UENDELIG LYKKE ETTER DEN STORE SORGEN:


– Er så glad at jeg får vondt

Kickboksing-dronningen og ektemannen opplevde stor sorg da de mistet sitt ufødte barn hele fire ganger. Lykken var derfor stor da Thea Næss og Christian Galvez endelig fikk sønnen Felix like før jul.

<b>LYKKELIG FAMILIE:</b> – Selv om det er mye å gjøre, er det fleksible dager for Christian også. Da kan vi våkne opp sammen, og Felix er så glad om morgenen. Det første vi våkner til er et smil. Det gjør jo dagen din allerede der. Det er koselig at vi kan dele den opplevelsen, smiler Thea.
LYKKELIG FAMILIE: – Selv om det er mye å gjøre, er det fleksible dager for Christian også. Da kan vi våkne opp sammen, og Felix er så glad om morgenen. Det første vi våkner til er et smil. Det gjør jo dagen din allerede der. Det er koselig at vi kan dele den opplevelsen, smiler Thea. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Oslofjorden ligger blikkstille og glitrer i vårsola. De store løvtrærne er fulle av irrgrønne knopper som vitner om nytt liv. Langsmed stranda går Thea Næss (37) og ektemannen Christian Galvez og bærer på sønnen som en dyrebar skatt.

– Det er første gangen han er ute ved havet, smiler den mange ganger verdensmesteren i kickboksing, som ble mamma for første gang den 22. desember i fjor.

Felix Alexander (fire måneder) har sovet i bilen under den 15 minutter lange kjøreturen fra familiens nye hjem på Lambertseter til den idylliske Hvervenbukta. Nå er han i ferd med å våkne.

Et litt forvirret og trøtt blikk skifter raskt fokus over til en flokk med ender som har samlet seg i vannkanten. Det er mye å følge med på for en liten gutt som er helt ny i verden, og for foreldrene som studerer sønnen i hans nysgjerrige møte med alt dette nye.

– Han er en veldig rolig baby, og når han er våken så er han veldig våken. Han liker helst å sitte sånn at han er plassert med blikket utover mot det som skjer. Det kan godt hende at det gjelder alle babyer, men det er i alle fall veldig tydelig på han at han liker å få med seg ting. Da smiler han masse, sier Thea stolt.

<b>ROLIG BABY:</b> – Det har vært lite av våkenetter. Helt fra start har han sovet gjennom nesten hele natten. Det meste han har sovet i strekk er ni timer. Men alle sier at det kommer til å forandre seg, sier Thea, som enn så lenge er godt fornøyd med sønnens sovehjerte.
ROLIG BABY: – Det har vært lite av våkenetter. Helt fra start har han sovet gjennom nesten hele natten. Det meste han har sovet i strekk er ni timer. Men alle sier at det kommer til å forandre seg, sier Thea, som enn så lenge er godt fornøyd med sønnens sovehjerte. Foto: Svein Brimi

Gikk gjennom fire spontanaborter

Det er ikke vanskelig å legge merke til hvordan det tøffe kickboksing-paret smelter litt hver eneste gang lille Felix ansikt bryter ut i store smil.

– Vi er lykkeligere enn vi noen gang har vært. I forkant klarte jeg ikke å tenke så mye på hvordan det kom til å bli, for jeg har jo ikke vært i denne situasjonen før. Jeg har derfor bare gått og gledet meg til han skulle komme uten at jeg helt klarte å se det for meg. Så kom Felix, og er bare en liten engel. Jeg er veldig glad for at det er akkurat han som har kommet til oss, sier Thea, og gir sønnen et varmt blikk.

Ekteparets vei til å bli foreldre har vært lang og krevende. I oktober i fjor valgte Thea å skrive et åpenhjertig innlegg på sin offisielle Facebook-side om den tunge tiden de har gjennomgått.

– Etter over to år i en berg-og-dalbane av opp og nedturer, med fire graviditeter og fire spontanaborter er det nå vanskelig å sette ord på takknemligheten og gleden vi kjenner på, skrev hun, og la ved bilder av Christian som holder en beskyttende hånd over hennes gravide mage.

