- Foreldre vil gjerne unngå bråk rundt leggingen. Mange tenker at det kan være lettere å få et fornøyd barn med leker i senga til å sove enn et sinna barn uten leker, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, aktuell med boken «Vil ikke! Gjøre selv!».

- I hvert fall på kveldstid bør barnas lekested være et annet sted enn i senga, råder Willy-Tore Mørch, professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge.

- Selv om leking i senga kan være med på å gjøre senga attraktiv, risikerer man at barnet ikke lærer seg å sovne når det er leggetid. Foreldrene mister kontrollen over barnet i leggesituasjonen. Og når de til slutt forteller at sengeleken er slutt, blir det gjerne en konflikt, forklarer Mørch.

- Slike situasjoner er lettere å håndtere dersom leken foregår på et mer nøytralt sted.

Trygghet og kos

Elisabeth Gerhardsen mener at en dukke eller en bamse må være greit å ha med seg i senga, fordi det kan gi trygghet og kos. Mange barn venner seg til en spesiell «kos» fra de er små.

- Jeg anbefaler imidlertid at foreldre unngår harde leker i senga. Hvis barna legger seg på dem i søvne, kan de våkne, sier Gerhardsen.

- Tabu er også leker som lager lyd, beveger seg eller på annen måte inviterer til aktivitet. De gjør barnet oppspilt og hindrer at det finner roen. Dessuten kan disse lekene virke fristende hvis barnet våkner om natta, utdyper barnepsykologen.

Gerhardsen forklarer at hjernen roer seg best ned hvis den får lite stimuli, det vil si få - og monotone - sanseinntrykk. Derfor bør man unngå annet enn meget svakt lys på rommet etter at barnet er lagt. Høy, rocka musikk er heller ingen sovepille.

5-6 years old boy watching TV in bed leker i senga Derfor bør ikke barn ha leker i senga nettsak mai 2012 istock=

SNART LEGGETID: La gjerne barnet ha en bamse i senga, men elektroniske duppeditter er fy! © Matka Wariatka, iStockphoto

Velg aktiviteter med omhu

TV-titting, spillkonsoller og annen databruk kan også forstyrre søvnen til små barn (selv om enkelte, ifølge Mørch, faktisk kan sovne fortere om dagen avsluttes slik).

- Det er en god regel å la senga være forbeholdt soving for barn. Vi voksne kan ha glede av å lese på senga til vi sovner, men et barn ønsker som regel ikke å sove og bruker derfor slike aktiviteter som strategi for å holde seg våken, forklarer professoren.

- I utgangspunktet er det ikke noe problem å la barnet bruke rommet til andre aktiviteter enn søvn, men den siste timen før de skal legge seg, er det lurt å avlede fra leker, tv eller spill som virker spesielt oppkvikkende, spennende, skremmende eller engasjerende, sier Elisabeth Gerhardsen.

- TV eller data på rommet kan også føre til at barnet sniker seg opp for å spille når foreldrene ikke hører det.

Slik venner du barnet av med leker i senga

1: Hvis barnet først har vent seg til å ha taklyset på, høre bråkete musikk og/eller fylle senga med leker, bør du ikke gjøre kort prosess, men heller stramme inn i løpet av noen netter. Ellers kan barnet lett bli opprørt.

2: Ta gjerne barnet med på råd, eller la det i hvert fall få være med på å velge hvilke av lekene som skal ut. Det går an å lage regler for antall leker - og så la barnet velge - eller lage regler for type leker, f.eks. bare myke leker eller leker uten batteri.

3: Trapp gradvis ned, til et mål som er et fåtall leker uten oppkvikkende effekt.

4: Hvis det er en dimmer - eller flere lamper - på barnerommet, ha på et gradvis svakere lys. Alternativt kan du bytte lyspære til en som lyser svakere.

5: Forbered barnet tydelig på at det snart er slutt på leken, f.eks. om 5 minutter. Sett gjerne på en timer som signaliserer når moroa er over.

6: Unngå å gi etter når barnet spør om å få leke litt til. Lær ikke barnet at det kan lønne seg å be om utsettelse.

Trusler må unngås

Ifølge Gerhardsen er det aldri greit å bruke senga som straff.

- Stort sett alle foreldre er enige i at legging som straff bør unngås. Likevel kan de fleste utbryte: «Nå må du være grei, ellers går du og legger deg!». Unngå å snakke om legging som tvang i situasjoner hvor barnet har oppført seg uskikkelig.

Willy-Tore Mørch er enig:

- Bruker man barnerommet som straff, blir det lett forbundet med ubehag og konflikt. Da blir konsekvensen gjerne at barnet ikke vil være - eller sove der. Dessuten fungerer ikke rommet som straff hvis barnet kan engasjere seg med leker under «frihetsberøvelsen», sier Mørch.

- Med mindre barnet har helt spesielle problemer, bør man ikke bruke denne formen for «time-out» som straff.

Unntaket som bekrefter regelen

Likevel finnes det, ifølge Elisabeth Gerhardsen, én gangbar variant av å «sende på rommet»: Hvis barnet hyler, herjer eller gjør andre ting som er ubehagelig for andre, kan det få et valg mellom å slutte eller å gå på rommet for å fortsette.

- Siden dette ikke skal være en straff, bare et alternativ som gjør at barnet ikke forstyrrer andre, gjør det ikke noe at det finnes leker på rommet. Men hvis du vil være helt sikker på at barnerommet ikke blir forbundet med ubehag, bør du velge et annet rom.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!