Smokkeavvenning

Slik får du barnet til å slutte med smokk

Lim smokken på veggen, gi den til fiskene og andre utradisjonelle metoder for å få barnet til å slutte med smokk

MAT KARPENE MED SMOKKEN: Hos Akvariet i Bergen gi karpefiskene smokken sin.

MAT KARPENE MED SMOKKEN: Hos Akvariet i Bergen gi karpefiskene smokken sin. Foto: FOTO: Helge Skodvin

Publisert Oppdatert

Smokkeavvenning kan kreve kreative løsninger. Her er noen av lesernes beste tips. For mange små er smokken en fast følgesvenn de første årene. Det er den som hentes frem når de er slitne, triste eller skal sove, og en gang i blant fungerer nok sutten også som propp for foreldrene når det passer best at barnet er stille.

Så plutselig kommer dagen da det er tid for å slutte med smokk.

Slutt når barnet snakker

Det å finne det rette tidspunktet kan være vanskelig.

Det passer liksom aldri, men ifølge helsesøster Åse Karin Meling bør man ikke vente for lenge.

- Barnet bør slutte med smokk når det begynner å snakke. Smokken er nemlig i veien når barnet skal lære seg å uttale ord, og dette kan forstyrre språkutviklingen, sier hun.

Pass på tennene

I tillegg til feil uttale kan smokkebruken også føre til feil tannstilling.

- Det er jo vanlig at barn suger på smokk eller fingeren når de er små, men rundt fireårsalderen er det en fordel om man venner barnet av med dette. Forlengede sugevaner kan nemlig resultere i fremtidige bittfeil, sier tannlege Erik Svendsrud.

Han forteller at suttingen blant annet kan føre til for smal overkjeve som videre kan resultere i kryssbitt.

Mange eksperter er langt strengere enn tannlegen og mener barnet bør slutte med smokk allerede som ettåring.

Snakk med barnet

8 kreative tips til smokkeslutt

 1. Fest smokken i en vegg så barnet må gå til veggen hver gang han eller hun vil sutte
 2. Kast fisken i elven eller havet så fiskemammaen kan gi den til fiskebabyene
 3. Gi smokken til kongen - eller søplekassen utenfor slottet
 4. Gi smokken til tannlegen
 5. Smør litt go'negl på smokken. Da frister den ikke like mye lenger
 6. La smokken ligge i sengen hele dagen slik at barnet må hente den når behovet for smokk blir for stort. Da merker du raskt at antallet turer til sengen og timer med smokken fort blir færre
 7. Dypp smokken i salt eller eddik
 8. Klipp hull i smokken så virker den ikke lenger

Kilde: Barnimagen forum

- Når det er tid for å slutte med smokk, er det viktig å forberede barnet. En god måte er gjentakende forklaring. Samtidig handler dette mye om samarbeid og det å få til et samspill med mye positiv respons, understreker Meling.

Siden alle barn er forskjellige finnes det ingen fasit på hvordan dette skal gjøres, men helsesøsteren tror det er mest vanlig å la barnet slutte på dagtid først.

La så barnet ha smokken ved trøst og leggetid en liten stund til.

Slutt i barnehagen først

- Ofte kan det nok være fint med litt drahjelp fra barnehagen. Dette kan være en god plass å slutte fordi barn liker å gjøre som andre barn og lærer fort av hverandre, sier Meling.

Skulle barnet ty til tommelen i stedet, anbefaler hun å pensle tommelen med noe som smaker vondt. Da er det nemlig bedre med smokk.

- Husk også å forklare barnet dette underveis, sier hun.

Forbudt i Danmark

Da vi etterlyste gode råd i vårt forum Barnimagen, fikk vi mange kreative tilbakemeldinger. Noen mer pedagogiske enn andre.

- Jeg vet at søsteren min sluttet med smokk da hun var to og et halvt år. Foreldrene mine løste problemet i forbindelse med en tur med danskebåten. Hun ble forklart at i Danmark var det ikke lov til å bruke smokk, så før hun kom dit måtte hun slutte. Enden på visen var at hun dro smokkene ned i do på båten. Jeg vet ikke hvor pedagogisk korrekt det var, men dette var tidlig på 80-tallet, skriver Helena 7.

