Fly med baby

Slik overlever du flyturen med barna

Flyturer med hylende barn er alle flyvertinner og foreldres skrekk. Her er tipsene som gjør flyturen til en drøm.

BARN PÅ FLY: Nok mat og drikke er viktig når de minste skal ut og fly.

BARN PÅ FLY: Nok mat og drikke er viktig når de minste skal ut og fly. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

Publisert Oppdatert

Verstinglisten på fly

  • Sparker deg i ryggen
  • Hopper i stolen foran deg
  • Lugger deg
  • Hylskriker over lengre tid
  • Har leker med irriterende lyd
  • Klatrer på deg

Kilde: Barnimagen.com

Hysterisk barnegråt som varer i timesvis, skifting av bæsjebleie i setet, barn som snur seg i vil ha kontakt med alle rundt seg i et kvarter og sparking i setet. Det kan være mange irritasjonsmomenter for de andre flypassasjerene, spesielt hvis man ergrer seg over barnegråt. Og for foreldre er det lett å bli stresset når ungen hyler hele flyturen.

Foreldre mister vettet

- Det skjer ofte at barn roper, griner og hyler på fly, og det jeg reagerer mest på er at foreldre ikke har vettet i behold når de tar med ungene sine på flytur. Mens de selv spiser sandwich og drikker vann, forer de ungene sine med brus, sjokolade og potetgull. Barna får altfor mye sukker, blir helt hypre og løper rundt i midtgangen. Og foreldrene skjønner ikke hvorfor unger hyler. Det er det verste. Det virker som om sukker på barn har den samme effekten som alkohol har å voksne. Kroppen reagerer mer på det i lufta enn på bakken, sier Susanne Myrberg, flyvertinne i Norwegian.

Av og til opplever hun klaging på småbarnsfamilier fra andre passasjer.

- De klager til oss, så vi må si ifra videre.

Skifter bæsjebleie i setet

Dette bør du ta med

Ryggsekk

Det er stas for barna å ha med sin egen sekk på turen

Leker

Bøker, tegnesaker, kortspill eller dataspill

Bærbar DVD-spiller eller iPod

Med barnas egne favorittfilmer går timene fort.

Ørepropper

Ørepropper fjerner den verste støyen. Forklar gjerne barna at det kan gjøre vondt i ørene når flyet letter og lander

Behagelige klær

Reis gjerne i joggedress og ta av barna skoene

Mat og snacks

Rosiner, frukt og kjeks er fint som mellommåltider. Husk å få i barna nok væske

Det er ikke sjelden hun og kollegaene tar folk på fersken i å skifte bæsjebleie i setet.

- Det er ikke lov. Da sier vi ifra og oppfordrer isteden til å bruke toalettet. Man ville aldri gjort det på cafe. Folk sitter gjerne og spiser foran og bak, så det er ikke ok. Ikke tissebleier heller, sier Susanne Myrberg.

Mange barn vil ha kontakt med de andre på flyet. Her er det viktig å se an situasjonen.

- Jeg har selv en kontaktsøkende datter på 14 måneder. Hvis noen tar kontakt med henne er det hyggelig, men hvis folk ikke virker interessert, holder jeg henne igjen. Jeg ser an folk. Noen vil jo bare sove.

Løping i midtgangen anbefales ikke. Vi går rundt med tunge traller, og hvis det blir turbulens, er det ikke lurt å løpe.

Susanne Myrbergs råd til småbarnsforeldre på flytur er å ta seg god tid. Blir det for travelt, stresser det ungene.

- Mange har dessuten altfor mye med seg inn i kabinen. Pakk en liten bag med sunt snacks og underholdning. De minste sovner som regel greit hvis de har med seg smokken og bamsen sin.

Stress ned

- Spesielt under landing er det mange barn som bare griner. Blir foreldrene stresset, hyler ungen bare enda mer. Det er viktig å være rolig, man får uansett ikke gjort med barnegråten, sier Catrine Klemo, flyvertinne i Norwegian.

Hun tror mange småbarnsforeldre bekymrer seg for hva de andre passasjerene tenker, og har selv følt på de tankene på når hun har flydd med sønnen på 1,5 år.

- Nordmenn er forsiktige med å si ifra. Ofte "plinger" passasjerer på oss, og ber oss om å få barnet til å slutte å skrike eller sparke i stolen foran seg.

- Ofte brygger ungen på sykdom, som trigges når man kommer opp i høyden. Er barnet tett i nesa bør man gi nesedråper i god til før nedstigning.

