Navnevalg

Foreldre skyr navn med bokstavene æ, ø og å

De norske bokstavene æ, ø og å blir stadig mindre brukt i norske fornavn. Problemer i utlandet og vanskelig å lage e-postadresse kan være noe av grunnen.

NORSKE NAVN: Er Sæbjørn eller Sølve kanskje et passende navn for denne lille krabaten?
NORSKE NAVN: Er Sæbjørn eller Sølve kanskje et passende navn for denne lille krabaten? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert

Landets barnehager vrimler av Emma og Emil, men hvor har det blitt av Ingebjørg og Åsmund? Stadig færre foreldre velger navn med de særnorske bokstavene æ, ø og å til barna sine.

Helt siden en topp på 8,9 prosent i 1934 har jentenavn med æ, ø og å sunket til i underkant av 1 prosent de senere år. Guttenavn med disse særnorske bokstavene er noe høyere. Gjennom hele 70-tallet lå andelen på rundt 10 prosent, men etter år 2000 har den sunket betydelig til om lag 5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Mange foreldre unngår nok disse bokstavene fordi de kan skape problemer i utlandet. Men det er ikke noe nytt at det finnes en verden utenfor Norge. Æ, ø og å har vært et problem lenge. Jeg tror at det også har mye med å gjøre at disse navnene er utdatert, forteller Jørgen Ouren, rådgiver i Statistisk sentralbyrå.

Han får støtte av Gulbrand Alhaug, professor i språkvitenskap ved Universitetet i Tromsø.

- Vi preges mer og mer av engelskspråklig kultur, og det påvirker også navnevalgene våre. Bokstavene æ, ø og å gjør det også mer komplisert når man skal lage en e-postadresse. Hvordan skal man skrive ø for eksempel, som o eller oe?

Hva synes du om navn med bokstavene æ, ø og å? Delta i debatten her.

Noen jentenavn med æ, ø og å

All navnebruk går i bølger. Er navn med æ, ø og å også bare nede i en bølgedal, eller er disse navnene i ferd med å dø ut?

- De fleste navnene med æ, ø og å i seg er nordiske navn, og alle de nordiske navnene har hatt en tilbakegang. Det er vanskelig å spå hva som skjer i fremtiden. Den dagen det blir lettere teknisk å hete noe med de særnorske bokstavene så kommer de kanskje litt tilbake igjen, tror Alhaug.

Uvanlig med Æ

Æ er den av de særnorske bokstavene som blir minst brukt i fornavn.

- Navn med bokstaven æ har gått enormt tilbake. Folketellingene fra 1800- og 1900-tallet viser over 1500 navneformer med bokstaven æ, men fra år 2000 og fram til i dag finner vi bare åtte, forteller Alhaug til Foreldre & Barn.

Per i dag er det kun 77 norske kvinner som heter Kjærsti og 68 som heter Hæge. Blant mannsnavnene med æ er Pær det mest vanlige, 104 norske menn heter dette. Noe mer sjeldent er Sæbjørn, som kun 29 norske menn heter.

Jentenavnet Lærke

Ingen av guttene født i 2011 fikk et navn med bokstaven æ, men det var 7 jenter som fikk navnet Lærke - et populært dansk jentenavn.

LILLE LÆRKE: Mamma og pappa har fått masse positive tilbakemeldinger på det noe uvanlige navnet til tre år gamle Lærke.
LILLE LÆRKE: Mamma og pappa har fått masse positive tilbakemeldinger på det noe uvanlige navnet til tre år gamle Lærke. Foto: Privat

- Æ har blitt svært lite brukt i jentenavn i det siste, så da er det spennende å se at Lærke nå kommer på banen, sier Ouren.

Camilla og Harald Fykse har valgt navnet Lærke til sin tre år gamle datter.

- Vi ønsket et navn som skilte seg ut på en positiv måte. Det er mange som ikke har hørt navnet før, men vi har bare fått positive tilbakemeldinger på det. Vi tenker ikke på at det kan skape problemer i utlandet, det er uansett løsbart om situasjonen oppstår, forteller de til Foreldre & Barn.

Camilla er også halvt dansk og ønsket et navn med dansk opphav til datteren sin.

Jørgen og Håkon holder stand

På listen over de 50 mest populære gutte- og jentenavnene fra år 2000 fram til i dag er det kun to navn som inneholder bokstavene æ, ø eller å. Det er Jørgen og Håkon.

- Jørgen hadde en topp på 90-tallet, så det er nok grunnen til at det fortsatt er en del i bruk i dag. For å finne forrige topp for navnet Jørgen må vi helt tilbake til 1800-tallet. Håkon er også populært, og det kan nok være på grunn av påvirkning fra kronprins Haakon, selv om han skriver navnet med aa istedenfor å, forteller Alhaug.

Kjendiser påvirker

Ifølge Alhaug er det er flere kjente personer med æ, ø og å-navn, i tillegg til kronprins Haakon, som har påvirket navnetrendene.

Kvinnenavnet Bjørk ble ikke brukt i Norge før på 90-tallet, da den islandske artisten Björk hadde sitt gjennombrudd. I dag er det 63 norske kvinner som heter dette. Journalist og forfatter Åsne Seierstad har bidratt til at navnet Åsne har fått et oppsving. Det samme gjorde OL-vinnerne Ådne Søndrål og Vebjørn Rodal med sine nordiske fornavn.

Noen guttenavn med æ, ø og å

- Dette er alle eksempler på at populariteten til kjendiser har vunnet over "handikappet" med æ, ø og å, sier Alhaug.

Ikke helt borte

Selv om helt klart færre velger navn med æ, ø og å til barna sine er det fortsatt noen nye Synnøve og Pål i barnehagen.

Her er en oversikt over hvor mange som fikk navn med bokstavene æ, ø og å i 2011.

Jentenavn: 7 Lærke, 32 Frøya, 12 Ingebjørg, 22 Synnøve, 9 Veslemøy, 6 Vår, 23 Vårin, 8 Åse, 7 Åshild, og 16 Åsne.

Guttenavn: 8 Asbjørn, 42 Bjørn, 24 Bjørnar, 95 Jørgen, 11 Sølve, 22 Torbjørn, 23 Vebjørn, 14 Ørjan, 10 Øysten, 17 Øyvind, 7 Bård, 202 Håkon, 71 Håvard, 9 Kåre, 17 Pål, 5 Ståle, 21 Ådne og 22 Åsmund.

Les også:

Dette avgjør om et navn er fint

10 kriterier når du skal velge babynavn

161 norske barn mangler fornavn

De mest populære navnene i år 2016

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Denne saken ble første gang publisert 30/05 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også