- Det handler om å ha det gøy med mat. Det må være lov å leke litt, sier Sigrun Ann Strømberg.

Kokebokeboka Kjøtthuer og pølsetryner som Strømberg har laget sammen med Betty-Eiléen Lindøe gjør nettopp det: Leker med maten. Her forvandles fiskeboller til late griser, tomater til marihøner og søtpoteter til seilbåter.

Utgangspunktet var at forfatterne ville lage en morsom og inspirerende kokebok for barn og voksne, med fokus på gode råvarer og smaker tilpasset barns ganer.

Oppskriftene skulle både være litt sunne og litt syndige, og ikke minst: Det skulle det være gøy. Også når grønnsakene kom på bordet.

På jakt etter middagsideer til hele familien? Her er 10 raske middager barna vil elske.

NY BOK: Sigrunn Ann Strømberg og Betty-Eiléen Lindøe har samarbeidet om kokeboka Kjøtthuer og pølsetryner, utgitt på Juritzen forlag.

Matglede for store og små

- De fleste har erfaring med at barn kan være veldig kresne, blant annet når det gjelder grønnsaker. Da kan et agurkdyr kanskje være redningen, sier Strømberg.

Selv spinaten - en grønnsak mange møter med stor skepsis - får være med i flere av oppskriftene. Og det med stor suksess, forteller Strømberg.

- Barn er ofte glad i milde smaker. Spinat gir ingen skarpe smaker, som barn ofte kan reagere på, og den er utrolig sunn. Alle oppskriftene i boka er laget for at barn skal like dem, sier hun.

Er barnet ditt kresent? Her er 15 tips som får kresne barn til å spise godt.

Ifølge Strømberg handler god mat om to ting: Gode råvarer og matglede.

- Det tar ikke så lang tid som mange tror å lage mat fra bunnen av. Inkluderer du barna i matlagingen, gjør dere i tillegg noe hyggelig sammen som skaper god atmosfære. Barna opplever mestring når de får bidra på kjøkkenet, og jeg er sikker på at de får et bedre forhold til mat når de selv får være med og lage den, sier hun.

Lyst til å gjøre noe gøy med barna? Lag kokosboller sammen!

Kjøtthuer med spagettihår

Du trenger:

  • 1/2 pakke spagetti (tørr)
  • 400 g kjøttdeig
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • 1/4 ts muskatnøtt
  • 1 egg
  • 2 ss potetmel
  • Ca. 1 dl melk (eller vann)
  • 1 buljongterning
  • Ketchup til munn
  • Vårløk til øyne
  • Spiss paprika til lue

Slik gjør du:

Ha salt, pepper, muskat, potetmel og egg i kjøttdeigen. Bland godt og hell litt og litt av melken i blandingen. Rør godt mellom hver gang.

Form mellomstore kjøttboller (12-14 stk) og stek dem i stekepanne på middels varme, på hver side. La dem kjøle seg ned til de er lunkne før du lager håret.

Del 4-5 spagettistenger i to og stikk inn øverst på kjøttbollene.

Kok opp 2 liter vann og 1 buljongterning i en stor kjele og legg kjøtthuene nedi slik at vannet dekker "håret".

Skru ned på middels varme og la dem putre i 8-10 minutter. (Se fremgangsmåten på spagettipakken.)

Hell forsiktig vannet av kjøtthuene og legg dem på et fat. Nå kan du pynte ferdig med vårløk, ketchup og paprika. Server gjerne med en god salat.

BLOMSTERLASAGNE: Når det er grått ute, passer det fint med en blomstereng på middagsbordet. © FOTO: H2W Studio

Blomsterlasagne

Du trenger:

Til kjøttsaus:

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 boks hakkete tomater
  • 1 revet gulrot
  • 1 liten løk
  • Salt og pepper
  • Urter, f.eks. Oregano, basilikum og rosmarin
  • En liten pose spinat

9-10 lasagneplater

Til hvit saus:

  • 4 ss margarin/smør
  • 4 ss hvetemel
  • 5 dl melk

Til pynt:

  • Osteskiver
  • Cherrytomater
  • Bladpersille

Slik gjør du:

Kjøttsaus:

Stek kjøttdeigen og løken og hell over hakkete tomater. Tilsett revet gulrot og spinat. Smak til med salt, pepper og urter.

Hvit saus:

Smelt smør i en kjele på middels varme og rør inn hvetemel. Rør inn litt og litt av melken. Rør til sausen er jevn og uten klumper. Pass på så du ikke svir den i bunnen. Smak til med salt og pepper.

Legg først et tynt lag med hvit saus i bunnen av formen og dekk med lasagneplater. Følg på med et lag kjøttsaus, hvit saus og lasagneplater. Avslutt med et lag kjøttsaus.

Stek lasagnen i 15 minutter på 225 grader, og ta formen ut av ovnen.

Stikk ut ostefigurer med peppekakeformer og legg dem oppå lasagnen, med en halv cherrytomat øverst. Sett deretter formen inn i ovnen igjen og stek videre i 5 minutter. (Restene av osten kan du bruke til pålegg.)

Lag blomsterstilker av bladpersille etter at lasagnen er ferdigstekt.

GRØNN GLEDE: Spiser du spinatpaien først, blir du sterk nok til å takle agurkdyret etterpå. © FOTO: H2W Studio

Spinatpai med agurkdyr

Du trenger:

Til paideig:

  • 3 dl hvetemel
  • 100 g myk margarin (ikke flytende)
  • 1/4 ts salt
  • 2 ss kaldt vann

Til fyll:

  • 3 egg
  • 2 dl melk
  • 1/4 ts salt
  • Litt pepper
  • 1/2 pose babyspinat
  • 100 g bacon i biter
  • 100 g revet ost

Til agurkdyr:

  • Agurk
  • Gul squash
  • Cherrytomat til nese
  • Gulrot til øyne og føtter
  • Persille til hår

Slik gjør du:

Spinatpai:

Sett stekeovnen på 200 grader.

Kna sammen mel, salt og margarin. Tilsett vann, og bland godt.

Del deigen i fire og trykk ut i formene. Vi har brukt litt høye former (ca 10 cm i diameter). La formene stå en liten stund i kjøleskapet før du går videre.

Visp sammen egg, melk, salt, pepper, ost og grovhakket spinat. Surr baconet lett i en stekepanne. Bland det sammen i eggeblandingen og fordel det i de fire formene.

Sett formene i varm ovn og stek i ca. 20-25 minutter eller til paien er gyllen.

Agurkdyr:

Kutt skiver av tomat og agurk og tre dem på en trepinne. Skjær av et større stykke av agurken til nese og legg en liten cherrytomat ytterst. Føttene til agurkdyret kan du lage av gulrotbiter og stikke under magen på det når det er ferdig.

Til slutt setter du på plass en dusk med persille til hår og lager øyne av gulrot.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!