Slik ordner du pass til barn

Dette må du vite om pass og småbarn

Litt mindre trøblete om du følger disse smarte tipsene.

VANSKELIG: Å ta passbilder av barn der de ser rett i kamera med lukket munn, kan være en utfordring for både store og små.

VANSKELIG: Å ta passbilder av barn der de ser rett i kamera med lukket munn, kan være en utfordring for både store og små. Foto: FOTO: Privat

Publisert Oppdatert
BABYBILDE: Denne karen var 6mnd da bildet ble tatt i biometrikiosken. Ofte er det lettere å ta bilder av babyer på denne måten enn litt større barn.

BABYBILDE: Denne karen var 6mnd da bildet ble tatt i biometrikiosken. Ofte er det lettere å ta bilder av babyer på denne måten enn litt større barn. Foto: FOTO: Privat

Huskeliste ved søknad om pass til barn

* Barnet må være til stede. Dette gjelder også spedbarn.

* Ta med et passbilde av barnet i tilfelle det blir problemer med å benytte "biometrikiosken" på passkontoret. Av og til kan det by på problemer å få tatt bilder av barn under skolealder. Det stilles spesielle krav til passbildet. Det vil bli utvist skjønn ved innlevering av bilder av svært små barn.

* Gyldig legitimasjon for den som møter med barnet, se nærmere om legitimasjon under "søknad om pass".

* Fullmakt fra den andre forelderen.

* Gyldig legitimasjon eller offentlig bekreftet kopi av denne fra den andre forelderen.

* Penger/kort for betaling av passgebyr.

Foreldre i konflikt

Ikke alle foreldre er enige om at barnet skal ha pass, selv om de har delt foreldrerett.

-Må jeg ha underskrift fra faren om han ikke har eller vil ha kontakt med datteren sin når hun trenger pass? spør en bruker i forumet vårt Din Baby.com

-I tilfeller hvor far og mor har delt foreldreansvar, men hvor den av foreldrene som kommer for å søke pass til barnet ikke vet hvor den andre befinner seg, eller den andre ikke vil gi fullmakt til utstedelse av pass, kan vi tilskrive den det gjelder. Er du i en slik sitasjon må du søke pass til barnet minimum 6-7 uker før avreise, sier Gitte Hessenschmidt.

Kilde : Politiet.no)

Slik skal et passbilde være

* Fotoet skal være skarpt, riktig eksponert og i fotokvalitet.

* Fotoet kan være i svart/hvitt eller i farger.

* Fotoet skal ikke være eldre enn 6 måneder.

* Fotoets størrelse skal være ca. 35 x 45 millimeter.

* Fotoet må tas rett forfra (fokuser på øynene), og mot en lys bakgrunn.

* Fotoet skal vise hele hodet og toppen av skuldrene, ingen slagskygge.

* Ansiktet skal dekke 70-80 % av bildeflaten, dvs. at avstanden fra isse til hake skal være minst 30 millimeter.

* Øyne skal være åpne og klart synlige, øynene må ikke dekkes av hår.

* Både hake, panne og begge kinn skal være synlige.

* Munnen må være lukket.

* Ved bruk av briller: Ikke farget glass, innfatningen må ikke skjule noe av øynene, det må ikke være refleksjon i glassene.

* Hodeplagg skal ikke benyttes på passbilder. (Capser, luer, hatter, hårbånd, skjerf etc.)

( Kilde: politiet.no)

Sommeren er snart her, og mange småbarnsforeldre reiser utenlands med barn.

For de fleste av oss kommer jo dette med barn og utgåtte eller nye pass like brått på - hver gang.

Det kan bli ganske mange turer til politistasjonen etterhvert. Særlig hvis du har flere små barn under 10 år. For de minste barna, under 5 år, må passet skiftes ut annenhvert år. For barn mellom 5-10 år holder passet i tre år, mens gyldigheten er fem år for barn 10-16 år.

Kom til riktig tid

Har du sittet på politistasjonen i timevis, brukt en "formue" på ubrukelige passbilder, prøvd å friste med is eller sjokolade fra godteriautomaten for å få barna til å holde ut til deres kønummer?

Med litt planlegging kan man langt på vei unngå å havne i denne situasjonen.