<b>LIVETS FØRSTE STRANDTUR:</b> Lille Felix er med mamma Thea og pappa Christian på sin aller første tur til havet og stranden. Den idylliske Hvervenbukta ligger en 15 minutters kjøretur fra familiens nye hjem på Lambertseter i Oslo.
LIVETS FØRSTE STRANDTUR: Lille Felix er med mamma Thea og pappa Christian på sin aller første tur til havet og stranden. Den idylliske Hvervenbukta ligger en 15 minutters kjøretur fra familiens nye hjem på Lambertseter i Oslo.

Les også: Opplevde to spontanaborter: – Jeg gråt masse, og tårene kunne komme helt plutselig og overveldende

Vil hjelpe andre par

Etter å ha opplevd skuffelse, sorg og følelsen av å mislykkes fire ganger, følte Thea og Christian seg trygge nok til å dele nyheten om at de ventet et barn da svangerskapet så ut til å gå normalt. Først da var de klare for å fortelle omverdenen om de tunge spontanabortene.

– Vi ønsket å dele slik at andre som står i tilsvarende situasjon skal kjenne på at det er greit å snakke om det, at man kan få varme og støtte når man står i det. Det er klart at det er vanskelig å snakke om det der og da – når man står midt i det vanskelige. Det er mye lettere å snakke om det etterpå, sier Thea.

<b>VALGTE ÅPENHET:</b> – Det har vært utelukkende positivt å dele erfaringene om spontanabortene. Det er veldig godt å kjenne på. Vi har ikke vært åpne om det fordi det har vært viktig for oss å fortelle vår historie, men mer fordi jeg følte at når man snakket om det så kom det så mange fine innspill, mange gode tips og mye varme og godhet fra folk. Vi ønsket å dele det sånn andre som står i tilsvarende situasjon skal kunne kjenne på at det er greit å snakke om det, sier ekteparet.
VALGTE ÅPENHET: – Det har vært utelukkende positivt å dele erfaringene om spontanabortene. Det er veldig godt å kjenne på. Vi har ikke vært åpne om det fordi det har vært viktig for oss å fortelle vår historie, men mer fordi jeg følte at når man snakket om det så kom det så mange fine innspill, mange gode tips og mye varme og godhet fra folk. Vi ønsket å dele det sånn andre som står i tilsvarende situasjon skal kunne kjenne på at det er greit å snakke om det, sier ekteparet. Foto: Svein Brimi

Ektemannen nikker samtykkende.

– Det er kanskje mange der ute som ikke kjenner til hvor tungt det kan være å gå gjennom de vanskelige periodene som Thea og jeg opplevde med spontanabortene. Hvis det hjelper ett eller flere par å få høre om det, slik at de ikke føler seg så alene, er veldig riktig for oss. Vi håper at vår åpenhet kan føre til at det blir mer normalisert. Det er helt vanlig at det skjer spontanaborter, sier Christian.

Ekteparets åpenhet har allerede vist seg å bety mye for mange som har opplevd å miste sine ufødte barn.

– Vi har bare fått fine tilbakemeldinger. Det er flere som har delt sine historier, og jeg tenker at det er sunt at man får flere nyanser på fødsler og det å ønske seg barn. Fødsler er også helt forskjellige fra hverandre, og det er ingen som har den samme opplevelsen. Man ser oftest at veien til fødsel er solskinnshistoriene, og for oss har det vært viktig å vise at det også finnes skyggesider, poengterer Thea.

<b>FELIX ALEXANDER:</b> – Felix Alexander smiler masse, og det gjør jo oss veldig lykkelige. Jeg er så glad for at det er akkurat han som har kommet til oss, sier Thea.
FELIX ALEXANDER: – Felix Alexander smiler masse, og det gjør jo oss veldig lykkelige. Jeg er så glad for at det er akkurat han som har kommet til oss, sier Thea. Foto: Svein Brimi

Les også: Mange kvinner vet ikke at de er rammet før de får problemer med å bli gravide

Født 10 dager før termindato

Lille Felix bestemte seg for å komme ut 10 dager før termindato. Etter 12 timer inne på fødestuen, var den lille gutten nær ved å måtte tas med keisersnitt. Til slutt endte han med å bli forløst med sugekopp.

