Vi vet det så godt: Mat er avgjørende for energien, som igjen betyr bedre trivsel, bedre helse og større læringsutbytte. Likevel havner en fjerdedel av matpakkene i søpla når barna blir større, og mange erstatter den med søplemat som sukkerbrød og brus.

Matpakka skaper også forskjeller blant barna.

Heldigvis er ikke alt bare elendighet. Jo tidligere du klarer å gi barnet ditt gode vaner, jo større er sjansen for at han eller hun vil ta med seg disse videre.

Derfor er det viktig å begynne allerede i barnehagen. Den beste måten å gjøre det på er å sørge for at innholdet i matboksen frister.

Sender du med kyllinglår eller en innholdsrik salat, er det for eksempel mye større sannsynlighet for at barnet spiser opp nisten. Det forstår seg jo! Det gjelder å finne barnets egen favoritt.

Det finnes mye morsomt å både ha maten i og ha i matboksen.

Her er tips som kan gi dere en god start.

=

Tips! Bygg er et kornslag vi med fordel kan spise mer av, helst som helkorn. Det er blant annet rikt på antioksidanter og har en lavere belastning på blodsukkeret enn for eksempel hvete. Foto: Øystein Westlie

Slik gjør du:

Kok bygg med vann salt og safran i 20 minutter, til de er myke men fortsatt har en litt hard kjerne midt i. Finhakk løk og hvitløk og stek i olje noen minutter, til den er blank og fin. Rens og skjær soppen i båter. Skjær tomatene i tynne strimler. Ha sopp og tomat i stekepanna med løken og stek videre i noen minutter. Hakk opp basilikumen og ha den oppi. Bland alt sammen med byggen.

NB! Du trenger ikke legge grynene i bløt på forhånd når du bruker dem slik.

Byggrynssalat

4 porsjoner:

250 g byggryn

7 1/2 dl vann

1 ts salt

1/4 ts safran eller 1 ts gurkemeie

1liten løk

1 fedd hvitløk

4 ss olivenolje, ikke extra virgin

400 g sjampinjong

10 soltørkede tomater i olje

20-30 blader basilikum

Dressing

saft av 1/2 sitron, 3 ss olivenolje (extra virgin),1 ss hvitvinseddik, salt og pepper

=

Kilde: Byggrynssalat og tunfisksalat er hentet fra boken «Matpakka» av kokebokforfatter og matspaltist Marit Røttingsnes Westlie (foto: Øystein Westlie).

Tunfisksalat med egg

2 porsjoner:

2 egg

1 boks tunfisk i olje, godt avrent

2 ss kesam

1/2 vårløk, skylt og finsnittet

pepper

2 skiver fullkornsbrød

smør til brødet

Bland tunfisk og kesam, og ha alle ingrediensene i en matboks. NB! Husk å sende med gaffel til salaten.

=

Tips! Bytt ev. ut kyllingen med reker, krepsehaler eller kokt krabbe.

Blandet salat med kylling

1 porsjon:

1 kyllingfilet, stekt og i biter, ev. ferdig revet kylling

3 dl forskjellige typer grønn salat og spinat

3 dl forskjellige grønnsaker, skylt og i biter, for eksempel paprika, tomat, agurk, squash, avokado, brokkoli og blomkål

3 ss fetaostterninger

Tips!

Send dressingen med i en liten tett boks for seg, så den kan helles over salaten rett før servering.

Dressing:

2 ss olivenolje, 1 ss vann, 1 ts sitronsaft, salt og pepper

=

Kilde: pai uten mel og blandet salat er hentet fra boken «Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter» av Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen.

Pai uten mel

1 porsjon:

100 g kokt skinke i biter

1 liten purre, skylt og kuttet i tynne ringer

1/2 løk, finhakket

2 egg

2 dl helmelk/fløte

2 ss Cottage Cheese

25 g hvitost

Tips! Varier gjerne med reker, krepsehaler og ulike typer kjøtt i stedet for skinke.

Slik gjør du: Sett ovnen på 175 grader. Ha skinke, purre og løk i en bolle. Rør inn egg, melk og Cottage Cheese. Smør en liten paiform og hell røren i. Strø revet ost over. Stekes midt i ovnen til den har stivnet, cirka ti minutter.

Legg serveringsstykker i matboksen sammen med noen cherrytomater og issalat.

=

Foto: «Mathjelpen for foreldre» av Rune Blomhoff og Erling Kagge.

Lunsjsalat med skinke og avokado

1 porsjon:50 g strimlet skinke

4 cherrytomater

1/4 issalat

1/2 pk. ruccola

1/2 rødløk

1/2 moden avokado

1 ts sitronsaft til å dryppe på avokadoen så den ikke blir brun

8 valnøtter, finhakket

1/2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

nykvernet pepper

Skyll og del grønnsakene. Bland alle ingrediensene og ha dem i en matboks.

Tips! Bruk hvitløkpresse på løken, så unngår dere biter.

matboksen

Foto: Kagge forlag

Husk grønt i matboksen: En liten blomkålsau gjør garantert lykke. Denne er laget av blomkål, gule squashstenger og en drue, og satt sammen med tannpirkere. Du kan også bruke for eksempel gulrotbein og olivenhode. La fantasien blomstre!

Kilde: Oppskriften er fra boken «Mathjelpen for foreldre» av Rune Blomhoff og Erling Kagge.

Frukt og grønt er super mat.

Barn er i vekst og trenger de næringsstoffene som finnes i frukt, bær og grønnsaker. Spiser dere nok?

=

Oppskrift og foto er fra boken «Kjøkkenpatruljen» av Margit Vea.

Muffins med ost, skinke og mais

1 gulrot, skrelt og revet

100 g skinke i biter

1 dl maiskorn, godt avrent

4 egg

1 boks kesam

3 dl hvetemel

3 dl grovt sammalt hvete

2 ts bakepulver

150 g revet hvitost

Sett stekeovnen på 200 grader. Skrell og riv gulroten. Pisk sammen egg og kesam, rør i mel og bakepulver, bland i gulrot, mais skinke og ost. Ha i 12 muffinsformer eller et muffinsbrett. Stek dem midt i ovnen i 20-25 minutter.

Til slutt litt kosemat,

Boller med epler og havregryn

- disse er for eksempel fine når barnehagen skal på tur:

Tipset er fra «Hva skal vi ha i dag? Økologisk kokebok for barnehage, skole og hjem» av Liv Skappel Gran (Antropos forlag).

Til ti barn

7 dl vann (kokes opp)

50 g tørrgjær

2 ts salt

2 ss rårørsukker

5 dl havregryn

5 dl grovraspede epler (ikke skall og kjerner)

1,5 l siktet speltmel + mer til utbaking

Slik gjør du: Hell det kokende vannet over havregrynene og la det stå og svelle til det er fingervarmt. Dryss over gjær, salt og sukker og halvparten av melet. Rør inn epleraspet og resten av melet. Kna deigen sammen og la den heve i en time.

Trill boller eller lag spiraler. Tilsett gjerne rosiner eller tørkede tranebær. Hev i 1/2 time. Pensle med melk og stek ved 200 grader i cirka 25 minutter.

Kilder:

Boken «Matpakka» av kokebokforfatter og matspaltist Marit Røttingsnes Westlie.

«Frisk med lavkarbo - 100 oppskrifter» av Sofie Hexeberg og Gunn-Karin Sakariassen.

«Mathjelpen for foreldre» av Rune Blomhoff og Erling Kagge.

«Kjøkkenpatruljen» av Margit Vea.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!