Nattskrekk hos barn:

Dette kan være årsakene til nattskrekk

Nattskrekk hos barn vises i form av hysterisk gråt på nattestid mens barnet fortsatt er i dyp søvn: – Det kan oppleves svært skremmende for foreldrene, sier professor.

NATTSKREKK HOS BARN: Det er en vesentlig forskjell mellom mareritt og nattskrekk. Ved nattskrekk er barnet i dyp søvn.
NATTSKREKK HOS BARN: Det er en vesentlig forskjell mellom mareritt og nattskrekk. Ved nattskrekk er barnet i dyp søvn. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Barnet er lagt for kvelden, og det sover dypt. Plutselig hører dere skriking og hyling fra soverommet.

Når dere kommer inn til barnet, ser dere den lille sitte i sengen sin. Barnet virker hysterisk, vettskremt og livredd.

Hva i all verden er det som foregår? Har poden et forferdelig mareritt? Har vesla fryktelig vondt i magen?

Nattskrekk tidlig på natten

Dere forsøker å trøste, ta barnet opp og holde rundt det, men det nytter ikke. Barnet spreller og sparker vilt rundt seg, og dere klarer ikke å roe situasjonen.

– Tilstanden barnet er i kalles nattskrekk. Det oppstår fra dyp søvn og kommer tidlig på natten.

Dette sier professor ved det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen, som også er knyttet til Nasjonalt senter for søvnmedisin, Ståle Pallesen.

NATTSKREKK: Ståle Pallesen forteller at nattskrekk oppstår ved dyp søvn og kommer tidlig på natten.
NATTSKREKK: Ståle Pallesen forteller at nattskrekk oppstår ved dyp søvn og kommer tidlig på natten. Foto: Privat

Dersom barnet setter seg opp, skriker, ser redd og skremt ut, men gir dårlig verbal kontakt og øyekontakt, og dette skjer cirka 30-90 minutter etter innsovning om kvelden, kan foreldre være ganske sikre på at det er nattskrekk, opplyser professoren.

Les også: Seks timer søvn hver natt kan få alvorlige konsekvenser

Nattskrekk eller mareritt?

Selv om det kan se ut som om barnet har mareritt, stemmer ikke dette.

Det er nemlig vesentlig forskjell på nattskrekk og mareritt:

– Nattskrekk er en aktivering av deler av hjernen under søvn som blant annet innebefatter områder som styrer bevegelser og følelser. Selv om barnet sitter i sengen og hyler, er det likevel i dyp søvn, og det er ikke mulig å få god kontakt eller normal respons fra barnet, forklarer Pallesen.

Dagen etter vil barnet høyst sannsynlig ikke huske noen ting av hendelsen.

Når barnet har mareritt, innebærer dette at det som regel våkner fra en ubehagelig drøm. Mareritt inntreffer oftest langt ut på natten i siste halvdel av hovedsøvn-perioden.

– Barnet er da klart og orientert umiddelbart og gir god kontakt med personer rundt. Om morgenen vil barnet som regel huske meget godt det som hendte, forteller professoren.

Nattskrekk oppstår hos barn fra 2 til 10 år

Det er fryktelig slitsomt for foreldrene når barnet opplever nattskrekk og mange er redde for at dette vil få alvorlige konsekvenser i livet til den lille.

Pallesen kan imidlertid berolige engstelige foreldre:

– Normalt påvirker ikke dette barnet selv om hendelsen ser veldig dramatisk ut for foreldrene og andre rundt. Barnet husker kanskje bare bruddstykker av noe ubehagelig, eller ingenting. Men dersom nattskrekkanfallene er mange, kan barnet noen ganger få litt mindre god søvn enn vanlig, sier han.

Nattskrekk kan forekomme i to-årsalderen og helt opp til ti-årsalder. For noen barn kan det også oppstå før to-årsalder, opplyser professoren.

– Men de fleste slutter med dette. Særlig gjennom puberteten, da mengden dyp søvn avtar. De fleste vokser det av seg, forteller Pallesen videre.

Han legger til at stress, og også feber, kan øke sjansene for nattskrekk.

