=

Bananis

Iskrem til alle

Tåler du banan, tåler du denne isen.

Fire porsjoner:

2-3 godt modne bananer, frosset ned i skiver.

La bananbitene ligge i romtemperatur et par minutter før du kjører dem til en glatt masse i kjøkkenmaskinen. Tilsett gjerne ekte vaniljepulver (fås på helsekosten), kanel, kakaopulver, eller frosne bær.

Tips! Fra nå av trenger du ikke kaste de brune bananene.

Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

- Venn barna gradvis til mindre søtsmak og premiér dem når de tør smake å på noe nytt. Gjør det til en lek, sier overlege Berit Nordstand.

Hun er seksbarnsmor, har egen kostholdsblogg, og beskriver seg selv som levende opptatt av barn og unges mat, helse og livskvalitet.

Hull i tennene, overvekt og diabetes 2 som følge av for mye sukker har vi kjent til lenge. Nå viser flere studier at sukker blant annet kan gå utover konsentrasjonen, redusere immunforsvaret, tappe oss for mineraler og øke faren for kreft.

Sukker overalt

Spiser vi for mye sukker, går det dessuten på bekostning av viktige næringsstoffer vi trenger å få i oss.

- Raffinert sukker finnes i veldig mye av hverdagsmaten vi gir barna våre: Makrell i tomat, ketsjup, kaviar, yoghurt og frokostblandinger er bare noen få eksempler, sier Nordstrand.

Ikke alt dette er like lett å unngå, og i små mengder er det heller ikke skadelig. Det er de virkelige sukkerbombene vi bør til livs.

- Ta en titt på innholdsfortegnelsen på frokostblandingen og se om det kanskje er lurere å velge havregryn i stedet Helsemyndighetene anbefaler at barn i 2-5-årsalderen holder seg under 30 g tilsatt sukker per dag. En fruktyoghurt inneholder nesten 20 gram sukker!

Lær barna at sunt er godt

Grunnlaget for gode matvaner legges tidlig. Ifølge helsedirektoratet bidrar brus, saft og godteri med 65 prosent av sukkerinntaket til norske 13-åringer. Lærer vi barna at det finnes andre ting de kan kose seg med, er mye gjort. Jo mer søtt vi spiser, jo mer søtt får vi lyst på. Når du lager dine egne søtsaker, kan du redusere søtsmaken så mye som mulig. Har man vært «av» sukker en periode, smaker selv gulrot kjempesøtt!

- Kjøp yoghurt naturell og søt selv med frisk frukt og bær, barna vil synes det er surt til å begynne med, men de venner seg til den friske smaken sier Nordstand.

Pass også opp for sukkerbomber som jus: Appelsinjus inneholder for eksempel like mye sukker som brus. Forskjellen er at du får i deg noen nyttige næringsstoffer i tillegg fra jusen. Nordstrand anbefaler at barna ikke får i seg mer enn én desiliter jus om dagen, og at den bør være ferskpresset.

- Bland ut med vann og isbiter, tipser hun.

Sunnere valg

Sukrin (erythritol), bjørkesøt (xylitol) og inulin er naturlige søtningsstoffer som er grundig testet. Disse er ikke næringsrike, men gir ubetydelig eller ingen blodsukkerstigning og skader ikke tennene. Alle kan kjøpes i helsekost

Kunstig søtning

WHO har satt grenseverdier for anbefalt inntak av kunstig søtning. Vitenskapskomiteen for mattrygghet sier for eksempel at barn lett kan få i seg for mye av søtstoffet ascesulfan K, og de advarer mot virkningen av kunstig søtstoff i kombinasjon med konserveringsmidler.

Vær obs på at produkter som fremstår som sunnere alternativer veldig ofte inneholder kunstige søtstoffer. Sjekk alltid innholdsfortegnelsen på lettsaft, -syltetøy, ketsjup og yoghurt.

