet veien til de fineste restauranter. I dag leveres det reinsdyrkjøtt til restauranter som Maaemo og Noma, som til sammen har fem Michelin-stjerner.

Naturlig matproduksjon: Reinsdyr beiter fritt og følger årstidene over milevis med fjell og kyst, helt i takt med naturen. Slik har det vært i årtusener og resultatet er ekstremt god viltsmak og svært sunt kjøtt.

Omega-3 og -6: En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og omega-6 som fisk. 100 gram reinsdyrkjøtt inneholder den daglige anbefalte dosen av de essensielle fettsyrene.

Proteiner: Reinsdyrkjøtt er rikt på proteiner, og anbefales som en god proteinkilde sammen med vegetabilske proteinkilder.

<b>JAKT: </b>Jakt på villrein er et viktig element i å regulere bestanden. Jakt på villrein er for øvrig en aktivitet vi har drevet med i Norge i flere tusen år.
JAKT: Jakt på villrein er et viktig element i å regulere bestanden. Jakt på villrein er for øvrig en aktivitet vi har drevet med i Norge i flere tusen år. Foto: Arkiv

Quebec: Reinens canadiske slektning heter karibu. I motsetning til reinsdyr er karibuen i Canada under konstant trussel fra menneskelig aktivitet, og finnes stort sett bare nord i Quebec og i Labrador-distriktet. Cariboukjøtt er derfor ikke like vanlig kost som reinsdyrkjøtt.

Respekt: Reinsdyr og samer har levd i pakt med naturen og hverandre i tusenvis av år. De fleste reineierne har stor respekt for dyrene, selv om det har forekommet saker der Mattilsynet har måtte gripe inn mot enkelte reineiere.

Sopp: Reinsdyr er gale etter sopp, og om høsten legger de gjerne ut på lange vandringer inn i bjørkeskogen på soppjakt. Ikke rart sopp går godt til reinsdyrsteik.

LES OGSÅ: (+) 25 tips som sikrer suksessfull smygjakt

Tana: Norges største reinslakteri, Finnmark Rein, ligger i Finnmarks-bygda Tana, innerst i Tanafjorden, midt inne blant noen av de viktigste reinsdyrdistriktene i fylket.

Urdyret: Reinen var her lenge før oss – den har vandret på vidda i minst 9000 år. Rein har vært vikingmat, og er fortsatt noe av det sunneste vi kan spise.

Vårflytting: I april hvert år vandrer flere hundre tusen reinsdyr fra vinterbeitene på innlandet mot sommerbeitene ved kysten i Finnmark, og reindriftssamene jobber dag og natt for å se til at flyttingen går riktig for seg.

LES OGSÅ: (+) Test av store jaktsekker: En av sekkene får toppscore

Wok: Med reinsdyrkjøtt kan du være så kreativ på kjøkkenet som du vil. Hva med en woket reinsdyr vintersalat? Wok reinsdyr, chili, brokkoli, sellerirot og gulrot, tilsett soyasaus, salt og pepper og server lunken.

X-faktor: Reinsdyrkjøtt lar seg ikke skremme av noe – det kan lett kombineres med andre kraftige smaker, både på tallerkenen (tenk viltsaus med brunost) og i glasset (en kraftig rødvin).

<b>SKAMFRI MAT:</b> Viltkjøtt kan du spise uten noen form for kjøttskam. Det er naturlig, sunt og smaker godt.
SKAMFRI MAT: Viltkjøtt kan du spise uten noen form for kjøttskam. Det er naturlig, sunt og smaker godt. Foto: Yngve Ask

Ytrefilet: Et supermørt stykke rein med jevn størrelse. Kan kjøpes i butikker med godt utvalg av kjøtt og ferskvare.

Zzz…: Reinsdyr blir fullstendig døgnville i midnattssola. Forskere fra Universitetet i Tromsø har funnet ut at dyrene totalt mangler døgnrytme om sommeren.

<b>REIN I SOLNEDGANG:</b> Om våren trekker eller flyttes reinen fra vinter- til vår- og sommerbeite ute ved kysten.
REIN I SOLNEDGANG: Om våren trekker eller flyttes reinen fra vinter- til vår- og sommerbeite ute ved kysten. Foto: Shutterstock

Ærefullt: Å være reineier er forbundet med ære – du tar vare på en tradisjon som strekker seg minst tilbake til vikingtiden, og du er med på den svært viktige forvaltningen av vår arktiske natur.

Øst-Finnmark: Et enormt område som dekker 15 reinbeitedistrikt over til sammen 15 kommuner. Her finnes en svært rik fauna og flora som tilbyr reinsdyrene både sommer- og vinterbeite.

Åtte årstider: I samisk kultur telles det åtte årstider, som er nært knyttet til reinens naturlige vandring og reineiernes oppgaver gjennom året: Vårsommer, sommer, høstsommer, høst, høstvinter, vinter, vårvinter og vår.

Kilder

https://www.villrein.no/biologihttps://www.landbruksdirektoratet.no/no/reindriften/tilskudd/distrikter-og-tamreinlag

https://www.lhl.no/et-sunnere-liv/ernaring-mat-og-helse/viltkjott-og-ernaring/

https://nofima.no/nyhet/2008/07/8499622727546917255/

https://forskning.no/mat-og-helse-nofima-partner/reinsdyrkjott--det-sunneste-kjottet/964011

https://www.regjeringen.no/contentassets/0a87378fc1974c0e87ba5348462ad905/reindriftsavtalen-2018-2019.pdf

Denne saken ble første gang publisert 06/02 2020, og sist oppdatert 01/12 2023.

Les også