Emma Th. Hansen

Dette skjer med barna år for år

Se alt som skjer fra 1-åringen tar sine første skritt til 5-åringen stiller eksistensielle spørsmål.

Lag ekstra store porsjoner når dere skal ha noe til middag som kan egne seg i matboksen. Koteletter, et par hjemmelagde karbonader, kylling og spansk omelett er for eksempel fine kandidater. Dere kan også steke opp en rasjon med egen matpakkemat, og fryse ned, og så ta ut kvelden før eller tidlig om morgenen. Her er noen oppskrifter:

Marinerte nakkekoteletter

Legg nakkekoteletter i en marinade av balsamicoeddik, olivenolje, hvitløk i biter, kanel og pepper. Tilsett litt havsalt rett før steking. Ha alt i en ildfast form og sett den lavt i ovnen med aluminiumsfolie som lokk. Stek på 150 grader i 1-1 1/2 time.

Kyllinglår

Ha rå kyllinglår (gjerne frosne) i en smurt form og strø over litt havsalt, pepper og oregano. Stek dem midt i ovnen på 150 grader til de er gjennomstekte (rundt en time). Prøv gjerne et dryss kanel i stedet for oregano - du skal se det blir suksess!

Andre varianter: Her får du kyllinglår på fire måter

Et saftig kyllinglår smaker godt - også i matboksen. © Foto: Colourbox

=

Wraps til matboksen (3 stk.)

Har du rester fra dagens middag har du mange alternativ for innhold til lefsene. Velg etter hva du har tilgjengelig, og etter smak og behag.

Fremgangsmåte:

Smør kremost på tortillaene. Skjær frukt, grønt og kjøtt i biter. Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle og rør det med rømmen, smakt til med salt og pepper. Legg dette på tortillaene og brett sammen.

Slå en serviett eller matpapir rundt wrapsen før den legges i matboksen.

Forslag til innhold:

3 stk. lefse eller tortillaer

100 g Kremost Krydder

1 stk. vårløk

½ eple

Litt finstrimlet isbergsalat,

1 stk. kyllingbryst, stekte rester av grillkylling eller annet kjøtt

½ rød paprika

1,5 dl lettrømme

½ ts salt

¼ ts pepper

100 g revet gulost

=

Mmm. Et forfriskende innslag i matboksen. © Foto: Øystein Westlie

Ovnsbakte cherrytomater

Legg cherrytomater og litt frisk timian i en smurt form, ha over litt frisk hvitløk, havsalt og et par ss olivenolje. Stek i 8-10 minutter i ovnen ved 200 grader til skallet trekker seg nedover.

Les også: 15 tips som får kresne barn til å spise godt

=

Pizzasnurrer med grovt mel - et sunnere alternativ enn bakst med fint mel. © Foto: Torben Hjulman / Melk.no

=

Husk dagens dessert

Ikke glem frukt og grønt, gode valg:

*Små blomkålbuketter.

*Appelsin.

*Rensede eplebiter - ha plastfolie rundt så de holder seg friske.

*Gulrot i staver.

*Banan, den har til og med naturlig emballasje.

*Kålrot - lag gjerne en fin figur med en pepperkakeform!

Pizzasnurrer til lunsj

Ingredienser:

50 g gjær

3 dl ekstra lett melk

½ ts salt

1 ss olje

4 dl sammalt hvete, grov

4 dl hvetemel

Fyll:

3 ts pesto

3 ss ketchup (evt pizzasaus eller tomatpuré)

1 stk rød paprika

2 ss olje

2 stk tomat

100 g kjøttpølse eller kokt skinke i terninger

150 g revet hvitost

Fremgangsmåte:

1 porsjon = 16 pizzasnurrer

Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til 37 °C. Hell litt av melken over gjæren og rør til den er oppløst.

Tilsett resten av melken, olje, salt, sammalt mel og det meste av hvetemelet.

Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen.

Dryss litt mel over, dekk med plast og hev ca 1 time. Strø litt mel på bordet og kjevle deigen ut til et rektangel.

Fordel fyllet utover. Rull sammen fra langsiden og skjær rullen i ca. 16 like store biter. Plasser snurrene på et stekebrett.

Etterhev på et lunt sted i 40 minutter og stek snurrene ved 200 °C midt i ovnen i ca. 20 minutter. Kan fryses og tines opp igjen.

Les også: Til hjemmekos - her er 7 pizzaer du må smake

Et helt lite måltid:

Omelett er super nistemat! For eksempel en spansk variant med egg, løk, poteter og paprika.

=

Et helt lite måltid. © Foto: Øystein Westlie

=

Boktips - her får du god inspirasjon

De ovnsbakte cherrytomatene og bildet av spansk omelett er hentet fra boken «Matpakka» av Marit Røttingsnes Westlie (Cappelen Damm).

En god balanse

- Tenk litt på sammensetningen til måltidet i matpakka. Det bør inneholde både proteiner, sunt fett og antioksidanter, sier Merete Hansen-Møllerud. Hun er klinisk ernæringsfysiolog og kostveileder.

Hun gir følgende oversikt som en pekepinn:

  • Gode proteinkilder: Kjøtt, fisk, skalldyr, egg, hvite oster, nøtter og frø.
  • Gode fettkilder: Oliven, avokado, nøtter, fet fisk, dressing med olivenolje eller rapsolje.
  • Gode antioksidantkilder: Grønnsaker, bær, frukt og krydder.

- Lag for eksempel en salat enten med kyllingbiter, kokt skinke, spekeskinke, reker, peppermakrell, tunfisk, kjøttboller eller lignende. Heller du over en dressing av olivenolje og sitron, så er du i mål, sier Hansen-Møllerud.

Kilder: Ernæringsfysiolog Merete Hansen-Møllerud, «Matpakka» av Marit Røttingsnes Westlie (Cappelen Damm), melk.no og Helsedirektoratet

Les også:

Matpakke som frister

Morsom matpakke: 10 tips til en bedre matpakke

Dette bør barnehagen servere barna

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!