Ung mor og mormor

Malin (34) er mormor: – Folk stirrer ofte litt ekstra på butikken

På kjøpesenterdoen i 2003 kom beskjeden som skulle endre livet til Malin for alltid: Hun var gravid som 14-åring. Nå, 19 år senere, har hun blitt mormor.

UNG MOR OG MORMOR: Malin er både ung mor og mormor, og det synes hun er veldig hyggelig og stas.
UNG MOR OG MORMOR: Malin er både ung mor og mormor, og det synes hun er veldig hyggelig og stas. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Jeg følte på en stor skam fordi jeg hadde hatt sex. Jeg følte meg uansvarlig, sier Malin Hammersgård (34) til Klikk.no.

Da Malin var 14 år gammel, mistenkte hun graviditet da mensen uteble. Tredje juledag 2003 dro hun og venninnen på Strømmen storsenter for å kjøpe en graviditetstest.

På kjøpesenterdoen kom beskjeden som skulle forandre livet til Malin for alltid: Hun var gravid.

– Jeg tenkte umiddelbart at jeg ønsket abort, men jeg turte ikke å fortelle om graviditeten til mamma. Det førte til at jeg holdt det hemmelig i flere måneder, forteller Malin.

Skjulte graviditeten

Den 14 år gamle jenta prøvde å fortrenge at det vokste et liv i magen hennes. Hun hadde regnet seg frem til termin, men frem til da, prøvde hun å leve som en «vanlig» tenåring.

Etter 5,5 måneder begynte mammaen og bestemoren hennes å mistenke graviditet. De merket at magen til Malin ble større, og bindene i skapet ikke ble brukt.

Mammaen hennes kom inn på rommet hennes, og blikket som møtte Malin var alvorlig. Hun satt seg ned på sengekanten og spurte rett ut om hun var gravid.

– I det øyeblikket hun spurte, beroliget hun meg med at det kom til å gå bra. Hun var veldig grei og støttende. Hun tok det veldig pent, sier Malin.

Selv kjente Malin på en følelse av å skuffe familien sin siden hun var så ung.

Malin fant derfor mye trygghet i støtten deres. Det var en lettelse å endelig være åpen om hemmeligheten hun hadde skjult så lenge.

Få måneder senere sto bestemoren og mammaen hennes ved hennes side i fødestua da datteren Lotte Hammersgård ble født den 15. august 2004. Kun to måneder etter Malins 15-årsdag, og rett før første skoledag i 10.klasse.

For mange av venninnene hennes var det stas at Malin hadde fått barn, mens for andre var det litt utenfor deres interesse.

– Mange av vennene mine var veldig støttende og synes det var stas å kunne leke og bli kjent med Lotte. Andre vokste naturligvis fra meg da jeg fikk barn, sier Malin.

– På den tiden var det heller ikke så mye sosiale medier. Det tror jeg gjorde at jeg ikke fikk noe hat eller negative kommentarer. Det var fint å bli møtt med mye støtte og respekt.

STØTTENDE FORELDRE: Da Malin fant ut at hun var gravid, skjulte hun graviditeten i over fem måneder. Mammaen hennes (som er avbildet her) har vært støttende helt siden hun fant ut av det.
STØTTENDE FORELDRE: Da Malin fant ut at hun var gravid, skjulte hun graviditeten i over fem måneder. Mammaen hennes (som er avbildet her) har vært støttende helt siden hun fant ut av det. Foto: Privat

Les også: Kjetil ble far som 19-åring: – Kan ikke jeg som ung pappa være en god forelder?

Støtte under fødselen

Hennes største støttespillere under reisen har vært besteforeldrene hennes, og ikke minst mammaen.

– Uten dem hadde jeg aldri klart å ta vare på et barn i så ung alder. Takket være dem fikk jeg fullført skolegangen og muligheten til å leve ungdomslivet til tross for å være mor.

– Jeg fikk også muligheten til å kjenne på ansvaret og morsrollen. Jeg fikk bo i kjellerleiligheten til bestemor og bestefar slik at jeg fikk bo «alene», men med en trygghet i overetasjen.

Malin snakker varm om å være ung mor, og er takknemlig for det i dag.

– For meg har det vært veldig fint å være en ung mor. Jeg fikk ikke «levd» så mye før jeg ble mor, så jeg vet ikke hva jeg eventuelt kan ha gått glipp av.

UNGE MØDRE: Malin Hammersgård og datteren Lotte. Hammersgård var 17 år da innspillingene starte, mens datteren var 2 og ett halvt år.
UNGE MØDRE: Malin Hammersgård og datteren Lotte. Hammersgård var 17 år da innspillingene starte, mens datteren var 2 og ett halvt år. Foto: FEM / Discovery

Ung mormor

Malin deltok i den første sesongen av tv-serien «Unge mødre». Der fikk vi et innsyn i livet til Malin og datteren Lotte. Under innspillingen var Malin 17 år og Lotte var to og ett halvt år.

I dag er Lotte 19 år gammel og mor til Ole Konrad (1). Malin opplevde derfor å bli mormor som 33- åring.

Gjennom oppveksten til Lotte har det vært viktig for Malin å ha en åpenhet om sex og svangerskap med datteren.

– Jeg har alltid vært åpen om at hun kan komme til meg ved eventuell graviditet. Det å skjule en graviditet eller en abort er en stor psykisk påkjenning som jeg ikke ønsker barna mine å oppleve.