- Det hender barn får vondt i ørene og skriker når de blir fastspent. Men jeg må si at det ofte går bedre enn fryktet. Vi var litt engstelige da vi dro til Thailand med barnet vårt på litt over ett år, men det gikk veldig bra. Min erfaring er at det er lettest å fly med de minste barna, for de spiser pupp og sover det meste av tiden. Den verste alder er to til tre år da barnet kan gå og har fått sterk vilje, sier Elisabeth Larsen-Vonstett, informasjonssjef i Star Tour.

Hun har reist mye og langt med de to barna sine som nå er seks og ni år gamle. Hennes mest slitsomme flytur var da barnet hennes gråt fra Gardermoen til Kastrup.

- Vi har pleid å ha med en sekk med små overraskelser som barna kan åpne underveis. Det kan være en tegneblokk eller en pakke rosiner. Det er stas at det skjer noe, sier Larsen-Vonstett.

Et steg foran

STRESS NED: Flyturen med de minste kan være slitsom, men det er viktig at foreldre beholder roen og trøster barnet.

STRESS NED: Flyturen med de minste kan være slitsom, men det er viktig at foreldre beholder roen og trøster barnet. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

Flyvertinne Catrine Klemo pleier å sjekke om de små har med seg vannflaske og smokk ombord i flyet.

Tips til flyturen

Forbered barna

Snakk med barna på forhånd om hva som skal skje og at flyturen kommer til å ta lang tid.

Bestill babyvugge

Spør etter babyvugge hvis dere du skal fly langt. Denne kan festes på veggen slik at barnet kan sove godt på turen.

Hold ungene oppdatert

Se på kartet hvor dere befinner dere. Fortell hvor lenge dere har fløyet og hvor lenge dere har igjen.

Ta jevnlige pauser

Små barn blir lett rastløse og trenger litt forandring.

Gjennomfør kveldsrutinene

Skal dere fly om natten kan det være lurt å gjennomføre kveldsrutinene. Ta på pysjamas, puss tenner og les en godnattfortelling.

Amming

Små barn kan gjerne ammes når flyet letter og lander, dette kan forebygge trykk i ørene

Nesedråper

Er barnet tett i nesen, kan det være lurt å ta nesedråper eller saltvannsdråper i god tid før landing

Søvn

Legg flytiden til den tiden barnet sover, hvis det er mulig. Da er sjansene for at barnet sover seg gjennom flyturen størst.

- Det er viktig å hele tiden ligge et steg foran når man reiser med små barn. Det viktigste er at de har tilgang til nok drikke og nok mat.

Er barnet under to år kan det være lurt å ta med egen mat, om det er barnemat på glass, frukt eller yoghurt. Jeg unngår godteri til barnet, det er ikke heldig hvis de blir gira. Hvis jeg skal gi sukker, gir jeg det heller gjennom drikke, for det er veldig viktig at barnet får i seg nok drikke, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Det kan være lurt å ta med egen pute og et pledd, spesielt hvis det er babyer som skal sove. Det er også et must med nok bleier, våtservietter og skift både til store og små.

- Ikke ta på dere hvite klær, for det blir fort mye søl. Et godt tips er å ha med små poser med fuktede gasskluter til å tørke barnemunner med. Ta også med poser til søppel og brukte bleier. Det er lurt å pakke tingene til ungene i håndbagasjen, spesielt kosedyret og smokken, for man vet aldri hva som kan skje med kofferten. Invester i en veske med mange rom i, som det er lett å få tilgang til tingene i.

En liten pose med lego, et lesebrett, dvd-spiller og lydbok kan være lurt å ta med.

Møt uthvilt

At barnet er uthvilt før flyturen er viktig. For det er slitsomt å ha med grinete barn på tur.

- Forbered barnet på at det kommer til å ta lang tid og på hva som kommer til å skje. Man vinner mye på å være rolig selv, sier Elisabeth Larsen-Vonstett.

Det kan være slitsomt å sitte med en baby på fanget hele turen, så bestill kurv i god tid. La barna bevege seg, så lenge de ikke går i veien for flyvertene. Det kan være lurt å sette seg nærme midtgangen så det er lett å komme inn og ut.

- Husk å gå på do før maten. Etter mat veldig lang kø og det er vanskelig å reise seg med maten på brettet. Flyturen er starten og avslutningen på ferien, så det bør være en bra opplevelse, sier den reisevante tobarnsmoren.

Les også:

Slik flyr du med barn

Til syden med baby

Ta med bilstol på flyet

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

UT PÅ TUR: Forbered barnet før flyturen og følg gjerne med på hvor langt det er igjen.

UT PÅ TUR: Forbered barnet før flyturen og følg gjerne med på hvor langt det er igjen. Foto: Illustrasjonsfoto: Istock

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag