Test AV støvler til barn 2020

Vi har testet støvler under de tøffeste forhold du kan tenke deg: I en barnehage

For å sette støvlene skikkelig på prøve har vi gjort to tester.

<b>HARDTEST:</b> Våre testpersoner har testet støvlene under alle forhold.
HARDTEST: Våre testpersoner har testet støvlene under alle forhold. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Sist oppdatert

For det første har vi gjort en grundig brukertest i en barnehage, og i tillegg har vi latt to eksperter gjøre en vurdering av de tekniske egenskapene.

I brukertesten har vi lagt vekt på hvordan støvlene fungerer under ulike aktiviteter.

Vi har også gjort en vurdering av de praktiske egenskapene, for eksempel hvor lette støvlene er å få av og på seg.

Større barn skal klare å ta støvlene av og på uten problemer. Støvlene skal også sitte godt på foten under alle typer lek.

– Støvlene trenger ikke være så høye. Lave støvler er enklere å komme seg inn og ut av, og de hemmer ikke barna i leken, understreker Katja Myllyoja.

Hun er barnehagelærer har testet støvlene på barnehagebarn.

<b>FOTAVVIKLING:</b> For å få riktig fotavvikling må sålen bøye seg under tåballen, eller så må den ha en avrunding opp mot tuppen.
FOTAVVIKLING: For å få riktig fotavvikling må sålen bøye seg under tåballen, eller så må den ha en avrunding opp mot tuppen. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

– Når regnbuksen er dratt over støvelen blir det helt tett selv om støvlene er lave, forklarer barnehagelæreren.

Dårlige støvler hemmer lek

En god gummistøvel skal lages i et vanntett, passe mykt materiale. Samtidig skal barnet få støtte på de rette stedene. Vi krever av hælkappen at den skal gi god stabilitet.

Sålen skal være vridningsstabil, og den skal ha en avrunding i forfoten, eller bøye seg under tåballen. Når støvelen innfrir disse kravene, har den det vi kaller riktig fotavvikling.

– Den største ulempen med dårlige gummistøvler er at det hemmer barna i leken, forklarer Kristina Tominich, ortopedi-ingeniør og en av våre eksperter i testen.

– Sitter den for dårlig vil de for eksempel krølle tærne for å gripe fast, slik at ikke støvelen skal skli av. Uansett blir ikke gummistøvler et optimalt fottøy, og det bør brukes med måte, råder ortopedi-ingeniøren.

Karakterer er gitt fra 1-6, hvorav 6 er best.

Les også: Enkle tips til superkjappe matpakker

Viking Jolly.
Viking Jolly. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Viking Jolly: 5

Støvelen har fin høyde, og god passform. I tillegg er delette å ta av og på. Under lek sitter støvlene godt. De er stabile og fine, og det er ikke noe som hindrer bevegelse. Skaftet er passe høyt, og med regnbukse utenpå blir det helt tett. Dette er den beste støvelen i denne testen.

Pluss: God passform, lette å ta av og på, god støtte.

Minus: Ingen merknader.

Materiale: Naturgummi.

Pris: kr 399

Bisgaard basic
Bisgaard basic Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Bisgaard Basic: 4

Skaftet er i høyeste laget. Noe trang, men bra passform. Støvelen sitter godt, og det er greit med plass til tærne. Lav hæl gjør at støvlene er litt bakpå, men det gjør dem lette å gå med, og gir fin fotavvikling. Støvelen er litt myk, men bra hælkappe og ikke så verst såle.

Pluss: God passform,sitter godt.

Minus: Skaftet er litt høyt.

Materiale: Naturgummi.

Pris: kr 399 / 449 (avhengig av størrelse).

Tretorn Gränna
Tretorn Gränna Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Tretorn Gränna: 4

Støvelen er bred i tuppen og høy over vristen, et godt valg til barn med brede føtter. Grei høyde på skaftet, her er det lett å få buksa over. Støvlene er lette å ta av og på, og de sitter godt på under lek. Hele støvelen er noe myk, men det er god støtte i hælkappen. Sålen er grei, middels myk med finavrunding som bidrar til god fotavvikling. Støvlene er litt tunge.