- Vi oppfordrer alltid publikum til å søke pass i lavsesong som er fra august til mars, hvis man har anledning til det. Det er også større pågang før skoleferier, i skoleferier, på fridager/planleggingsdager i skole og barnehage og selvfølgelig i høysesong som vi definerer fra april og ut i juli måned, sier Gitte Hessenschmidt, avdelingsleder ved bevillingsavsnittet hos politiet i Oslo.

- Hvis du kommer i de rolige periodene kan det ta 5-10 minutter før du blir ekspedert. Men plutselig kan det komme mange som vil søke pass, og som vi ikke hadde regnet med. Så det er umulig å gi noen garantier på ventetid sier hun.

Husk alle papirer

Det viktigste foreldre må huske på er å ha med seg alle nødvendige papirer, fullmakter og bilder.

- Ta en ekstra sjekk. Det er veldig ergerlig å stå der og mangle en fullmakt og måtte dra en gang til, sier hun.

- Barnet som skal ha pass må selvfølgelig være med. I tillegg må den som følger barnet ha med seg gyldig legitimasjon. Ved delt foreldreansvar må begge foreldre gi samtykke til at barnet kan få pass. Ha med fullmakt og legitimasjon, eller kopi av legitimasjon fra den andre - hvis ikke han eller hun er med. De to underskriftene må kunne sammenlignes og godkjennes av politiet. I tillegg skal man ha med det gamle passet hvis barnet har hatt pass før, sier Gitte Hessenschmidt.

Hun råder også foreldre til å ta med litt mat , drikke og noen små leker i tilfelle ventetiden skulle bli lang.

- Ta bildene selv

Det er strenge krav til hvordan et passbilde skal være. ( Se faktaramme ) . Barn skal ikke ha åpen munn, ikke smile, de skal sitte rolig og se rett i kamera. Det sier seg selv at det kan være vanskelig å få til med barn, spesielt de minste.

- Ta med egne bilder til barn under 3 år. Det kan være vanskelig å få tatt godkjente bilder i biometrikiosken.

- Vi har fotoautomater på politihuset og ber foreldre om å ha bilder klare før de kommer til skranken. De større barna og alle voksne tar vi bilde av i biometrikiosken. Alle pass som utstedes i dag inneholder biometriske kjennetegn(digitalt ansiktsfoto og fingeravtrykk som tas fra barnet er 12 år) .

Se an barnet ditt

Mange foreldre vil kanskje synes biometrikioskene virker enklere enn fotoautomater. Barnet sitter eller blir holdt på en stol og trenger ikke være inne i en fotoboks. I tillegg er prisen inkludert i passprisen. Hvorfor anbefaler da politiet at foreldre med barn under 3 år tar med eget bilde?

- Du kan ta bilde i biometrikiosken enten du er hundre år eller en dag gammel. Men foreldre kjenner sine egne barn best. Hvis man er ganske sikker på at man har et barn som klarer å sitte stille, er det ikke nødvendig å ta med egne bilder. Tviler du derimot på dette, kan det være verdt å ha med disse bildene. Det er derfor vi har satt denne anbefalingen, sier Steinar Talgø, seksjonssjef i Juridisk seksjon i Politidirektoratet.

Strengest i Norge

Et pass til barn koster kr 270. Dersom man regner med at barn jevnlig trenger pass fra de er spedbarn, vil det koste kr 1890 per barn å få pass fram til man er 16 år.

- Pass må skiftes ut jevnlig. Selv om det kan virke litt byrdefullt for foreldre å måtte skaffe nye pass til sine barn med få års mellomrom, har vi så kort gyldighet på pass til de minste for å kunne tilfredsstille kravene til at passet er egnet til identifikasjon. Jeg vil tro de fleste andre land har lignede krav, sier Steinar Talgø.

Men foreldre i både Sverige og Danmark slipper billigere unna. I Sverige trenger man bare skifte ut pass hvert femte år fra barna er 0 år. I Danmark er passet gyldig i to år inntil barnet er 2 år, og deretter gyldig i fem år.

EGET PASS: Et pass til barn koster kr 270. Dersom man regner med at barn jevnlig trenger pass fra de er spedbarn, vil det koste kr 1890 per barn å få pass fram til man er 16 år.

EGET PASS: Et pass til barn koster kr 270. Dersom man regner med at barn jevnlig trenger pass fra de er spedbarn, vil det koste kr 1890 per barn å få pass fram til man er 16 år. Foto: FOTO: Istockphoto.com

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag