Inneaktiviteter for barn

Morsomme inneaktiviteter for barn

Her er ti leker som kan holde ungene i aktivitet en regnværsdag - med og uten voksne.

INNEAKTIVITETER FOR BARN: Hvorfor ikke bygge et telt inne i stuen til barna? Det kan være like moro for de voksne også!
INNEAKTIVITETER FOR BARN: Hvorfor ikke bygge et telt inne i stuen til barna? Det kan være like moro for de voksne også! Foto: FOTO: Getty Images.
Sist oppdatert

Hva kan man finne på med barna når det regner ute?

Heldigvis finnes det morsomme aktiviteter for barn som kan gjøres inne. Her er ti forslag til innendørsaktiviteter for små barn hjemme, for foreldre som ønsker litt fri en regnværsdag. Når været endelig spiller på lag, finnes det også flerfoldige aktiviteter barna kan finne på utendørs.

Inneaktivitetene kan like fint gjøres for barn i barnehagen.

1. Lag et telt til barna inne

Et helt eget hus i toppen av et tre er en evig barndomsdrøm. Men så kan du kanskje ikke snekre, og i hvert fall ikke i toppen av et tre. Og tenk om tassen faller ned? Dessuten regner det. Vi trenger et raskt, enkelt og tørt alternativ: Bygg et telt av pledd.

Sett stoler og bord i passelig avstand. Legg over tepper, pledd, laken eller duker så de danner et telt. Fest eventuelt med klesklyper. Fyll en skål med kjeks eller frukt, og kryp inn. Lukk opp vinduet og hør på regnet som trommer der ute. Dersom dere ønsker et telt som faktisk kan stå i stua over lengre tid, kan det være en god idé å lage et tipi-telt.

2. Inviter til teselskap

Ordentlig mat og ordentlig drikke i bittesmå tekopper på bittesmå stoler på et barnerom. Du føler deg som en forsvokst Alice i Eventyrland, men barna synes det er stas å få besøk på sin hjemmebane.

Lag ekte engelsk te-mat i afternoon tea-stil: Små trekantsmørbrød med agurk på etasjefat, scones med smør og bær eller en liten muffins til dessert. Du finner barnevennlig frukt-te uten koffein i velassorterte dagligvarebutikker eller på helsekosten. Saft eller juice er også godt.

3. Spill et spill

Nekter dagens unge å spille brettspill, sier du? Så får du lære deg deres spill! Det viktigste er at dere gjør noe sammen. Og hvem sier at det er vi som har rett når vi mener at gammeldagse spill er det eneste rette? Barna våre bygger teknisk kompetanse når de spiller dataspill. Selv "meningsløse" samledingser som Bakugan og Pokémon kan ha en mening.

Det å få barn innebærer at du antakelig må lære noen nye ting. Det kan jo hende du synes det er moro. Det er fellesskapet som oppstår når dere gjør noe sammen, som er viktig. Og kanskje du får poden med på noe du synes er gøy etterpå? Med mindre du blir så hekta på barnets "dille" at du kommer tilbake for mer?

Les også: Slik lager dere hjemmelaget modelleire

4. Skriv en historie

Ta utgangspunkt i en bok dere liker godt, et eventyr barna kjenner, eller start fra bunn med å skrive en egen historie. Hva med å ta utgangspunkt i noe dere har gjort i ferien? La noen hull stå åpne, og be alle komme med noen ord hver. Sett dem inn på vilkårlige steder i historien, og ha høytlesning.

Her er det en viss fare for at du ender med en historie om en bæsj som skulle bæsje en bæsj. I så fall kan du trøste deg med at alle som har barn, må gjennom den perioden. Og det går over. Barna blir eldre og du får helt andre, mye skumlere problemer å hanskes med. Så la barn være barn, og les bæsjehistorien for dem. De kommer til å elske den!

5. Mal et felles kunstverk

Kjøp et stort lerret, du får dem til en billig penge på Clas Olson, Europris og Søstrene Grene i tillegg til butikker med kunstutstyr. Dekk til gulv og klær, og utstyr hele familien med små og store malebørster, ruller osv. Sprut en og en farge på lerretet, og mal i vei! Resultatet blir deres helt egne familieprosjekt, som får henge på veggen i huset eller hytta, hvis det er der dere er. La alle signere kunstverket på sin måte. Dersom dere ikke vil male, kan dere også presse blomster og lage kunst utav disse.

Så lenge en voksen styrer malingstubene, kan selv 1-åringen være med på dette. Hvis du har barn under 3 år, anbefaler vi "snill" maling som du får på lekebutikker. Spør etter en maling som er ufarlig. Regn med at den blir spist.

6. Lag karneval!

Du vil bli overrasket over hvor lite som skal til for at barn skal kunne kle seg ut! Selv gamle hytteklær, voksenhatter, tøfler og bukser kan bli ingredienser i barnas lek. Hva med å utlove premie til beste antrekk?