– Rett før Felix kom ut, var det fem-seks helsepersonell inne på rommet. Jeg husker bare alle som var fokusert på det lille barnet og meg, og Christian sto ved siden av og heiet. Jeg følte at vi gikk i kamp, for han ropte: «Kom igjen, kom igjen!» og hermet etter det jordmoren og legen sa. Vi kjempet virkelig sammen, forteller Thea.

Kontrasten fra den hektiske fødselen til øyeblikket som fulgte like etterpå, kunne ikke vært større, minnes hun.

– Det var helt enormt å oppleve følelsen av at den varme, lille, fine gutten ble lagt oppå magen min, og lettelsen over at det faktisk hadde gått bra etter at han gjorde sitt første skrik. Det er ingen tvil om at det er det lykkeligste øyeblikket vi har opplevd i livet.

Christian smiler når han tenker tilbake på synet av kona som holdt sønnen for aller første gang.

<b>THEA NÆSS:</b> – Det er ganske fascinerende å bli mamma og oppleve hva det gjør med deg. Jeg husker godt at mamma eller pappa kunne bekymre seg for oss barna. Og som ungdom blir man litt sånn: «Slutt å mase». Men nå kjenner jeg på at alt jeg vil er at barnet mitt skal ha det bra og jeg har også fått en annen følsomhet rundt barn, forteller Thea.
THEA NÆSS: – Det er ganske fascinerende å bli mamma og oppleve hva det gjør med deg. Jeg husker godt at mamma eller pappa kunne bekymre seg for oss barna. Og som ungdom blir man litt sånn: «Slutt å mase». Men nå kjenner jeg på at alt jeg vil er at barnet mitt skal ha det bra og jeg har også fått en annen følsomhet rundt barn, forteller Thea. Foto: Svein Brimi

– Det er ikke ofte jeg har sett den intense gleden i Theas øyne som jeg så da. Det var som om hun hadde en aura rundt seg av ren glede da hun holdt Felix. Da kom tårene fra meg også. Jeg opplevde fødselen som litt dramatisk, men det ble aldri noe panikk, og det føltes godt. Uansett hva man kan si om Helse-Norge, er det helt sikkert at våre fødende kvinner blir godt ivaretatt. Det fortjener de også til tusen etter å ha vært gjennom en fødsel, smiler den nybakte faren.

Les også: (+) Kjære datteren min. Når du blir bestemor selv, så vil du forstå forskjellen

Kickboksingklubb i Asker

Selv om Thea og Christian har forsøkt å få barn lenge, opplevde de det likevel som litt uventet da de ble gravide med Felix. På det tidspunktet hadde de nettopp startet sin egen kickboksingklubb i Asker, de drev eget treningsstudio og holdt fortsatt på med oppussingen av den nye rekkehusboligen på Lambertseter. Fortsatt gjenstår det mye på huset, og inntil videre sover de alle tre i samme seng i stua.

– Selv om det er hektiske dager, er jeg mest hjemme med Felix. Men når vi er ute på treninger er det mange mennesker som har fulgt med på oss og som vil holde ham og hilse på. Han blir tidlig veldig sosial, og det ser vi at han liker, smiler Thea.

37-åringen opplever at hun har endret seg en del etter at Felix kom til verden.

– Jeg har blitt mer bekymret etter at jeg ble mamma. Det er plagsomt, så jeg håper at det går over. Jeg driver og jobber med meg selv med akkurat de tingene der. Jeg må bare ha tillit til at han har det bra og tillit til verden, at alt skal gå bra med ham. Man skal ikke gå og bekymre seg sånn hele tiden. Det er ikke bra, mener hun.

KICKBOKSING: Kickbokser og tidligere "Skal vi danse" deltager Thea Næss, sammen med ektemannen og trener Christian Galvez.
KICKBOKSING: Kickbokser og tidligere "Skal vi danse" deltager Thea Næss, sammen med ektemannen og trener Christian Galvez. Foto: Morten Bendiksen

Les også: Kari-Ann er bare 16 år når hun blir tvunget til å føde en baby. Babyen adopteres bort. 30 år senere skjer det utrolige

Fått støtte fra Olympiatoppen

Ektemannen, som i årevis har vært Theas trener i kickboksing, er av den mer rolige og praktiske typen når det kommer til barneoppdragelse. Når Thea blir for urolig, drar hun som vanlig nytte av sin kjæres sterke sider.

