På tur med barn

Aurora (7) og Alma (4) har sovet på toppen av Galdhøpiggen

Jo høyere ambisjonsnivå, desto høyere mestringsfølelse, mener pappa Anders.

PÅ VEI MOT TOPPEN: Du trenger ikke sette igjen ungene hos barnevakten hvis du vil bestige fjell.
PÅ VEI MOT TOPPEN: Du trenger ikke sette igjen ungene hos barnevakten hvis du vil bestige fjell. Foto: Foto: Privat
Sist oppdatert

Pappa Anders mener vi bør legge lista høyt når vi tar barna med på tur.

- Pass dere, her bor den onde kongen! Alma løper innover i skogen sammen med storesøster Aurora.

Mamma og pappa følger etter. Det er en vanlig hverdagskveld. De små har vært på skole og i barnehage, og de voksne på jobb. For mange av oss er dette tiden da vi runder av dagen foran en eller annen skjerm.

Det gjør ikke denne familien. Med ost og kjeks, te og druer, padleårer og redningsvester er de klare for en kveld ute i naturen.

Jentene har glemt at de egentlig er litt slitne, for skogen er full av skatter og hemmeligheter.

Overnatting under stjernene

Dette er en såkalt rusletur – eller kosetur.

- Dem blir det mest av i ukedagene, sier pappa Anders Baumberger, som er en skikkelig turentusiast.

I høst kom han også med bok på Forlaget Press. «Turboka» er full av tips, triks og inspirasjon. Anders og familien bor på et småbruk i Ski ved Østmarka. De har tolv hester, et føll og en gris – og turmuligheter rett utenfor døra.

Men Anders påpeker at det ikke er et must. Bor du midt i en storby, er det fullt mulig å pakke sekken etter jobb og dra på tur i nærmiljøet – enten det er til en park, en liten skogflekk eller en lekeplass.

Finn en sti eller gate dere ikke har gått før. Mat fuglene. Se sola gå ned. Overalt finnes muligheter for flotte naturopplevelser, selv på en hverdag.

Når helgen kommer, er det tid for å planlegge en lengre tur, mener Anders Baumberger. Helst med overnatting under stjernene. Og gjerne på en fjelltopp.

- Det handler om å heve ambisjonsnivået og å gi barna mestringsfølelse. Kom dere ut! Opplev månen, stjernene, nordlyset.

Artikkelen fortsetter under bildene.

PÅ VEI MOT TOPPEN: Alma og Aurora er ikke redd for dårlig vær og høye topper. Pappa har gjort dem til store turentusiaster.
PÅ VEI MOT TOPPEN: Alma og Aurora er ikke redd for dårlig vær og høye topper. Pappa har gjort dem til store turentusiaster. Foto: Foto: Privat
Å VÆRE SAMMEN UTE: Det å være ute sammen, hele familien gir Anders Baumberger, kona Kari og jentene Alma og Aurora glede og energi.
Å VÆRE SAMMEN UTE: Det å være ute sammen, hele familien gir Anders Baumberger, kona Kari og jentene Alma og Aurora glede og energi. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss.

Bratte stryk

- Hvorfor skal vi gå på tur?

Turfamiliens beste tips

Her er noen av pappa Anders Baumbergers tips til turlystne familier:

• Begynn tidlig med å dra på tur. Da vil barna lære å like det. (Aurora var på sin første overnattingstur under åpen himmel da hun var 1 år.)

• La barna få være med på planleggingen og på å bestemme hvor dere skal dra.

• Sett spenstige mål – og gjør det sammen med barna. Ved å få barna til selv å definere ambisiøse mål, er sjansen stor for at de yter maks for å nå det.

• Det finnes dårlig vær. Og dårlige klær. Å dra på tur i pøsregn eller sprengkulde, kan ødelegge barnas turglede.

• Hold stedet åpent.

• Hold tidspunktet åpent.

• La barna få ta med noen leker og bøker. Vi har alltid bamser med i pulken. Det har vi plass til.

• Ha med mat barna liker (f.eks. wraps, pannekaker, ost og kjeks, egg og bacon, varm drikke).

• Ha gjerne med sjokolade, men ikke bruk sjokolade som «lokkemat». Motivasjonen til å bestige en topp bør være gleden og opplevelsen av å nå målet, ikke bare at det vanker en sjokoladebit.

• Ta ting i barnas tempo. Jeg har veldig liten tro på å presse barna, men jeg har tro på at barn kan presse seg selv.

• Det finnes ingen fasit på hva som gir gode turopplevelser. Dersom det å telte i hagen er det både barn og voksne i familien synes er mest stas, så må de gjerne gjøre det.

