Spørsmål og svar:

Er det greit å si nei til sønnen min når han spør om å leke? Noen ganger ønsker jeg tid for meg selv

Moren ønsker å imøtekomme sønnens behov, men ønsker også å ta vare på sine egne behov. Se psykologspesialistenes råd.

Pluss ikon
BEHOV: Mor har innimellom behov for egentid, men får fort dårlig samvittighet hvis hun sier nei til å leke med sønnen sin iblant.
BEHOV: Mor har innimellom behov for egentid, men får fort dårlig samvittighet hvis hun sier nei til å leke med sønnen sin iblant. Foto: Illustrasjonsfoto: Getty Images
Publisert

Spørsmål:

Sønnen min på tre år ønsker stadig å leke med meg, og det er ikke alltid jeg orker eller har tid.

Noen ganger er jeg så sliten at jeg ønsker litt alenetid. Er det greit at jeg sier nei iblant, eller er jeg en dårlig mor da? Jeg vil imøtekomme hans behov, men jeg trenger også å fylle mine behov iblant.

Hilsen en mor med dårlig samvittighet

Svar:

Det er avgjørende at foreldre både ivaretar egne behov OG barnets. Foreldreskap er en langtidsrolle, og det er avgjørende å finne luker og passe på seg selv.

På den måten er man en bedre forelder når man er koblet på, og har overskudd og kapasitet i foreldrerollen. Dette innebærer «å få ladet vårt batteri», noe vi som voksne gjør på ulike måter.

PSYKOLOGSPESIALISTENE: Guro og Ingvild underviser også i ferdigheter for å øke foreldrekapasitet og overskudd!
PSYKOLOGSPESIALISTENE: Guro og Ingvild underviser også i ferdigheter for å øke foreldrekapasitet og overskudd! Foto: Privat

Noen trenger en kveld med en venninne, andre en løpetur alene i skogen. Hva trenger du for å hente deg inn?

Det er også viktig for barn å ha rollemodeller i sine foreldre; mamma tar vare på seg selv, kan sitte i ro eller gjøre ferdig en oppgave.

Barn har godt av å øve på å underholde seg selv eller vente på foreldrene, dette er god forberedelse til verden der ute der det ikke alltid er på barnets premisser.

Samtidig har vi også ansvaret for våre barns behov. Her igjen blir forståelsen av hvorfor barnet gjør som det gjør, og forståelsen av barnets behov avgjørende for hva man bør velge å gjøre. For de fleste barn er det ikke skadelig å vente litt på mamma.

Det kan være godt for barnet at mor gir litt forutsigbarhet: «Ja! Å, jeg gleder meg til å leke med deg, jeg kommer om fem minutter!».

Igjen er det viktig å se barnets atferd i den konteksten det kommer; Er det lite lek mellom mor og barn? Har barnet lengtet etter mor lenge? Er de sammen hver dag og leker mye?

Hilsen psykologspesialistene Ingvild Rongved Lind og Guro Svane Bratset ved Samtalen AS.

Les flere spørsmål og svar om barn og familieliv her

Mer fra Klikk+: Samleside | Foreldre | Historier fra virkeligheten

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2023.

Les også