Musikk og dans hører med på karneval. Hva med en dansekonkurranse? Eller en variant av stolleken, der alle skal danse mens musikken går, og dumpe ned på gulvet når den stopper?

7. Reproduser gamle klær

Det trenger ikke være så avansert som det høres ut til! Hovedsaken er at klær som er blitt for små skal bli passelige igjen, eller at flekkete klær får nytt liv. La barnet påvirke designet, og velge nye lapper knapper, farger osv.

Det er uendelig mange måter å redesigne på, her er noen enkle forslag som barna kan være med på:

- Farg en flekkete T-skjorte.

- Sy lapper over flekker eller hull. Hva med å feste små heklebrikker til tullas kjole? Eller bruke trykket fra en for liten t-skjorte på en flekkete én som er passelig?

- Klipp bukser til shorts. Vil du ha skjørt, spretter du opp sømmen mellom beina og syr dem sammen front mot front og bakside mot bakside. Klipp til, og sy evt på en ekstra kant i et morsomt stoff nederst hvis skjørtet blir for kort. Inspirasjon finner du blant annet på gode redesignblogger.

Les også: Fire nye og kreative måter å perle på

8. Spill stuebowling

Fyll seks tomme plastflasker med vann, og sett dem i bowlingformasjon. En liten, myk plastball eller tennisball fungerer som bowlingkule. Bowling får fram konkurranseinstinktet hos familiemedlemmer i alle aldre! Hva med en real familieturnering? Jubel til alle - og felles premie til slutt. Kanskje popcorn og en film?

Tips: Tilsetter du ulike konditorfarger i vannet, blir bowlingkulene pene å se på (og du får ekstrapoeng hos små estetikere). Har du litt glitter eller paljetter liggende etter et hobbyprosjekt, blir flaskene rene diskokulen! Dette er også en populær leke for de aller minste.

9. Lag en skattejakt

Først trenger du en skatt. Lørdagsgodtet, kanskje? Evt en ny leke, eller et spill som alle kan spille. Gjem den godt FØR du forteller at det er skattejakt på gang. Tegn et kart, eller, for eldre barn, skriv en rekke gåter som skal lede til neste ledetråd, så neste, og neste, før de finner skatten.

Hvor lenge skattejakten varer, avhenger av hvor vanskelig du har gjort den. Og husk at skattejakt også er en sikker slager i bursdagsselskap eller på tur.

Tips: Få ungene i regntøyet og ut. Sørg for å ha gravet ned en isoporeske med dypfryste ispinner (eventuelt med lørdagsgodtet) og la barna få et skattekart og finne stedet der den er nedgravd. NB! Pass på å følge litt med i skattejakten så ikke det graves feil ti steder i hagen.

10. Bak boller

Er du ingen baker, sier du? Mammas oppskrift slår aldri feil. Dessuten liker alle boller, og de fleste barn liker å bake (les: klisse litt med deig). Det kan lønne seg å ikke stille produksjonskrav til svært små bakere. En 1-2-åring bør for eksempel ikke utstyres med mer deig enn han får lov til å spise. Men så klarer han seg også med den ene, samme deigklumpen som han baker omatt og omatt og omatt...

Dette gjør du:

1 pakke fersk gjær (fra kjøl i butikken)

En liten håndfull sukker

Ca 100 g smeltet smør eller margarin

1,5 dl melk

1,5 dl vann

1 ts bakepulver

Hvetemel (mengde på gefülen, står det i mammas oppskrift. Det betyr at du bruker så mye mel som skal til for at deigen blir løs og luftig, men ikke klissete)

Smuldre gjæren i en bolle, og strø over sukkeret. Sukkeret vil etter hvert gjøre gjæren helt flytende. Smelt smøret/margarinen i en kjele, og tilset melk og vann. Blandingen skal være lunken, men ikke varm (da dreper du gjæren).

Rør inn væsken, og tilsett hvetemel og bakepulver. Hev til dobbel størrelse, trill boller og sett ovnen på 225 grader. La bollene etterheve mens ovnen blir varm. Stek midt i ovnen i 8-10 minutter, avhengig av styrken på ovnen.

Les også: Slik lærer du barna om verdensrommet

Når aktivitetene ikke er innendørs

Det kommer et punkt der noen begynner å gå på veggene. Da er det bare én ting å gjøre: kom dere ut! Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Kle deg selv som du kler barna, og hopp i sølepyttene sammen med dem. Det kan være herlig befriende!

Når dere kommer inn igjen og alle er våte og kalde, smaker det ekstra godt med nybakte boller. Lager du deigen før dere går ut, er det klart for bakestund når dere kommer inn.

Denne saken ble første gang publisert 28/07 2010, og sist oppdatert 21/03 2018.

Les også