Edvard Munch er en av de viktigste kunstnerne i Norsk historie. Hans virke som maler strekker seg over mer enn 60 år. Han malte bilder forbundet med barndomsopplevelser og sitt eget heftige bohemliv. Det som karakteriserer maleriene hans er en ladet, konsentrert uttrykkskraft.

De beste samtalene med barna skjer på tur

Bildet «Skrik» er trolig Munchs mest kjente maleri og blir ansett som ikonet på eksistensiell angst. Det viser hvordan en plutselig sinnsbevegelse kan snu opp ned på sanseinntrykkene våre. Som med så mange av verkene hans, malte han flere versjoner av det.

Alle disse temaene dukker stadig opp igjen i Munchs verker, i malerier som for eksempel «Pikene på broen» som viser svake figurer med ubestemmelige og skjulte ansikter, med formene av tunge trær og rugende hus truende over seg, der de stod på en bro.

Etter Edvard Munchs død viste testamentet fra 1940 at hele hans kunstneriske produksjon og alle hans litterære arbeider skulle tilfalle Oslo kommune. Munchmuseet på Tøyen ble åpnet i anledning Munchs hundreårsjubileum i 1963.

Omfanget av tekstmaterialet etter Edvard Munch beregnes til ca. 13.000 sider tekst og består av alt fra litterære dagbøker, brev og brevutkast til utstillingslister og notater.

Prøv disse også:

Hva kan du om dukker?

Quizen der alt handler om femmere

Test dine matkunnskaper

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!