– Dette er trolig fordi stress gjør den dype søvnen mer ustabil, noe som igjen vil øke sannsynligheten for anfall. Om et barn har hyppige anfall kan det derfor være greit å sjekke ut om det er ting i livet eller miljøet til barnet som det synes er vanskelig eller utfordrende å håndtere, sier professoren.

Les også(+): Jeg har tatt et valg. Jeg kan aldri fortelle hvem som er far til mine to barn

Dette kan være årsaken til nattskrekk

Karin Naphaug, helsesykepleier og spesialsykepleier for barn, jobber som søvnterapeut for småbarn ved Sovekarin AS.

Hun har møtt mange foreldre med barn som sliter med nattskrekk, og kan fortelle at foreldrene synes dette er veldig ekkelt.

OVERTRØTT: Karin Naphaug forteller at anfallene kan provoseres ved at barnet er overtrøtt når det legger seg.
OVERTRØTT: Karin Naphaug forteller at anfallene kan provoseres ved at barnet er overtrøtt når det legger seg. Foto: Privat

Dessuten har hun sett flere likhetstrekk på barna med nattskrekk:

Jeg erfarer at anfallet kan provoseres ved at barnet er overtrøtt når det legger seg. I tillegg kan det virke som om ubearbeidede konflikter, for eksempel i barnehagen, kan trigge nattskrekk, forteller Naphaug.

Hvis barnet roper ut ting som «Nei, nei! Vil ha den, min!» eller lignende, kan dette muligens ha noe med konflikten tidligere på dagen å gjøre, forklarer helsesykepleieren.

– Da kan det være lurt å ta dette opp med barnehagen og snakke om det som skjer med barnet på natten. Hør litt om hvordan barnet har det i barnehagen, råder Naphaug.

Mister søvn

Hun forteller at nattskrekk muligens også kan fremprovoseres ved at barnet opplever nye erfaringer som de ikke takler.

– Et annet tema som også ofte dukker opp i forbindelse med nattskrekk er søskensjalusi, sier søvnterapeuten videre.

Når barnet går gjennom anfall som varer så lenge som opp til en time, vil dette også bety at barnet får en time mindre søvn på nattestid.

Desto viktigere er det da å passe på at barnet ikke blir overtrøtt om kvelden:

– Jeg vil råde foreldre å heller legge barnet litt tidligere på kvelden om dette har skjedd. Da blir de ikke overtrøtte, og det kan hjelpe på å forebygge nattskrekken, sier Naphaug.

Foreldre kan bli forskrekket dersom de nattlige anfallene kommer tilbake etter at de har vært borte over lengre tid, men dette er ifølge søvnterapeuten helt normalt.

– Nattskrekken kan vare over en periode, så gå bort og deretter komme tilbake igjen. For eksempel hver 14. dag. Dette vil variere, sier hun.

Les også: Sjekk om barnet ditt har riktig leggetid

Behandling av nattskrekk

Når ikke barnet responderer på trøsten som foreldrene forsøker å gi, kan mange føle seg fullstendig maktesløse og fortvilet. Det kan også være svært vondt å se at barnet er så redd.

Pallesen har imidlertid flere råd til hvordan foreldre best kan forsøke å takle situasjonen:

– Nok søvn som forebyggende tiltak er viktig. Sørg derfor for at barnet får sove tilstrekkelig siden søvnunderskudd øker anfallene, sier han.

Han råder også foreldre til å la være å forsøke å vekke barnet under anfallene.

– Snakk heller rolig til det, og pass på at det ikke skader seg, tipser Pallesen.

Ifølge professoren kan det også hjelpe å vekke barnet opp fra søvnen, slik at det såvidt gir kontakt, cirka 20 min før anfallene pleier å komme.

Professoren understreker samtidig:

– Anfallene ser voldsomme og dramatiske ut, men nattskrekkanfall er i seg selv ikke farlig.

Dersom anfallene øker mye kan det bety at barnet får for lite søvn eller at det er stressende ting som foregår i deres miljø.

– Noen ganger kan det å bearbeide «stresset» være gunstig, påpeker Pallesen.

Denne saken ble første gang publisert 26/08 2016, og sist oppdatert 25/04 2023.

Les også