Fly med barn:

Slik blir flyturen vellykket med barn

Med litt planlegging er det ikke noe problem å reise langt med små barn.

FLOTT FERIE: Jenny og Josefine storkoste seg i Thailand, og verken de eller foreldrene syntes flyturen var noe problem.

FLOTT FERIE: Jenny og Josefine storkoste seg i Thailand, og verken de eller foreldrene syntes flyturen var noe problem. Foto: Foto: Privat

Publisert Oppdatert

I sommer tok Martine og Patrick Bunæs Nygren med seg døtrene Jenny Bunæs Nygren (2) og Josefine Bunæs Myklevold (5) til Phuket i Thailand.

- Dette er en ferie vi kommer til å leve lenge på, og jeg oppfordre absolutt familier med små barn til å reise lengre enn Spania og Hellas. Selv er vi virkelig blitt bitt av basillen og kommer heller til å investere litt ekstra i slike ferier, sier Martine.

Komfortable klær

Det å reise langt, krever likevel litt andre forberedelser enn en tur til hytta eller Danmark.

- Det var jo en del vi måtte tenke gjennom i planleggingsfasen. Siden vi skulle fly i ti timer til Bangkok, for så å fly en time videre til Phuket, var det første jeg tenkte på komfort. Jentene måtte ha lette og behagelige klær slik at de både skulle kunne sove og leke, sier Martine.

Sokker var også viktig.

De voksne ville ikke risikere at barna ble kalde og syke som følge av den lange flyturen.

Sov tre timer

- Vi reiste fra Gardermoen tidlig på ettermiddagen, og jeg var spent på hvordan det skulle gå i forhold til at det ble natt midtveis i turen, sier hun.

Litt rot i døgnrytmen måtte de jo nesten regne med, men Martine forteller at barna sov tre av de ti reisetimene.

Dette kan det være lurt å ha med

 • Bleier
 • Våtservietter
 • Ekstra skift
 • Smokk
 • Leker
 • Film hvis der har nettbrett eller bærbar DVD-spiller
 • Lommespill
 • Mp3-spiller
 • Tyggegummi til opp- og nedturen
 • Babymat til de minste
 • Litt mat og drikke
PAKK NED LEKER: For at flyturen skal blir fin både for barnet og de som sitter rundt, er det lurt å pakke ned tegnesaker og andre leker.

PAKK NED LEKER: For at flyturen skal blir fin både for barnet og de som sitter rundt, er det lurt å pakke ned tegnesaker og andre leker. Foto: Foto: Privat

Tips før avreise

 • Forbered barna på hva en lang flytur innebærer
 • Snakk om hvordan man skal oppføre seg i flyet
 • Velg seter som er ideelle for deres familie
 • La barna pakke med en egen bag eller koffert som håndbagasje
 • Ta på barna komfortable klær og husk at det kan bli kaldt på flyet

- Da vi bestilte, valgte vi to seter på en rad og to på raden bak. Da hadde vi ett barn hver å passe på. Dette fungerte bra, sier hun.

Hadde med film

Dagens langdistansefly kommer gjerne med en liten gavepakke til barnefamilier.

Det er utvilsomt enklere å aktivisere barn når man har underholdningen innebygd i seteryggen foran.

- På Thai Airways var det mye underholdning i form av spill, tegnesaker og film. Vi hadde også med oss en iPad der vi hadde lastet ned favorittene til ungene på forhånd, sier hun.

Barna hadde for øvrig med seg en trillekoffert hver, der de hadde pakket ned leker og det de ønsket å ha med seg.

- Dette var noe som var veldig stas. Vi hadde også med oss ekstra skift, bleier, våtservietter, smokk og annet som barna trenger på en så lang tur, sier hun.

Som en drøm

Forberedelsene var også viktige for at turen skulle bli vellykket.

- I forkant av turen hadde vi snakket mye om det å kjøre fly langt, og om hvordan man kan sove på flyet, hvordan man kan leke og at man må være rolig. Dette var noe jentene tok til seg og husket godt på, sier hun.

Martine forteller at minstemann på to er en utålmodig og rastløs sjel med mye energi, men at turen likevel gikk over all forventning.

- Hun løp ikke gjennom gangene og brukte god tid med alle de aktivitetene som var tilgjengelig. Det ble dessuten servert mat to ganger, og mellom slagene ble det litt soving. Flyturen gikk som en drøm, sier hun fornøyd.

Flotte ferieminner

På reisemålet sto opplevelsene i kø, og det var ingen tvil om at de var vel verd å reise langt for.

- Vi opplevde mye på to uker i Thailand. Vi red på elefanter alle fire, hilste på tigre, badet i store bølger og kjørte tuk tuk. Det var barnas favoritt, sier hun.

Martine tror man må tørre å gå litt utenfor komfortsonen i blant, og for noen kan det innebære å legge ut på en lengre reise med de små.

- Jeg vet at det er mange som er skeptiske til å reise så langt med barn, og da særlig til eksotiske land. Vi fikk mange rare spørsmål rundt dette selv, men det er helt trygt og menneskene der er så gjestfrie. Blir man syke, er det jo dessuten flinke leger og sykehus der som alle andre steder, sier hun.

Skulle det likevel passe dårlig å reise langt, kan du få drømmeferien her hjemme også.

Husk tyggis

Helsesøster Hege Christine Sørensen mener barnets alder kan ha mye å si for hvordan turen blir og hvordan dere må forberede dere.

- Hvis du skal fly en baby, er det ikke så nøye hvor lenge man er i luften. Reiser du derimot med barn som har lært å krabbe eller gå, kan flyturen blir en prøvelse, sier hun.

Barnet vil helst ikke sitte i ro, men av sikkerhetshensyn kan jo ikke flyvertinnene ha barn krabbende eller løpende i midtgangen.

- Når det gjelder trykkutligning på opp- og nedtur anbefaler jeg å amme eller gi flaske til småbarn. Litt større barn kan få en tyggis eller noe å spise, sier hun.

Vurder eget sete til små barn

RED PÅ ELEFANT: Hele familien fikk med seg en ridetur på elefant.

RED PÅ ELEFANT: Hele familien fikk med seg en ridetur på elefant. Foto: Foto: Privat

Barn under to år kan sitte på fanget til en voksen i reisefølget, og dermed sparer man noen kroner på det ekstra setet.

Er flyturen lang, kan det likevel være greit å betale det det koster for et eget sete til barnet.

- Da slipper du å ha barnet på fanget i timevis, og sjansen for at barnet holder seg rolig er langt større. Spiser barnet noe annet enn brystmelk, må du også huske å ta med babymat, sier hun.

Ta med snacks

Mat kan for øvrig også bli tema dersom du reiser med større barn.

- Det er ikke alltid matserveringen om bord passer med når barnet er sultent. Ta derfor med noe å tygge på og drikke, sier helsesøsteren.

Også hun mener det kan være smart å pakke en egen bag eller sekk med leker som aktiviserer den lille turisten.

- Jeg anbefaler ting som aktiviserer og ikke bare underholder. Puslespill, tegnesaker eller lignende er gull. Kjøp gjerne noen nye leker som du gir underveis, for nye leker er alltid stas. Ta imidlertid også med en bærbar DVD-spiller, nettbrett eller mp3-spiller, men vær forberedt på å være oppmerksom på barnet hele tiden. Du kan bare glemme å sette deg ned for å se på film selv, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning