Bananfluer

Kan bli en stor plage om du ikke tar grep: – Kan legge flere hundre egg

Bananfluene er vanligst å se om høsten. De kommer gjerne inn gjennom vinduer eller med overmoden frukt. Ved å lage noen enkle feller, kan du raskt ta knekken på dem.

BANANFLUER: Bananfluene er ikke farlig, men kan være irriterende.
BANANFLUER: Bananfluene er ikke farlig, men kan være irriterende. Foto: Dina Palos/Klikk.no og Getty Images
Publisert

Bananfluer eller fruktfluer finnes det mange ulike arter av i naturen. Om høsten kommer de gjerne inn i hus gjennom vinduer eller sammen med en litt overmoden frukt fra hagen eller butikken.

– Bananfluer er vanligst å se om høsten, i perioden september til november fordi da er det bra næring for dem, forteller Mari Steinert, avdelingsdirektør ved skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet til Klikk.no.

Bananfluer spiser veldig mye mer enn bare bananer, og kan komme med annen overmoden frukt eller grønnsaker.

– Ofte er det ikke arten bananflue du har på kjøkkenet, men en av de andre flueartene vi har.

Bananfluer eller fruktfluer har en rask formering. Det vil si at det ikke tar lang tid fra de legger egg, til larvene utvikler seg, blir en puppe og klekker til en voksen flue.

– Den formeringen tar om lag 10-15 dager. En hunn kan legge flere hundre egg.

– Dersom temperaturen og leveforholdene er greie, kan noen arter leve opptil 40-50 dager. Derfor vil det ofte oppstå mange bananfluer dersom man ikke forsøker å bekjempe dem, sier Steinert.

BANANFLUER: Bananfluer og fruktfluer formerer seg fort. Det tar om lag 10-15 dager fra de legger egg til det har utviklet seg til en flue.
BANANFLUER: Bananfluer og fruktfluer formerer seg fort. Det tar om lag 10-15 dager fra de legger egg til det har utviklet seg til en flue. Foto: Illustrasjon: Getty Images

Les også: Fuglelopper: Dette kan du gjøre

Bananfluer kan spre sykdommer

Alle kan få bananfluer og fruktfluer, men det er viktig å rydde og vaske dersom man får de i hus.

– Frukt og grønnsaker som pleier å ligge fremme bør dekkes til eller puttes kjølig. Det hindrer fluene i å angripe moden frukt og kulden senker utviklingen til fluene. Det er også viktig å rydde flaskeslanter og hindre at gammel frukt blir liggende lenge i avfallsdunker, sier Steinert.

BANANFLUER: Mari Steinert ved FHI råder deg å rydde og vaske dersom du ikke vil ha bananfluer i hus.
BANANFLUER: Mari Steinert ved FHI råder deg å rydde og vaske dersom du ikke vil ha bananfluer i hus. Foto: FHI

Dersom man får i seg fluene, kan de spre sykdommer.

– Det er påpekt at fluene lett flyr mellom urene og rene miljøer slik at de kan spre sykdomsfremkallense smittestoffer. Dette er trolig av mindre betydning i praksis.

Fluene lever som regel i de råtne delene av frukten. Det er derfor lite sannsynlig at man får dem i seg.

– Det er ikke farlig å spise frukten bananfluene har vært på. De fleste vil fly vekk når vi beveger på frukten, informerer Steinert.

Hvordan bli kvitt bananfluer og fruktfluer?

Bekjempelse av bananfluer består først og fremst i å finne kilden der larvene formerer seg.

– Det aller viktigste er opprydning og renhold som å tømme søpla, passe på å fjerne tomflasker med små rester i. Man anbefaler ikke bruk av kjemiske bekjempingsmidler, men limfelle slik som fluepapir, kan funke, eller ulike type feller som tiltrekker seg fluene.

– Personlig liker jeg å lage en felle som består av en slant med vin eller øl, og så tar jeg en dråpe zalo i væsken, for det fjerner overflatehinnen fluen kan sitte på, så de faller i stedet oppi og drukner, sier Steinert.

Les også (+): Bør luftventilen alltid være åpen når vi fyrer i peisen?

Lokkemiddel

I tillegg finnes det diverse feller man kan lage for å tiltrekke seg fluene. Ifølge forsker på avdeling for skadedyrkontroll, Bjørn Arne Rukke, ved Folkehelseinstituttet, vil ulike typer råtnende frukt og drikke kunne gjøre nytten som lokkemiddel.

– Fruktfluene skiller nok ikke på smaken. De tiltrekkes av gjæringsprodukter som eddik og alkohol. Øl, frukt, vinrester og eddik er gode eksempler på ting de vil fly mot, har han sagt ved en tidligere anledning til Klikk.no.

BANANFLUE LOKKEMIDDEL: Det kan være lurt å ha litt gammel frukt liggende for å lokke de ved fellen.
BANANFLUE LOKKEMIDDEL: Det kan være lurt å ha litt gammel frukt liggende for å lokke de ved fellen. Foto: Getty Images

Det viktigste er å hindre fluene fra å fly ut igjen av fellen. De vil legge egg, og du må sørge for at disse ikke får utvikle seg videre.

Det går også an å forsøke å støvsuge bort fluene, men ifølge forskeren er dette neppe særlig effektivt.

Les også: Derfor bør du vaske dynen din nå

Bananfluefeller

Her er fem bananfluefeller du kan teste ut for å ta knekken på dem:

1) Eddikfelle

  • Vannglass
  • Eddik
  • Zalo

Hell vann i vannglasset. Deretter tilsetter du en del eddik og et par dråper med zalo. La glasset stå fremme, gjerne i nørheten av frukten der bananfluene har vært.

BANANFLUER: Vi testet ut eddikfellen. På under to timer var mange av bananfluene borte.
BANANFLUER: Vi testet ut eddikfellen. På under to timer var mange av bananfluene borte. Foto: Dina Palos/Klikk.no

2) Melkefelle

  • Melk
  • Pepper
  • Sukker
  • Skåler

Bland ingrediensene i en liten kjele og varm i cirka ti minutter. Hell miksturen i små skåler og sett rundt omkring i huset. Ifølge Everyday Roots vil fluene raskt tiltrekkes denne blandingen, men du kan alltids legge til en dråpe såpe hvis de ikke drukner

3) Fruktfelle

  • En krukke
  • Råtten frukt eller bær
  • Plastfolie
  • Tannpirker

Legg råtnende frukt i bunnen av krukken og dekk den med plastfolie. Du kan også sikre folien med gummistrikk. Stikk hull i folien med tannpirker og sett flere slike feller på strategiske plasser i huset.

Fluene skal fly ned i krukken uten å komme seg ut. Når du syns det er nok fluer dynker du krukken i varmt såpevann og lar det ligge der i ti minutter, for å sikre at de dør. Gjenta prosessen flere ganger.

4) Foliefellen

  • Eddik
  • Øl eller rødvin
  • plastfolie

Hell eddik, øl eller litt rødvin i en skål og dekk den til med plastfolie. Lag deretter et par hull i folien – fluene vil finne veien ved til væsken, men det vil være nærmest umulig for dem å komme opp igjen, skriver vivilla.no.

5) Soyasaus i en skål

  • Soyasaus
  • Skål
  • Tannpirker/gaffel

– Soyasaus kan fort tiltrekke seg mer enn bare fruktfluer, på grunn av sukkerinnholdet. For eksempel veps, vanlige husfluer, eller lignende. Soyasausen vil ikke drepe de større insektene, men ganske sikkert tiltrekke seg dem, skriver godt.no.

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2023.

Les også