Styrk familiesamholdet med tur:

De beste samtalene med barna dine starter ikke i sofaen

En tur i skogen kan styrke familiesamholdet. Og den trenger verken være lang eller spesielt slitsom.

GODE SAMTALER: Det er ofte lettere å få i gang gode samtaler med tenåringene dine når dere er på tur sammen.
GODE SAMTALER: Det er ofte lettere å få i gang gode samtaler med tenåringene dine når dere er på tur sammen. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

- De aller beste samtalene jeg har hatt med barna mine, har kommet når vi har vært på tur, sier Kristin Oftedal.

Oftedal er fagsjef for Barnas Turlag i Den Norske Turistforening, og har mange års erfaring fra turer med egne barn og som turleder for barn og voksne.

Hun mener det å ta med seg barna på tur er vel så bra for familiens psykiske helse som for den fysiske.

Å være aktive sammen og å gi barna gode opplevelser er faktisk to av de viktigste faktorene for at barnet ditt skal bli lykkelig.

Kanskje du kan ta med deg barna på en av disse fem barnevennlige toppturene?

- Ungdom åpner seg på tur

- Å gå på tur gir en fantastisk mulighet til å komme i prat i med ungene sine om nær sagt alt, både når de er små og når de begynner å bli litt større.

- Mange opplever at større barn som i hverdagen hjemme stenger av litt for kommunikasjon med foreldrene, åpner seg opp når de er ute på tur, sier Oftedal.

Det er først og fremst fraværet av forstyrrelser og følelsen av mestring som gjør at familieharmonien kan få en boost av å gå på tur i skogen eller i fjellet, tror hun.

- Det å gå er en ganske ensformig aktivitet i seg selv, men det gjør noe med tankene og hodet. Det senker seg en slags fred i kroppen, som åpner opp for mange tanker og samtaleemner. Når man er hjemme er det så mange andre forstyrrelser, men ute på tur er det ingenting annet som krever oppmerksomhet, sier hun.

- Lettere å snakke sammen

10 tips for en vellykket tur med barn

  • Sørg for en god start! Pakk sekken i god tid, helst kvelden før.
  • Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.
  • Selg inn turideen din til barna - vær entusiastisk!
  • Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.
  • Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp eller et annet konkret turmål.
  • Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.
  • Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.
  • Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn.
  • Husk å kle av barna hvis de blir for varme.
  • La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.

Kilde: Barnas Turlag

Espen Holmgren er villmarksterapeut og daglig leder av Norsk Mestring, som tilbyr villmarksterapi i hovedsak til ungdom med ulike utfordringer knyttet til psykisk helse og atferdsvansker.

Hans erfaring er at det å være på tur åpner opp for mange flere gode samtaler enn det å sette seg ned i sofaen hjemme.

- Forskning viser at det å gå og prate gjør det lettere å holde stemningen god. Det er lettere å snakke naturlig og uanstrengt sammen når man er ute på tur, men det krever at man som voksen klarer å skape rom for ro, sier han.

Derfor er det viktig å holde ambisjonsnivået for turen på et realistisk nivå, poengterer han.

- Det blir ikke nødvendigvis så mye ro av å springe opp på Galdhøpiggen eller overnatte på en overbefolket turisthytte. Det skaper heller ikke ro dersom man ikke klarer å legge fra seg telefonen. Hvis man derimot sitter rundt et bål eller er på en hytte uten strøm, blir man nødt til å forholde seg til hverandre, og man blir ikke hele tiden avbrutt av andre distraksjoner, sier han.

Selv er Holmgren av den oppfatning at enkle turer kan gi store gleder.

- Det trenger ikke være en ekspedisjon hver gang. Men å komme seg ut og tenne et bål er fint, eller å ta med seg lommelykt og gå en liten tur om kvelden. Det er enkle ting som skaper ro og gir en god psykisk helseeffekt, sier han.

Forebygger depresjon og angst

Ved Sørlandet sykehus har Abup satt i gang et prosjekt som utvikler og forsker på friluftsterapi for ungdom. Leiv E. Gabrielsen leder prosjektet, som tilbyr ungdom som trenger psykologisk behandling å få alle behandlingene utendørs.

