Helsesøster Nina Misvær har jobbet mye med barn og søvn.

Foreldrenes definisjon

Hun påpeker at det er familien selv som definerer om de har et søvnproblem.

- Noen foreldre synes ikke det er noe problem at barnet våkner om natten, eller at barnet sover i foreldresengen, sier hun.

Hun er imidlertid opptatt av at det er viktig at foreldrene hjelper barna til et godt søvnmønster, slik at både barn og voksne får nok søvn.

- Mange tror feilaktig at barnet deres trenger lite søvn, og derfor kan være lenge oppe om kvelden, sier hun.

I andre kulturer er det vanlig at barn er oppe like lenge som foreldrene, men da har barnet gjerne en annen døgnrytme og sover lenger om morgenen.

BABYBLOG: Her kan du blogge om babyen din

Kan forebygge brudd

Mens det i Norge ikke er vanlig at barn sover på dagtid etter 2-3-årsalderen, kan barn i andre land ha siesta til etter at de har begynt på skolen.

- Det å få nok søvn har stor betydning for helse og utvikling. Og det å få for lite søvn, har ikke minst betydning for samlivet til foreldrene, sier Misvær.

Hun har sammen med flere kolleger nylig publisert en studie i tidsskriftet Journal of Familiy Nursing om småbarnsforeldres opplevelse av parforholdet.

Her oppgir over halvparten av de spurte at de den siste måneden har vært for trøtte til å orke å ha sex. Dette gjelder både menn og kvinner, som har barn under fire år. Gjennomsnittlig har de sex 1-2 ganger i måneden.

Misvær mener det å orden på søvnen i familien, kan forebygge samlivsbrudd.

Les også:

Flere barn - bedre søvn

Søvn beskytter mot brystkreft

Vi løser problemer i søvne

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!