– Christian har vært en maksimal støttespiller for meg i alle år. Han har stått i ringhjørnet mitt siden 2008 og vært klippen min hele veien for at jeg skal få til det jeg vil i idretten. Nå har vi fortsatt et felles fokus – Felix. Det er deilig at vi kan flytte fokus litt vekk fra meg og bare over på han, sier hun og smiler til den lille babyen.

– Forholdet mitt til Christian har virkelig bare blomstret opp igjen med ny styrke, for nå har vi Felix sammen. Nå er det oss enda mer. Det føles veldig hyggelig å være en familie på tre, fortsetter hun.

Thea har fått støtte fra Olympiatoppen til å komme tilbake til idretten etter fødselen. Om hun velger å satse videre gjenstår å se. Enn så lenge har hun mammaperm, og akkurat nå er øyeblikkene med lille Felix mer verdt enn det å jakte nye mesterskapstitler.

– Jeg synes bare det er deilig at vi må prioritere annerledes. I forkant så jeg for meg at det kunne føles vanskelig. Alt har dreid seg om meg og mitt og hva jeg skal få til, så jeg var litt redd for at overgangen skulle bli vanskelig – at jeg skulle være egoistisk i følelsene. Men sånn er det ikke i det hele tatt, og det er så deilig. Jeg gleder meg over alt som er med Felix og vil alltid velge å sette ham først og fremst, smiler Thea.

<b>NYTT FOKUS:</b> – Jeg har hele veien tenkt at hvis det lar seg gjøre så har jeg lyst til å satse litt til. Men vi har vært åpne både med oss selv og utad at vi bare må prøve og se hvordan det blir, sier verdensmesteren i kickboksing, som her demonstrerer at hun ikke helt har glemt kunstene hun lærte seg da hun deltok i 2018-sesongen av «Skal vi danse».
NYTT FOKUS: – Jeg har hele veien tenkt at hvis det lar seg gjøre så har jeg lyst til å satse litt til. Men vi har vært åpne både med oss selv og utad at vi bare må prøve og se hvordan det blir, sier verdensmesteren i kickboksing, som her demonstrerer at hun ikke helt har glemt kunstene hun lærte seg da hun deltok i 2018-sesongen av «Skal vi danse». Foto: Svein Brimi
<b>KJÆRLIGHETEN BLOMSTRER:</b> – Å få barn er det vi har ønsket oss mest. Vi ser at vi går inn i litt nye roller begge to, men jeg føler at vi har kommet enda nærmere hverandre etter at Felix ble født. Jeg er litt mer praktisk og Thea er mer følsom, så det blir en del å finne ut av. I den prosessen har vi blir kjent på nye måter, smiler Christian.
KJÆRLIGHETEN BLOMSTRER: – Å få barn er det vi har ønsket oss mest. Vi ser at vi går inn i litt nye roller begge to, men jeg føler at vi har kommet enda nærmere hverandre etter at Felix ble født. Jeg er litt mer praktisk og Thea er mer følsom, så det blir en del å finne ut av. I den prosessen har vi blir kjent på nye måter, smiler Christian. Foto: Svein Brimi

Hva er en spontanabort?

En spontanabort er et uventet tap av et foster, før uke 22. Spontanaborter er ganske vanlig, men det kan oppleves sårt for de det gjelder.

Vi vet ikke eksakt hvor mange graviditeter som ender som en spontanabort, men vi antar at mellom 10 og 30 av 100 erkjente svangerskap avsluttes på denne måten.

Den eksakte årsaken til de fleste spontanaborter blir sjelden undersøkt, men studier viser at flertallet oppstår på grunn av genetiske problemer som hindrer barnet i å utvikle seg normalt.

Disse er vanligvis tilfeldige genetiske feil som hindrer befruktede egg i å vokse, snarere enn genetisk arv fra foreldrene.

Kilde: Helsenorge.no

Denne saken ble første gang publisert 03/07 2022, og sist oppdatert 03/07 2022.

Les også