- I Norge har vi alltid visst at det er bra for oss å være mye ute, og all forskning på området tyder på at vi får en rekke psykiske gevinster av å være ute i naturen, sier Gabrielsen.

Internasjonal forskning har blant annet vist en sammenheng mellom fysisk aktivitet i naturen og lavere forekomst av psykiske problemer som depresjon og angst, som ikke i like stor grad finnes ved fysisk aktivitet innendørs.

En amerikansk studie av 10 år gamle barn viste at trening i grønne omgivelser førte til et betydelig lavere blodtrykk etter aktiviteten enn ved trening innendørs.

Og voksne kontorarbeidere som har utsikt til trær, parker eller naturområder fra pulten sin, har bedre trivsel og helse enn de som har utsikt til grå vegger eller byrom.

- Vi mennesker er naturvesener, minner Gabrielsen om.

- Både fysisk og psykisk er vi utviklet for å leve helt andre liv enn det vi gjør i dag. Når vi er ute i naturen, kommer vi «hjem».

- Vi-følelsen er viktig

VIKTIG MESTRING: Naturen er en ekstremt viktig læringsarena for barn, mener friluftsterapeuter.
VIKTIG MESTRING: Naturen er en ekstremt viktig læringsarena for barn, mener friluftsterapeuter. Foto: Foto: Thinkstock

Men barn tilbringer stadig mer tid innendørs. Norge er på ingen måte verst i klassen, men også her er barn mindre ute i naturen enn de var for et par generasjoner siden.

Barnas Turlag

25 000 medlemmer fra 0 til 12 år.

170 lokallag fordelt på alle fylker i landet.

Arrangerer dagsturer og overnattingsturer for barn og familier i ferier, helger og hverdager.

Dagsturene er gratis, og alle turer er åpne for alle.

En del av Den Norske Turistforening.

- Det å være ute i naturen er en ekstremt viktig læringsarena for barn. Foreldre må tørre å slippe dem litt, tørre å se at de surrer litt rundt og blir ute av syne en liten stund. Og vi må sette av tid til at barna kan få utfolde seg uten at voksne styrer leken. Da har de fort laget seg et slott under et grantre, sier Gabrielsen.

Å få med seg familien på tur styrker samværet, gjør pulsen roligere og stimulerer til andre måter å kommunisere på, mener Gabrielsen.

- Vi-følelsen er viktig når man er på tur. Å sette av en dag til bare å være sammen, å være et vi - når ellers gjør man det? Barn har godt av å se at mamma og pappa legger fra seg det de kaver med på hver sin kant og bare er sammen på tur, sier han.

Turen trenger absolutt ikke være lang, mener Gabrielsen, men den kan godt vare lenge.

- Det er forskjell på å være ute en time, og på å dra ut rett etter frokost og komme tilbake ved middagstid en gang. Det kan godt være at barna lærer masse underveis, og det kan godt være at de har lyst til å gå langt, men det er viktig at man ikke gjør turen til en prestasjon. Det er kvaliteten på opplevelsen som er viktig, sier han.

- Fine turer blir husket lenge

Kristin Oftedal og Barnas Turlag anbefaler ofte at foreldre enten går på tur sammen med vennefamilier med barn på samme alder, eller at barna får ha med seg en venn på turen. Men av og til kan det være bra å være bare familien også, eller ta turen med bare en voksen og et barn.

- Hverdagen er ofte veldig stresset både for barn og voksne, men på tur har man fullt fokus på hverandre på en god måte. Man støtter og hjelper hverandre, og bygger gode relasjoner på mange nivåer, sier hun.

I tillegg skaper turer gode minner som barna tar med seg videre i livet.

- Det handler om å fylle livet med opplevelser som barna vil huske. Dager fylt av tv og pc-spill blir fort glemt, men fine turer husker mange hele livet. Det er en god bagasje å ha med seg, sier Oftedal.

Denne saken ble første gang publisert 01/10 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også