Barnehagestart

Du må gå, selv om barnet ditt gråter

Det er verre å snike seg ut av barnehagen.

BARNEHAGESTART: Noen barn sier ha det og smiler fra første dag, mens andre gråter i to uker. Men det finnes råd.
BARNEHAGESTART: Noen barn sier ha det og smiler fra første dag, mens andre gråter i to uker. Men det finnes råd. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Hva gjør du hvis barnet begynner å gråte? Trøste, eller snu ryggen til og gå?

Det beste rådet er å gjøre selve avskjeden så kort som mulig, selv om barnet gråter, ifølge styrer Tone Lise Mathiesen i Maridalsveien barnehage i Oslo. Hun har jobbet i barnehage i over 30 år.

- Vi anbefaler at foreldre tar seg god tid til levering. Kom gjerne inn og sett deg ned med barnet før du går. Men når du først har sagt ha det, er viktig å gå - selv om barnet gråter.

En god start på dagen kan legge et godt grunnlag.

Ikke snik deg ut

Og hvis du planlegger den «enkle» løsningen: å løpe ut mens barnet leker med ryggen til, bør du tenke om igjen.

- Å snike seg unna er det dummeste man kan gjøre. Foreldrene må gi tydelig beskjed når de går. Dette er avgjørende for at barnet skal forstå at selv om foreldrene går om morgenen, kommer de tilbake senere på dagen, sier Mathiesen.

Det er bare å ringe

Den beste tilvenningen

...ifølge pedagog Tone Lise Mathiesen:

Dag 1: Dagen starter kl. 10.00 og varer en times tid. Mamma/pappa er sammen med barnet hele tiden. Foreldre og barn gjør seg kjent i barnehagen.

Dag 2: Dagen starter kl. 10.00 og varer et par timer. Mamma/pappa er sammen med barnet, men kan godt forlate barnehagen en kort stund i løpet av formiddagen. Barnet spiser lunsj i barnehagen.

Dag 3: Dagen starter kl. 10.00. Mamma eller pappa forlater barnehagen etter en kort stund. Barnet spiser og sover i barnehagen uten foreldrene, og blir hentet rundt kl. 14.00.

...ifølge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen:

Dag 1: Vær sammen med barnet hele tiden, selv om det ser ut som han eller hun er trygg. La barnet oppleve ulike situasjoner, som spising og leking. Dagen kan gjerne vare i fire-fem timer.

Dag 2: Vær sammen med barnet hele tiden. Barnet kan godt sove i barnehagen, men vær der når det våkner. Bli så lenge barnet orker, helst fem-seks timer.

Dag 3: Den tredje dagen er du der minst en halv time, deretter kan barnet være rundt tre timer alene i barnehagen.

Dag 4: Kan være en vanlig barnehagedag, men helst en kort en. Beregn god tid til levering.

De første dagene den lille poden er i barnehagen alene, kan det være vanskelig å konsentrere seg på jobb. Du har sannsynligvis lyst til å ringe og spørre hvordan det går, men er redd for å mase.

Ifølge Mathiesen er det bare bra at foreldre spør om barnet har sluttet å gråte.

- Ofte leker og smiler barnet så fort mor eller far har lukket porten bak seg. Da sender vi gjerne en mms for å vise at barnet har det bra, forteller Mathiesen.

- Behovet for tilvenning i barnehage er svært individuelt. Noen barn sier ha det og smiler fra første dag, mens andre gråter i to uker, forteller styrer Tone Lise Mathiesen.

- Som oftest holder det med tre dager tilvenning. Gjør det ikke det, gir vi beskjed til foreldrene om at barnet trenger mer tid. Noen ganger må vi også si til foreldrene at nå har de vært her for lenge.

Foreldre må tilvennes

Tilvenningsperioden er ikke kun for barnas del. Det kan like mye være foreldrene som må vennes til å levere fra seg barnet.

- Jeg forstår godt at mange synes det er tøft å levere barnet sitt i barnehagen første gang. De overleverer jo det mest dyrebare de har til fremmede. Det er veldig viktig at foreldrene blir trygge på dem som skal passe på barnet deres, forteller Tone Lise Mathiesen.

Derfor skal du bare gå din vei.

Ikke tegn på mistrivsel

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen har følgende råd til foreldre på tilvenning:

- Pass på at barnet er sammen med en voksen i barnehagen idet du går, slik at barnet ikke blir overlatt til seg selv hvis det begynner å gråte.

Ifølge Gerhardsen trenger ikke barn som gråter ved avskjed å mistrives i barnehagen.

- Hun vil bare ha deg der, også, forklarer barnepsykologen.

Tegn på at barnet mistrives i barnehagen

Unngå å stresse

Dagene blir med ett mer hektiske når du får barnehagebarn. Før jobb skal du rekke både frokost, matpakkesmøring og levering i barnehagen.

Uansett hvor travelt du har det, er det viktig ikke å la levering og henting bli et stressmoment i barnets hverdag.

- Det holder ikke å komme fem minutter før barnehagen stenger. Når foreldrene kommer og henter, vil barna gjerne fortelle hva de har gjort i løpet av dagen, og vise fram det de har laget. Det er viktig at foreldrene tar seg god tid, sier Tone Lise Mathiesen.

Selv om du følger all verdens råd, skal du ikke bekymre deg dersom du synes tilvenningen går litt trått.

- Det er et sunnhetstegn at barn er skeptiske til fremmede voksne, mener Elisabeth Gerhardsen.

Rett til fri fra jobben?

Du har ingen lovbestemt rett til å få fri for å være med på tilvenning i barnehage, men tariffavtalen på jobben din kan åpne for det. I bedrifter som ikke har tariffavtaler, vil interne retningslinjer, arbeidsavtale eller individuell avtale avgjøre om du får fri.

Kilde: Arbeidstilsynet

- Jeg ville blitt mer bekymret over et barn som ikke trengte barnehagetilvenning.

Les også:

Dette irriterer de ansatte i barnehagen

60 barn skades daglig i barnehagen

- La barna få bestemme alt selv

Foreldre stjeler andre barns klær i barnehagen

Her er Norges beste barnehager

TÅREFULL TID: Nå som tusener av små barn skal venne seg til barnehagelivet, blir det mange såre avskjeder - og ditto gjensynsglede.
TÅREFULL TID: Nå som tusener av små barn skal venne seg til barnehagelivet, blir det mange såre avskjeder - og ditto gjensynsglede. Foto: Paul Hakimata

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også