Lus

LUS: Her klamrer en lus seg fast til et hårstrå. © Foto: Lusfri Norge

- Tabuer hindrer den viktige kampen mot hodelusa. Mange ønsker ikke å snakke om lus, og mange vil ikke innrømme at de har hatt lus. Lus forbindes ennå med skam, fordi folk tror at det skyldes urenslighet, forteller daglig leder Anne Louise Leikfoss i Lusfri Norge. Hun påpeker at lusa, tvert imot, trives best i rent hår.

På videoen grer hun datteren Jeanette Leikfoss. Vi gjør oppmerksom på at datteren ikke har lus, og at lusebildene på videoen er fra et annet barn.

Sjekk lus hver uke

For 100 år siden var det rutine hos de fleste familier å lusekjemme håret til barna hver lørdag. Leikfoss skulle ønske foreldre i dag også kunne gjøre det, særlig når de har fått beskjed om at det er lus i barnehagen, eller på skolen.

- Det er ikke flaut å ha lus, men det er flaut å ikke gjøre noe med det, sier hun.

Leikfoss startet Lusfri Norge etter at datteren fikk lus for to år siden. Siden har hun forsket på lus, og ledet nasjonale kampanjer på skoler og barnehager i Norge. Over 2000 barnehager og skoler har deltatt med å gi ut lusekammer.

Les også: Bli kvitt lus raskt og smertefritt

Sa ikke ifra

Ringerunden Anne Louise Leikfoss tok til datterens skole og foreldrene til vennene hennes er grunnen til at hun startet den frivillige organisasjonen.

- Alle var klar over epidemien, men ingen hadde sagt ifra. Vi hadde ikke blitt informert om lusesmitten fra skole, eller venner. Hadde vi vært klar over epidemien hadde vi kunnet gjort forebyggende tiltak og sluppet det store utbruddet, sier Leikfoss.

Hun forteller at lusa ikke vil overleve lengre enn 30 timer, etter at den har forlatt en hodebunn.

- Det betyr at ingen barnehager, eller skoler har levende lus etter en helg, påpeker Leikfoss.

 

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!