Midt mellom koketopp og arbeidsbenk står Charles Tjessem (37), en av Norges beste kokker gjennom tidene. I 2002 ble han utnevnt til Årets kokk i Norge. Året etter vant han Bocuse d'Or, kokkenes verdensmesterskap.

Han har vært leder på Gastronomisk Institutt, og i årene 2000-2004 var han fast inventar på kokkelandslaget. Nå driver han og kona Monica restauranten, cateringfirmaet og lunsjstedet Charles & De.

- I dag blir det fiskepinner med potetstappe og kokte gulrøtter, andeconfit og jordbær-smoothie, kunngjør kokken.

Her finner du flere tips til hvordan du kan få kresne barn til å spise.

Se oppskrifter nederst i denne artikkelen.

Her i huset får ikke barna si at de ikke liker maten før de har smakt.

Ingen barnemeny

Liker eller liker ikke - det er spørsmål og svar som ikke eksisterer hos familien Tjessem på Sandnes.

- Her i huset får ikke barna si at de ikke liker maten før de har smakt. Og vi tilpasser ikke menyen etter hva barna bestemmer seg for ikke å spise. Akkurat der er vi er slaviske. Vi voksne lager den maten vi selv liker.

Noen retter er selvfølgelig mer barnevennlige enn andre. Fiskepinner er enklere å få barna til å spise enn vanlig fisk. Men de må selvfølgelig lages fra bunnen av. Det finnes ingen poser med ferdigmat bak høyglansfrontene på kjøkkenet til Tjessem.

- Du får ikke en frisør til å vaske hår med Zalo, heller, poengterer han.

Usikker på hva fiskepinnene du får kjøpt i butikken inneholder? Se vår store test av fiskemiddager.

- Halvfabrikata bruker vi nesten aldri. Men det finnes selvfølgelig en mellomting, man må være realistisk. Vi lager jo ikke pølser selv. Men vi prøver å være så flinke foreldre som mulig. Målsettingen vår er å variere kosten så mye som mulig, med kjøtt, fisk og kylling.

Tre barnevennlige retter

Dette liker barna, ifølge Charles Tjessem:

Hjemmelagde fiskepinner med potetstappe og kokte gulrøtter (4 personer)

Fiskepinner

600 g fiskefilet uten skinn og bein (beregn ca. 150 g fisk pr. person)

Salt og nykvernet pepper

Panko (japansk griljeringsmel) eller vanlig griljeringsmel

Egg

Hvetemel

Nøytral olje til steking

Skjær fiskefiletene i passe stykker, krydres med salt og pepper. Deretter vendes stykkene i mel så i egg og til slutt i panko.

Stekes i nøytral olje til de er gyllenbrune.

Er det en god dag, kan vi avslutte stekingen med å tilsette litt meierismør i stekepannen. Dette fremhever og gir en bedre smak.

Potetstappe

8 poteter

Vann

Meierismør

Melk

Salt og nykvernet pepper

Eventuelt litt dijonsennep, persille, gressløk osv.

Poteter vaskes og skrelles. Kokes møre og vannet siles av.

Tilsett litt smør og spe med melk, helst varm melk. Smak til med salt og nykvernet pepper, evt. litt sennep, persille eller gressløk. Sørg for at potetene er melne. Og ikke ha i salt før stappen er ferdig, da blir den seig.

Kokt gulrot

6 gulrøtter

Vann

Salt

Gulrøttene vaskes, skrelles, kuttes og kokes møre i lett saltet vann.

Charles Tjessem: Jeg bruker panko til panering, et japansk griljermel. Man kan bruke brødrasp eller vanlig griljermel også, men jeg synes fiskepinnene blir ferskere og mer crispy med panko. Det smaker rett og slett mer. Du kan bruke hvilken fisk som helst. Denne retten er veldig populær på restauranten vår. Vi prøvde en stund å bruke sei istedenfor torsk, men da sa Tobias at vi måtte bytte tilbake igjen.

Andelår confit servert med stekte poteter

4 andelår (beregn 1 andelår pr. person)

Salt (120 g pr. liter vann for saltlake)

Vann

Nøytral olje eller andefett til baking

3 fedd hvitløk

2 kvister timian

Bland salt og vann til lake, og la andelårene trekke i laken i tre timer.

Legg lårene i en ildfast form og dekk til med olje eller andefett sammen med hvitløk og timian.

Bakes i ovnen ved 150 grader i ca. 1 1/2 time. Dette kan variere noe, men det er viktig at låret blir mørt og ikke seigt. Ta av oljen/fettet og sprø andelåret opp i ovnen.

Røstipoteter

8 poteter

Olje til steking

Salt og pepper

Potetene skrelles og rives på rivjernet, den nest fineste delen. Press ut vannet, og legg potetene i et tynt lag i stekepannen samme med olje.

Smak til med salt og pepper. Poteten snus og stekes på begge sider.

Charles Tjessem: Agurk og paprika er alltid en slager rundt middagsbordet vårt, derfor bruker vi det ofte, ved at de plukker og knasker i seg. Til denne retten passer det veldig godt med grønn salat og en vinaigrettedressing, men det er ikke en slager for våre små ennå.

Jordbærsmothie

100 g moden banan

300 g jordbær

1/2 liter eplemost

Ta av skallet på bananen, putt alle ingrediensene i blenderen og «kjør» til klumpfritt. Juster smaken med surt/sødme eller med juice i forhold til konsistensen.

Charles Tjessem: Smoothies kan være så mangt, og det trengs ofte ingen oppskrifter. Det eneste du trenger, er en blender, frukt (frossen eller fersk), yoghurt eller juice. Om du bruker en oppskrift, husk at den aldri vil være helt riktig, siden vanninnholdet i frukt varierer en del! Sukkerrand rundt kanten på glasset er alltid populært, og en konditorfarge kan også være en hit.

Les et større intervju med Charles Tjessem i Foreldre & Barn nr. 2 - 2010.

Les også:

Din skyld hvis barna ikke spiser

- Ikke tving barna til å spise mat de ikke liker

Slik lærer du barna to språk

Her glemmer du å vaske

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!