Pluss: God passform til brede føtter, lette å ta av og på,sitter godt.

Minus: Litt tunge.

Materiale: Naturgummi.

Pris: kr 349

Les også: Test av innholdet i solkremer til barn

Kavat Grytgöl.
Kavat Grytgöl. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Kavat Grytgöl: 4

Litt rar passform, foten kan skli litt fram og tilbake under aktivitet. Passformen, og litt dårlig hold i hælkappen, gjør at barna må jobbe litt for å holde dem på foten. Ellers fin høyde og enkle å få av og på. Lav vekt gjør dem til testens letteste. Sålen er bra, relativt stabil. Grei avrunding gir riktig fotavvikling, men hælkappen er i mykeste laget.

Pluss: Veldig lette å ta av og på, lav vekt.

Minus: Sitter litt dårlig.

Materiale: FormstøptSEBS-gummi.

Pris: kr 400

Aigle Woody Pop
Aigle Woody Pop Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Aigle Woody Pop: 3

God passform, men i bruk er støvlene for høye. De butter i knehasene når kneet bøyes. I tillegg er de vanskelige å få av og på med regnbukse. Støvelen sitter godt under lek, men høyden virker hemmende på bevegelser. Selve støvelen er noe myk, men sålen er stiv og noe flat. Med mer avrunding i forfoten hadde fotavviklingen blitt bedre.

Pluss: God passform, sitter godt.

Minus: For høye i skaftet,vriene å få av og på.

Materiale: Naturgummi.

Pris: kr 599 / 699 (avhengig av størrelse)

Les også: Pilotfrue: Livet vårt er designet for au-pair

Linear.
Linear. Foto: Øivind Lie-Jacobsen

Linear: 2

Støvelen har god passform og riktig høyde. Det gjør at støvlene sitter greit, og er enkle å få av og på. Ellers er støvelen veldig myk alle veier. Det gir dårlig støtte for foten. Sålen mangler stivhet og er helt flat. Det gir dårlig fotavvikling. I tillegg er hælkappen i mykeste laget.

Pluss: God passform, lette å ta av og på.

Minus: Dårlig støtte,dårlig fotavvikling.

Materiale: Naturgummi.

Pris: kr 199.

Konklusjon

Støvlene fra Viking Fottøy innfrir et lite hakk bedre enn de andre på de fleste kriteriene.

Likevel anbefaler vi å prøve ulike typer, særlig om barnets føtter er litt utenom normalen. Støvlene med terningkast fire er gode valg, og støvelen fra Tretorn vil eksempelvis være et godt valg om barnet har brede føtter.

Gode tips for støvler

Oppbevar alltid gummistøvlene innendørs på et kjølig sted. De som er laget av naturgummi er ømfintlige for sollys og varme. Det finnes også en egen spray du kan bruke til vedlikehold av gummistøvlene. Ikek tørk støvlene med varme eller skotørker.

Bruk gjerne tykke sokker i støvlene. Du kan med fordel bruke en god innleggssåle. Etter bruk er det lurt å fjerne eventuell fuktighet på innsiden av støvlene. Ta ut innleggssålen og legg inn avispapir i støvelen.

SLIK BLE TESTEN UTFØRT

  • Vi har testet gummistøvler for barnehagebarn, til sammen seks forskjellige typer som til sammen skal representere flere prisklasser. Støvlene koster fra 199 til 599 kroner.
  • Vi har sett på tekniske egenskaper, og vi har vurdert støvelen i bruk. De tekniske egenskapene er vurdert av to ortopedi-ingeniører, Kristina Tominich og Kavita Kerai. Begge jobber hos OCH ortopedi.
  • Brukertesten er gjort i en barnehage, der støvlene er vurdert under ulike typer lek, og når barna går, løper og klatrer.
  • Brukertesten er utført av Katja Myllyoja og Lilleba Sagranden, henholdsvis barnehagelærer og barnehageassistent.
  • Støvlene er vurdert på en skala fra en til seks, der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Denne saken ble første gang publisert 27/04 2020, og sist oppdatert 27/04 2020.

Les også