Smokker til fiskebabyene

En annen forteller om en venninne som festen smokken til en vegg slik at barnet måtte stille seg ved veggen for å sutte. Også dette et litt utradisjonelt tips, men det fungerte visstnok godt.

Helsesøsters tips til tutteslutt

 • Forbered barnet på det som skal skje
 • Slutt på dagen først
 • Husk å motivere og gi masse positiv respons og ros
 • Få gjerne litt drahjelp av barnehagen. Kanskje dette er det rette stedet å starte
 • Få i gang et samspill. La for eksempel barnet klippe hull i tutten selv, gi den til noen eller henge den i et tutte-tre
 • Ikke bestikk barnet med gaver
 • Start nedtrappingen tidlig. Allerede ved 6-månedersalder begynner suttebehovet å avta

Kilde: Helsesøster Åse Karin Meling

Andre har valgt mer pedagogiske metoder.

- Da sønnen min skulle slutte med smokk, snakket vi om det litt på forhånd. Vi pratet om at han var blitt stor gutt og nå måtte de små få smokkene hans. Vi gikk til en bro og kastet smokkene i elven så fiksemammaen kunne gi dem til babyfiskene sine. Han var lei seg en stund, men legging samme dag gikk kjempefint, og han var kjempestolt fordi han hadde gitt fra seg smokkene, skriver en annen mamma.

Akvariet i Bergen har satt fiskeidéen i system: Der kan barna gi fiskene sine til karpene. Tutten på smokken klippes av og smokken fylles med fiskemat, slik at barna kan se at fiskene faktisk "sutter" på smokken.

Fort glemt

Andre forteller at smokkeavvenningen har kommet mer eller mindre av seg selv da smokken ble forlagt eller glemt hjemme da de skulle på overnattingsbesøk.

- Vi kunne ikke finne sutten da datteren vår skulle legge seg, og hun måtte sove uten. Det gikk så greit at selv om vi fant den senere fortalte vi henne ikke om den. Hun savnet den heller ikke mer enn et par dager, skriver en trebarnsmor.

Dropp premieringen

Mange foreldre syns det er greit å ty til små premier når barna mestrer noe. Små bestikkelser for å få dem til å gjøre det vi voksne vil. Dette er imidlertid ikke helsesøsteren noen tilhenger av.

- Det er ikke greit med gaver og bestikkelser - muntlig ros og positiv lek er mye bedre, sier hun.

Lov med tilbakefall

Og husk at det må være lov til å savne smokken.

KOS OM NATTEN: La gjerne barnet kose seg med smokken om natten litt etter at han eller hun sluttet med den om dagen.

KOS OM NATTEN: La gjerne barnet kose seg med smokken om natten litt etter at han eller hun sluttet med den om dagen. Foto: Foto: Colourbox

Det er normalt at barnet spør etter sutten sin når han eller hun er lei seg, og noen ganger kan det være riktig å gi etter når dere er midt i prosessen med å slutte.

- Men da må dere snakke om det. Hvis alt er galt, kan du gi tutten til trøst, men da er det lurt å si at det bare er for denne gangen og kun gi den for en liten, tilmålt stund, sier Meling.

Start tidlig

Selv om de fleste av oss ikke bekymrer seg for smokkeslutt før barnet blir så store at de bør slutte, kan det ifølge Åse Karin Meling være smart å starte prosessen tidligere.

- Et godt tips er at man allerede ved 6-månedersalder henger opp en krok ved siden av sengen. Der skal smokken henges opp når barnet står opp. Sugebehovet avtar fra denne alderen av, og da er det flott at foreldrene er bevisste på å lære barnet at smokk helst skal brukes til søvn, sier hun.

Les også:

13 kule måter å slutte med smokk

Pustealarm for hysteriske foreldre

BORT MED SMOKKEN: Tre dem på en snor eller heng dem på et tre. Det er mange kreative løsninger som kan føre til smokkeslutt.

BORT MED SMOKKEN: Tre dem på en snor eller heng dem på et tre. Det er mange kreative løsninger som kan føre til smokkeslutt. Foto: Foto: Colourbox

14 ting du ikke trenger til babyen

Tegnene på at du er en god mamma.

Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning