Nå hyller hun mangfoldet

– Jeg skammet meg over mamma-kroppen min

Skammen over vektøkningen i svangerskapet førte til at Sara Emilie Tandberg (28) ikke våget å gå ut av døren. I dag har hun tatt kroppen sin tilbake, og lever av å vise fram det «perfekt uperfekte».

Pluss ikon
<b>MOTIVERT AV BARNA:</b> Sara Emilie gjemte seg hjemme og skammet seg over kroppen etter fødsel. Da hun fødte en datter, forsto hun at hun måtte gjøre noen viktige grep for å få tilbake selvtilliten over egen kropp.
MOTIVERT AV BARNA: Sara Emilie gjemte seg hjemme og skammet seg over kroppen etter fødsel. Da hun fødte en datter, forsto hun at hun måtte gjøre noen viktige grep for å få tilbake selvtilliten over egen kropp. Foto: @saraaemiliee
Sist oppdatert

Det Sara Emilie Tandberg (28) en gang skammet seg sånn over at hun ikke våget å gå ut av døra, har i dag blitt livsstils-influencerens levevei.

I dag har den 28 år gamle tobarnsmoren over 338.000 følgere på Instagram, hun er Norges største mammablogger, og selskapet hennes har en omsetning på over én million kroner i året. Det hadde hun ikke trodd da hun for seks år siden ble mamma for første gang.

– Hjertesaken min er å fortelle mødre at det ikke fins noen fasit. Du må gjerne ha en post partum-kropp som Caroline Berg Eriksen, men du kan også se ut som meg, du kan veie mer enn meg, mindre. Alt er bra! Jeg vil vise mangfoldet, forteller Sara Emilie til Foreldre & Barn.

Les også: «Barna mine tåler at jeg kjefter og sier ting jeg angrer på. Fordi jeg er nær dem»

Syk av kroppspress

Men denne tankegangen er ny for Sara Emilie. Allerede som 18-åring tok hun silikon i brystene, og hun hadde ikke tenkt å stoppe der.

Sara Emilie Tandberg

Alder: 28 år

Familie: Robin Daldorff Magnussen (27) og barna Emma (2) og Liam (5). 

Bosted: Nittedal

Yrke: Influencer @saraaemiliee

<b>MAGEDEIG:</b> Sara Emilies mange morsomme bilder av mammakroppen har ført til at hun har fått masse følgere på Instagram.
MAGEDEIG: Sara Emilies mange morsomme bilder av mammakroppen har ført til at hun har fått masse følgere på Instagram. Foto: @saraaemiliee

– Jeg har alltid vært veldig påvirket av sosiale medier, bloggere og markedsføring generelt. Men når jeg ser tilbake på denne tiden i livet mitt, vil jeg beskrive meg selv som syk, forteller hun åpenhjertig.

For selv om Sara Emilie hadde det mange vil beskrive som «drømmekroppen», var hun langt fra fornøyd.

– Jeg hadde planlagt å ta fettsuging, operere nesen, operere ørene. Det var helt sinnssykt.

Da hun tok silikon som 18-åring, sa hun ingenting til foreldrene, men budskapet til kirurgen var tydelig.

– Jeg husker jeg ba ham om å fylle på så mye som mulig. Han svarte «men da blir det veldig silikonpupper». «Perfekt», svarte jeg. Det var det jeg ville ha.

Taklet ikke vektoppgangen

Sjokket var stort da hun under graviditeten føk opp i vekt.

– Jeg gikk inn i en tung boble. Jeg hadde lagt på meg 45 kilo, og selv om alle sa at kiloene kom til å rase av når babyen var født, så skjedde ikke det.

Kommentarene både under svangerskapet og etter plaget henne.

– Det jeg fikk høre var «du er ung, huden din er elastisk, kroppen spretter raskt tilbake til slik den var». Men den gjorde aldri det.

Samtidig som man hele tiden blir informert om hva som skjer med barnet man bærer på i løpet av svangerskapet, savner Sara Emilie fokus på hva som skjer med kvinnekroppen.

– Vi får uke til uke oppdatering på fosteret, men hva med kroppene våre? Hvordan hjertet pumper mer blod, at vi skaper et helt nytt organ, morkaken, at livmoren endrer seg i størrelse, det får vi vite så lite om.

Allerede på barselhotellet på sykehuset fikk hun spørsmål fra helsepersonell om hvor mye hun hadde gått ned i vekt etter fødselen.

<b>SAMME KVINNE:</b> En liten forandring i posering, trekk tightsen litt ned, og bildet blir kanskje helt annerledes enn det de fleste legger ut i sosiale medier.
SAMME KVINNE: En liten forandring i posering, trekk tightsen litt ned, og bildet blir kanskje helt annerledes enn det de fleste legger ut i sosiale medier. Foto: @saraaemiliee

– Kiloene rant ikke av, slik alle sa de skulle gjøre. Jeg kom ikke inn i vanlige klær igjen, måtte fortsatt gå med gravid-buksene mine. Så jeg holdt meg hjemme. Jeg orket bare ikke at noen skulle se meg.

Det gikk så langt at Sara Emilie kjørte ekstra langt for å handle, slik at hun skulle slippe å gå på nærbutikken.

– Det er lett å være etterpåklok og tenke at det var dumt av meg, men det var slik jeg hadde det. Det at sønnen min hadde kolikk, noe som førte til at jeg ble tvunget til å holde meg mye hjemme, var nesten en lettelse.

Les også: Foreldre-fellene som kan ødelegge forholdet.

Bygdesladder

– Jeg visste jo at det var en snakkis, det at jeg hadde lagt på meg så mye, og at kiloene ikke ble borte. Jeg klarte ikke å heve meg over det, og gjemte meg i stedet bort.

Et helt år hadde Sara Emilie det slik. Hun tror ikke hun er alene om å føle det sånn.

– Det er et stort fokus på det å miste «babyvekten» etter at man har født. Jeg tror ikke jeg er den eneste nybakte mammaen som har følt på det.

Det var først da hun hadde gått ned i vekt igjen at hun turte å vise seg ute som før.

Men da hun og samboeren Robin ble gravide med barn nummer to, denne gangen en jente, innså Sara Emilie at hun måtte forandre innstillingen sin.

– Jeg var innforstått med hva som ville skje med kroppen min, og forberedte meg psykisk på det. Jeg tenkte mer «dette er det min kropp gjør for å lage en baby». Jeg måtte rett og slett jobbe med tankesettet mitt, understreker hun.

Måtte forandre tankegangen

Etter at datteren Emma (2) kom til verden, valgte Sara Emilie en helt motsatt strategi av hva hun hadde gjort etter første svangerskap. I stedet for å gjemme kroppen sin, bestemte hun seg for å vise den fram!

– Vi sammenligner oss med andre, det er helt naturlig. Men nettopp derfor er det også viktig at vi kan sammenligne oss med realiteten og med alle forskjellige typer kropper. Ikke bare det «perfekte».

Og som mor til en liten jente, ble det viktig for henne å gå foran som et godt eksempel. Vise datteren at man ikke skal skamme seg over kroppen og utseendet sitt, men være stolt av seg selv, og eie den kroppen du har.

<b>BYR PÅ SEG SELV:</b> Det er en fordel å ha en lite selvhøytidelig mann når man liker å legge ut bilder av ham med morsomme tekster til. 
BYR PÅ SEG SELV: Det er en fordel å ha en lite selvhøytidelig mann når man liker å legge ut bilder av ham med morsomme tekster til.  Foto: @saraaemiliee

Sara Emilie understreker at hun ikke mener at den ene kroppen er bedre enn den andre. Det er ikke slik at en kropp uten strekkmerker og hengehud ikke er en ekte mammakropp. Mangfold er bra.

– Jeg har fått mange kommentarer som «endelig en ekte kvinnekropp», «så fint at du viser en naturlig mammakropp» og lignende, men det er ikke det som er poenget mitt. Jeg vil bare vise at vi alle er forskjellige, og det fins ingen fasit på hvordan mammakroppen bør være.

Selv har hun lagt ut bilder av kroppen sin siden hun veide 110 kilo. I dag veier hun langt mindre, men har også opp­daget at budskapet som en følge av dette er vanskeligere å formidle.

– Da jeg var større, kom budskapet tydeligere fram. Jeg har fått flere kommentarer den siste tiden av typen «du har jo en fin kropp, hva snakker du om?». Da forsøker jeg å vise til det større bildet. At jeg har vist fram kroppen min og snakket om dette i lang tid, lenge før jeg gikk litt ned igjen i vekt, forteller Sara Emilie.

<b>KLARE FOR JUL:</b> Sara Emilie gleder seg til jul med Robin og barna. Rampenissen pleier å ta seg en tur i førjulstida og gjøre morsomme pek mot Emma (2) <br/>og Liam (5). (Se side 30.)
KLARE FOR JUL: Sara Emilie gleder seg til jul med Robin og barna. Rampenissen pleier å ta seg en tur i førjulstida og gjøre morsomme pek mot Emma (2)
og Liam (5). (Se side 30.)
Foto: @saraaemiliee

– Poenget mitt er at man skal trives i alle fasene man er i. Jeg syns det er trist at det er lettere å nå ut fordi man veier mer. Budskapet jeg forsøker å formidle er jo at det er hvordan du føler deg innvendig som teller. Hvordan du snakker til deg selv, og behandler din egen helse. Det visuelle har liten betydning.

Les også: Den «biologiske klokken tikket» og Katinka (42) tok saken i egne hender. Nå har hun tre barn.

Gjennomslag hos klesgigant

Og nettopp det å vise fram sin kropp, en kropp som ikke er lik noen annens, har Sara Emilie lykkes med.

I 2019 ble hun kåret til årets livsstils-influencer under Vixen Blog Awards. I vår fikk hun også Vero Moda til å beklage sitt kroppsfokus, etter at kleskjeden hadde sendt ut en mail der de søkte modeller i størrelsen XS til Medium.

– De mailet hundrevis av jenter i alle størrelser og fasonger, og etterlyste modeller i noen bestemt størrelser. Det reagerte jeg på. I ettertid beklaget Vero Moda og lovet å endre markedsføringen sin, det var flott syns jeg. Der følte jeg virkelig at jeg fikk bidratt med noe positivt.

Selv tror hun mye av populariteten hennes kommer av at hun er den typiske «Kari Nordmann», en person alle kan kjenne seg igjen i.

– Jeg har ikke vært med på verken Paradise Hotel eller Ex on the Beach. Jeg viser ikke fram et glamorøst bloggerliv, men et helt vanlig hverdagsliv til en helt vanlig småbarnsmor.

– Jeg fikk en oppvekker og innså at livet er så mye mer enn utseende, mer enn kropp. Den dag i dag er jeg veldig glad i å dolle meg, sminke meg, kle meg i kjoler. Men det har ikke samme som før. Og jeg lar ikke humøret mitt påvirkes av en dårlig hårdag.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Foreldre og Barn nr 10 2020

Det virkelige mammalivet

Sara Emilie ble kåret til årets influencer 2019 i kategorien livsstil under årets Vixen Blog Awards. 

Det var Sara Emilies mange bilder av kroppen etter to barn som gjorde henne kjent, og hun er i dag Norges største mamma-
influencer med over 338.000 følgere på Instagram. 

Selv er hun opptatt av å vise det virkelige mammalivet, og ikke den tilsynelatende perfekte hverdagen som mange andre småbarnsmødre deler i sosiale medier.

– Det er viktig for meg å vise at man ikke trenger å få til alt. Du må ikke amme etter klokken, melde deg på alt av aktiviteter eller lage all mat fra bunnen for å være en god mamma. Man kommer langt med kjærlighet, omsorg og tid sammen der man følger behovene til babyen og hva som fungerer best for dere.

– Jeg la for en tid tilbake ut et bilde av oss i turklær, men var
bevisst på å skrive i bildeteksten at selv om det så ut som vi her hadde en frisk og sporty søndagstur, så kom vi oss aldri lenger enn rundt nabolaget. Og det var nok for oss den dagen.

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2020, og sist oppdatert 18/01 2022.

Les også