Aurora og Almas tur-høydepunkter

• Å våkne på toppen av Galdhøpiggen.

• Å følge sporene til en ulv som har jaget en elg.

• Å sove i Iglo.

• Å spille Uno inne i teltet.

• Å spise egg og bacon til frokost på tur.

• Å spise pannekaker på tur.

• Å ake ned fra et bratt fjell.

• Å sove under åpen himmel.

• Å se soloppgangen fra en fjelltopp.

- Fordi det forener mange bra ting, trening, lek og frisk luft. Ikke minst lærer man mye av å være ute. For vår familie handler det om å koble av, komme seg vekk fra mailboksen og Ipaden. På tur er vi helt til stede. Det påvirker praten og måten vi er sammen på. Vi bruker dessuten naturen til å overvinne barrierer, forteller Anders.

Nylig var han og Aurora på padletur. Datteren var redd for de bratte strykene og ville snu. Men pappa mente hun ville angre om hun ikke forsøkte. Litt etter litt vennet Aurora seg til strømmen og farten, og på slutten av dagen elsket hun det.

Samme metode ble brukt da Aurora var redd for torden. Da dro familien på overnattingstur en natt det var meldt torden. Sammen opplevde de lyn og torden på nært hold. «Man må møte redselen for å overvinne den», er turfamiliens filosofi.

Å våkne på toppen av Norge

I jula 2014 blir Anders vekket av Alma på 3 år. «Pappa, kan vi sove på toppen av Galdhøpiggen?» spør hun. «Hvis været er bra, så kan vi det», svarer han. 16. mai 2015 sover to jenter og faren deres i telt på toppen av Norge.

Været er nydelig. Dagen etter våkner de til kuling og snø. Alle kler godt på seg, og pappa fester jentene til seg i seler. Så er det bare å klatre og rutsje på rumpa ned fjellet for å rekke hjem til 17. mai-toget.

- Hva er en vellykket tur?

- En tur der vi kobler av og får tankene over på noe annet enn ellers i hverdagen. En tur som gir barn og voksne gode minner. Og gjerne at noen har flyttet en grense eller flere underveis, fysisk eller mentalt. Vi ville synes det var kjedelig å gå til den samme stua søndag etter søndag, for eksempel.

Alma og Aurora elsker å bestige fjelltopper og har allerede vært på et titall 2000-meterstopper. Det høres ekstremt ut, men ifølge Anders er det noe alle kan få til.

- Det handler om planlegging, timing og om å ta seg tid.

- Å sove i snøhule i 30 minus er kanskje ikke for alle?

- Du bør nok ha litt turerfaring for å ta med barn på den typen turer. Det gjelder både de voksne og barna. Aurora og Alma er for eksempel vant til å tisse ute når det er kaldt. Det er ikke alle unger.

Baumberger-familien drar på overnattingsturer et par ganger i måneden. Det beste jentene vet er å sove under åpen himmel.

- Da må vi ha speilegg og bacon til frokost, sier Aurora, og røper at det er favoritt-turmaten hennes. Gjerne servert 2469 meter over havet.

Barn tåler mye

- Neste år skal jeg gå til toppen av Kyrkja, sier Aurora, og forklarer at det er en kjempefin fjelltopp.

- I fjor gikk vi i ni timer, men så kom det en storm. Da måtte vi snu. Det er fjellvettregel nummer seks. Men jeg ble skikkelig lei meg. Så derfor skal vi prøve på nytt.

Aurora og Alma er helt vanlige jenter, uten eksepsjonelle motoriske eller atletiske ferdigheter. De har bare lært seg å elske å være ute sammen med familien, og gleden ved å nå et mål. Men som alle andre barn på tur, hender de at de klager.

- Hvordan takler dere det?

– Da må vi ta en timeout og anerkjenne at barna er slitne. Men ikke gi opp før målet! Barn skal få oppleve å få den siste puslespillbrikken på plass. Da må du tøye strikken litt. Barn klarer mye og liker å yte når de synes at målet er verdt det. Jeg har veldig liten tro på å presse barn, men jeg har tro på at barn kan presse seg selv, understreker Anders.

LANG REKKE: Hele familien er med på tur og synes det er langt mer givende enn å sitte hjemme i sofakroken.
LANG REKKE: Hele familien er med på tur og synes det er langt mer givende enn å sitte hjemme i sofakroken. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss.
PADLETUR: Hele familien tar gjerne en padletur om kvelden. Aurora har til og med padlet ned bratte stryk.
PADLETUR: Hele familien tar gjerne en padletur om kvelden. Aurora har til og med padlet ned bratte stryk. Foto: Foto: Anne Elisabeth Næss

Denne saken ble første gang publisert 26/12 2015, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også