=

Sunne & sukkerfrie havrecookies. Foto: Linda Schade

=

Kakao

Melk kan gi økt risiko for ørebetennelse. Heldigvis kan vi lage kakao uten.

Til to kopper:

4 dl havremelk

2-4 ts kakaopulver

Smak deg frem med ønsket søtning. Havremelken er søt i seg selv så man trenger mindre søtt enn med kumelk.

Tips! For glutenfri kakao: Bruk rismelk.

Havrecookies

1,5 dl sammalt mel

6 dl havregryn

2-2,5 dl Sukrin, erstatt ev. en del av det med for eksempel palmesukker eller yaconsirup for å redusere den kalde søtsmaken

2 egg

200g smør

½ ts salt

1ts bakepulver

3 dl hakkede nøtter, tørket frukt og/eller sjokoladebiter, gjerne kakaonibs som er ren kakao

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett egg om gangen. Bland i det tørre, deretter nøtte- og bærblandingen. Ha til slutt i havregrynene litt etter litt så deigen ikke blir for tørr. Lag en cm tykke kjeks og stek dem på 180 grader i 20-25 minutter.

Tips!

Slik lager du grove vafler uten sukker.

=

Hjemmelaget sjokolade

Du trenger:

50 g kakaosmør

10 g kokosolje

4 ss kakaopulver

2 ss carobpulver

30 g malte cashewnøtter, rå, usaltede

2 ss yaconpulver/sirup eller palmesukker

En klype salt

1 stor ts vaniljepulver

Smelt kakaosmør og kokosolje forsiktig i vannbad, ha i kakaopulver, søtning og vanilje. Bland cashewmelet godt inn og hell forsiktig i konfektformer (bruk en teskje). Se etter morsomme silikonformer i kjøkkenbutikker eller på nett. Sjokolade av ren kakao blir mørk og kraftig, ikke alle barn liker det. Carob og malte cashewnøtter gjør sjokoladen mildere. Eksperimentér, ha i andre gode ting eller prøve deg på fylt sjokolade. Nettet er fullt av inspirasjon.

De rare ingrediensene

Carob: Sjokoladeerstatning fra johannesbrødtreet.

Kokosolje: Kjøp ekstra jomfru-olje, den er dyrere, men inneholder ikke skadelige fettstoffer.

Vaniljepulver: Må ikke forveksles med vaniljesukker. Er laget av ekte vaniljestang.

Kakaosmør: Fett presset fra kakaomassen. Helt nødvendig i hjemmelaget sjokolade.

Yaconsirup lages av planter fra Sør-Amerika. God i sjokolade. Rik på sunne næringsstoffer.

Palmesukker lages av nektar fra kokosblomsten og smaker nesten som brunt sukker. Er rikt på mineraler.

Nyttig på nett

okosjokolade.no - nettbutikk, oppskrifter og tips til hjemmelaget sjokolade.

sanabona.no - nettbutikk med blant annet kakaoprodukter, alternativ søtning og oppskrifter

iherb.com - amerikansk nettbutikk for helsekost. Svært gunstige priser og rimelig frakt. Husk bare grensen for mva. og avgifter på 200 nok.

beritnordstrand.no

Boktips:

«Kjernesunn familie, slik gjør du det» av Ninka-Bernadette Mauritson (Cappelen Damm)

=

Foto: Linda Schade

Andre problemskapere

Kroppen kan også reagere negativt på gluten og laktose. Foreldre anbefales ofte å forsøke å kutte én eller begge disse hvis barnet har problemer med for eksempel eksem og utslett, magesmerter eller stadige ørebetennelser. Du kan lage alle disse oppskriftene gluten- og laktosefrie hvis du ønsker det.

Øvrig kilde: «Sukker en snikende fare» Dag Viljen Poleszynski og Iver Mysterud (Gyldendal)

Les også:

Kaker og konfekt du har godt av

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!