Du har kanskje opplevd det: 5-åringen tramper i gulvet og nekter å ta på seg strømpebukse. Eller 3-åringen som legger seg flat på butikkgulvet og hyler fordi du ikke vil kjøpe godteri på en torsdag.

Du er på ingen måte alene, for dette er vanlig!

Lillesøster trasser

Debattene i forumet til DinBaby viser at det er nok av utfordringer for foreldre med barn som trasser: "Vi er jo åpenbart inne i den verste trassperioden, men det som gjør det så vanskelig, er at de teknikkene vi brukte på storebror absolutt ikke fungerer hos henne," skriver en av brukerne.

Del på Twitter

Del på Facebook DelBarnepsykolog Elisabeth Gerhardsen har skrevet boka Gode knep for småbarnsforeldre. Nå er hun i gang med en bok om barn og trass, og har samlet mange gode råd.

Ødelegger voksnes humør

- Det vi kaller trass, er et svært viktig ledd i utviklingen av barnets personlighet, selvbilde og selvtillit, understreker hun.

Andre eksperter mener til og med at hvis barnet ditt tester grenser, kan det være tegn på fremtidige lederegenskaper.

Trass som ødelegger den voksnes humør, eller stikke kjepper i hjulene for våre planer, er konsekvenser barnet ikke kan forutse eller forhindre.

Lærer av trass

Gjennom trassreaksjoner utforsker barnet om hans eller hennes ønsker har noen betydning, i hvilken grad det har mulighet for å påvirke sine omgivelser, og hvilken væremåte som virker inn på de voksne.

Barn finner på denne måten ut hvor viktige de selv og behovene deres er, og ser hvor viktig andre og andres behov er.

Det går fint an å forklare et barn at du vet at det er ting i butikken som det har lyst på, men som dere ikke skal kjøpe

I tillegg lærer barnet hvordan konflikter oppstår, og hvordan de kan løses.

Sint barn trenger forståelse

- Det er derfor viktig at vi voksne møter også det sinte barnet med respekt og forståelse , selv om vi ikke kan eller skal gi etter for alle innskytelser ungene våre måtte ha, sier Gerhardsen.

Trass oppleves forskjellig, men ofte blir barn rasende når ting ikke går som de selv vil eller har prøvd å forutsi. Trass henger sammen med at barnet ønsker å være selvhjulpent og samtidig blir bevisst egen vilje. Det oppstår gjerne i 2-3-årsalderen, når barnet er på sitt mest aktive. Det er i konstant bevegelse og intenst opptatt av å prøve ut hva det klarer og hva det ikke klarer.

Barnet oppdager viljen

- Barnet viser alt fra fødselen hva det vil, men nå blir det oppmerksomt på viljen som fenomen. For å vise at man har denne viljen, gjør barnet ofte det stikk motsatte av hva foreldrene sier, forteller Gerhardsen.

Å gi etter for barnets trass er sjelden lurt. Da forstår det raskt at det oppnår ønskene sine ved å skrike og trampe. Vi foreldre må forsøke å finne en balanse mellom å beholde styringen, og la barnet prøve seg.

Barn er utholdende

Krangel i hverdagen.

SETT GRENSER: Hvis hver dag starter med krangel om hva man skal ha på seg, kan det være greit å gi barnet valget mellom to plagg. © ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

- Det er veldig viktig å være konsekvent. Hvis du av og til gir etter for hylingen, og kjøper godteri på ukedager, forstår barnet at det hjelper å mase. Selv om barnet ikke kan forutse når du sier ja, vet det at det av og til skjer. Dermed fortsetter barnet masingen og skrikingen. Barn er utholdende og vet at selv om mamma sier nei i dag, sier hun kanskje ja i morgen. Det kan være lurt å tenke gjennom situasjonene før de oppstår.

Snakk gjerne med barnet før dere går i butikken, og forbered det på hva som kommer til å skje.

Kjøpe godteri

- Det går fint an å forklare et barn at du vet at det er ting i butikken som det har lyst på, men som dere ikke skal kjøpe. Forklar på en rolig måte at det ikke blir aktuelt å kjøpe godteri i dag, men når dere skal i butikken på lørdag, kan dere kjøpe litt.

På denne måten viser du barnet aksept for følelsene hans eller hennes, samtidig som du sier at du kommer til å stå for det du har bestemt, og ikke vil gi etter, sier Gerhardsen.

Gi barnet valg innimellom, selv om du som voksen skal ha ledelsen.

Gå i deg selv

Kanskje du bør gå i deg selv og spørre deg hvorfor du sier nei i utgangspunktet. Er det så farlig om barnet får gjøre som det ønsker i akkurat denne situasjonen?

Foreldre må velge sine kamper, og det kan være greit å gå for et kompromiss på enkelte områder.

Gi barnet noe å velge mellom

Ved å gi barnet valg, kan dere hoppe over hele konflikten.

- Hvis barnet pleier å låse seg når dere skal kle på dere om morgenen, kan det være lurt å starte dagen med å spørre barnet om det vil ha den røde eller blå genseren. Barn blir ofte sinte når de ikke får det som de vil.

De liker medbestemmelse, og det at de selv kan velge genser, kan avverge en potensielt vanskelig situasjon.

- Men ikke la barnet velge i et fullt klesskap. Det kan skape forvirring, valgene må stå mellom få ting, sier Gerhardsen.

Avled yngre barn

Når det gjelder de yngste, er avledning en fin måte å ta fokuset vekk fra den negative situasjonen på

Hvordan du takler trassen, er også avhengig av alder. Det er enklere å avlede en 2-åring ved å snakke om noe annet når han er sint. Samtidig er det enklere å forklare en 5-åring hvorfor du sier nei til noe hun absolutt vil.

- Når det gjelder de yngste, er avledning en fin måte å ta fokuset vekk fra den negative situasjonen på. Snakk om noe annet, få dem til å glemme hvorfor de er så sinte og sure, sier Gerhardsen.

Strengere krav til eldre barn

Hun mener foreldre kan stille litt strengere krav til oppførselen til eldre barn, også når de er skuffet eller sint. Men det er viktig ikke å kritisere dem for at de er sinte. For det er de i sin fulle rett til å være.

- Voksne skal aldri kritisere barns følelser, men heller reagere på hvordan de viser følelser. Forklar barnet at det er greit å være sint, men at det ikke er greit å skrike og trampe når man ikke får viljen sin. Da får barnet heller gå et annet sted, og komme tilbake når det er ferdig. Straff er heller ingen løsning, sier barnepsykologen.

Logisk straff

- Straff i form av å påføre ubehag virker dårlig, men det kan være lurt å la barnets oppførsel få konsekvenser som er logiske i forhold til hva de har gjort. Dersom et barn velter melkeglasset i sinne, kan det godt få i oppgave å tørke opp melken. Det forhindrer det trolig fra å gjøre det igjen. Men barn bør ikke straffes for å være sinte og trassige.

Konflikter mellom barn og foreldre vil alltid oppstå, uansett barnets alder. Det er kanskje ingen trøst at de trassige periodene vil komme og gå i bølger, enten barnet er 2 år eller nærmer seg tenårene.

Les også:

Har du bortskjemte barn?

- Hold deg unna andres oppdragelse

Derfor får du sutrete unger

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!