- Moderne foreldre bekymrer seg svært mye. Og som oftest er det unødige engstelser over barn som i realiteten er sunne og friske, sier Jesper Juul (61) til Klikk Foreldre.

Den danske familieterapeuten har i flere år svart på spørsmål fra frustrerte foreldre i A-Magasinet til Aftenposten.

Nå er han aktuell med boka «Samtaler med foreldre - hverdagsliv i familien», der der han skriver om alt fra barn som ikke vil sove, til datteren som vil bestemme alt selv og søskensjalusi.

Les også: De beste kjøpene til babyen

Jesper Juul har arbeidet med rådgivning siden tidlig på 70-tallet. I starten av karrieren fikk han flest henvendelser fra foreldre med barn som hadde alvorlige problemer, og som enten hadde fått en diagnose eller rett og slett var ustyrlige.

Situasjonen i dag er helt motsatt. Usikre og stressede foreldre tar kontakt fordi de ikke får barna til å sove eller spise, forteller han.

- Foreldrene trenger hjelp

- Jeg har stor respekt for foreldres usikkerhet. Min jobb er å passe på at den ikke tar overhånd. Usikre foreldre problematiserer alt, og det går ut over barna, sier Juul.

Som regel handler det ikke om at barna trenger hjelp. Det gjør derimot foreldrene.

JESPER JUUL

FOR MYE GRENSESETTING: Jesper Juul mener det settes for mange grenser for barna i dagens samfunn. - Foreldre bør rive grensene ned, sier han. © Foto: Tore Fjeld

Juul nevner som eksempel foreldrene til en halvannet år gammel jente.

Mor lurte på om det var farlig at jenta lekte fritt og innimellom falt overende.

Det mente nemlig far.

- Kanskje hadde dette noe å gjøre med at det var en jente, og at far derfor var ekstra forsiktig. Men det er kolossalt viktig at barn får leke fritt, sier Juul.

- Barn trenger mer frihet

Barns liv blir stadig mer begrenset, mener den kjente familieterapeuten.

- Barn er under konstant voksen overvåkning. Trenden i barneoppdragelsen er grensesetting, men hvorfor ikke rive grensene ned? spør den engasjerte familieterapeuten.

Les også: Når skal barnet legges?

Det betyr ikke at han vil ha tilbake syttitallets frie barneoppdragelse, men samfunnet setter allerede strammer grenser for barnets oppvekst - de trenger ikke enda flere grenser fra foreldrene.

- Barnets liv er enormt anstrengende i dag, sier Juul. Han anbefaler den voksne å sette seg inn i barnets situasjon.

Det er helt greit å si til barnet: «Hysj, jeg kan ikke høre på deg nå, jeg snakker med mor»

Tenk om du hver dag måtte gå til en jobb du ikke hadde valgt selv, der du i tillegg ble forventet å være harmonisk.

Ikke får du bestemme hvem du vil ha i bursdagsbesøket ditt, hvem du skal sitte ved siden - ingen voksne ville ha taklet det spesielt bra, mener han.

- Vi nekter barna retten til å være aggressive. Før snakket man om A4-familien, men nå har vi fått A5-barn, så smalt har det blitt for barna. Det er egentlig ganske grusomt, mener Juul.

Les også: Slik får du englebarn

- Kan ikke oppdra små barn

- Når foreldre spør meg hvordan de skal «sette grenser» for en 5-6 måneder gammel baby, har det jeg kaller «grensesettingsreligionen» gått for langt, sier Juul.

Nylig fikk han en henvendelse fra en bekymret mor, som var redd hun ikke var streng nok med sin halvannet år gamle sønn.

- Jeg svarte henne at for det første, så trenger ikke barn i denne alderen oppdragelse. Og for det andre så burde det meste av hennes energi brukes til å bare nyte at sønnen eksisterer.

Svaret fikk moren til å gråte, ifølge Juul.

- Hun hadde følt det selv, og visste at det var sant, sier han.

Juul ber foreldre roe seg ned, både når det kommer til det å få barnet til å sove og spise.

Terapeuten har tidligere arbeidet som frivillig med barn, unge og familier i flyktningeleire under krigen i det tidligere Jugoslavia. Der var det overhodet ikke et problem med barn som ikke ville spise.

Les også: Gjør rommet til en jungel

- Det kommer av at vi lever i et overskuddssamfunn. Men det handler også om at man har sluttet å samle familien rundt bordet. Barn liker ikke stress. Når måltidet bare blir noe man må skynde seg gjennom, kan det bli vanskelig for barnet.

- Foreldre skal ikke være hoffnarrer

Det er heller ikke bra om barnet får for mye oppmerksomhet under måltidet, og foreldrene nærmest spiller teater for å få barnet til å spise.

- Foreldrene skal ikke være hoffnarrer som underholder «keiseren» under måltidet. Foreldrene kan sitte og snakke sammen om sine ting, det er fryktelig ubehagelig for barnet om mor og far sitter og glor, mener Juul.

Barn krever mye oppmerksomhet, men ifølge Juul trenger de ikke like mye oppmerksomhet som de ber om - noe som overrasker mange foreldre.

- Det er helt greit å si til barnet: «Hysj, jeg kan ikke høre på deg nå, jeg snakker med mor».

Roten til de fleste av problemene til moderne foreldre handler om at de gir barna for mye service, mener han.

- Å tilfredsstille alle barnas innfall og lyster skaper langt flere problemer enn de løser, sier den kjente terapeuten.

Les også: - Er det skadelig å la barnet gråte?

Les mer på Klikk Foreldre

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!