Lotte bodde på internat da hun tok graviditetstesten, og kort tid etter at hun fant det ut, sendte hun en snap til mammaen sin av den positive testen.

«Du må ta en test til», tenkte Malin umiddelbart. De andre testene ga det sikre svaret: Lotte var gravid.

Da Malin fikk vite at datteren var gravid, var hun støttende og glad, men hun kjente også på en bekymring.

Selv om det ikke var en ønskesituasjon for datteren hennes, satt de søkelyset på løsningene og gleden ved det.

– Jeg skulle selvsagt ønske at hun ventet noen år til. Jeg tror de fleste foreldre ønsker at barnet deres skal oppleve russetid, reise masse, bo i kollektiv, ha førerkort, og en god og trygg utdanning først.

– Men Lotte er ikke den første i verden til å fullføre skolegangen eller ta førerkort med baby. Jeg ønsker å være en god og trygg person for datteren min. En hun kan henvende seg til på gode og dårlige dager, sier Malin.

MOR OG DATTER: Malin og Lotte har et tett bånd, noe de er takknemlige for.
MOR OG DATTER: Malin og Lotte har et tett bånd, noe de er takknemlige for. Foto: Privat

Les også (+): Jeg fikk ikke epidural forrige gang, og nå gruer jeg meg til fødselen. Hva kan jeg gjøre?

Var med på fødselen

Malin var også datterens bauta under fødselen, da hun fikk stå ved hennes side i fødestua.

– Det var veldig spesielt å være med – en utrolig fin opplevelse. Det er nesten mer fascinerende å se på en fødsel enn å føde selv, fniser Malin.

Malin og datteren har alltid hatt et tett bånd og godt vennskap, men de er likevel tydelig på at de er mor og datter, og ikke «venner».

– Vi er veldig åpne og forteller hverandre mye. Men vi er tydelige på at selv om vi deler mye, så er jeg mammaen hennes og hun datteren min. Vi har veldig lik humor og kan tulle mye sammen, også kan vi krangle og være uenige, men vi blir fort venner igjen. Jeg er veldig takknemlig for det båndet vi har.

I dag bor Malin litt utenfor Lillestrøm med sine to døtre, Jenny (14) og Molly (12). Hun bor kun en time unna Lotte, samboeren hennes og barnebarnet sitt. Det gir dem mulighet til å tilbringe mye tid sammen.

– Når man får barn så tidlig, er man avhengig av å ha en familie som støtter og engasjerer deg. Jeg fikk masse støtte fra min mor og mine besteforeldre, så det skulle bare mangle at Lotte fikk det og, sier Malin.

MORMOR: Malin ble overrasket da hun fant ut at Lotte var gravid. Men hun er takknemlig for å være mormor til Ole Konrad: - Utrolig hvor mye kjærlighet man kan ha for et barn man ikke har født selv, sier Malin.
MORMOR: Malin ble overrasket da hun fant ut at Lotte var gravid. Men hun er takknemlig for å være mormor til Ole Konrad: - Utrolig hvor mye kjærlighet man kan ha for et barn man ikke har født selv, sier Malin. Foto: Privat

Les også: Celine var oppblåst og forstoppet etter fødselen. Da hun kom til legen fem måneder senere, fikk hun sjokkbeskjeden

Merkelig følelse i starten

Malin innrømmer ydmykt at det å kalle seg selv mormor, var en merkelig følelse i starten.

– Ikke fordi jeg synes det er rart å være mormor, men fordi jeg er såpass ung til å være en.

– Når vi er på butikken og jeg sier til barnebarnet mitt «Kom til mormor», er det mange som stirrer litt ekstra på meg. Det er ingen som tenker at jeg er gammel nok til å være mormoren hans, fniser Malin.

Reaksjonene sto heller ikke til vente da nyheten kom ut i offentligheten.

– Vi har fått mest positive kommentarer, men det er selvsagt noen negative kommentarer som «Stakkars barn som vokser opp med så umodne foreldre som får barn før de har stemmerett», «Historien i den familien gjentar seg» og «Bare trist at alle i familien der får barn så unge.»

KJÆRLIGHET: Malin var med under fødselen til Ole Konrad, noe hun synes var utrolig stas og moro å ta del i.
KJÆRLIGHET: Malin var med under fødselen til Ole Konrad, noe hun synes var utrolig stas og moro å ta del i. Foto: Privat

Malin legger likevel ikke skjul på at det er en helt fantastisk følelse å være mormor, og velger å heller fokusere på de positive kommentarene.

– Lille Ole har en stor familie rundt seg, og mye av grunnen er fordi jeg fikk barn tidlig. Han blir jo faktisk kjent med sine tippoldeforeldre, noe som er veldig spesielt og fantastisk.

– At man kan ha så mye kjærlighet for et barn man ikke har båret frem og født selv, er helt uvirkelig.

Avslutningsvis har hun et budskap til de som kanskje opplever å være i samme situasjon som hun var i:

– Stol på deg selv og ta dine egne valg for deg selv og barnet. Ikke tenkt på hva alle andre tenker om deg. Det å få barn er ikke verdens undergang, og man kan fint leve et innholdsrikt liv med et barn selv om man selv er ung, avslutter Malin.

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2023, og sist oppdatert 16/11 2023.

Les også